Disputa dintre SUA şi Huawei nu datează din 2019 sau 2018, cum aţi putea crede, ci e de fapt mult mai veche. Ceea ce percepem noi în feed-ul media datează de câţiva ani, dar în culise au fost multe dispute. Eric Schmidt a făcut lumină în acest caz printr-un interviu acordat celor de la BBC Radio, pentru un documentar.
Oficial poziţia SUA e următoarea: nu se poate avea încredere în Huawei pentru că firma chineză colectează datele utilizatorilor şi ale corporaţiilor prin soluţii back door ascunse în produsele sale. Acele date ar fi trimise administraţiei de la Beijing. Încă din 2012 serviciile secrete din SUA făceau aluzii la o interdicţie Huawei şi ZTE. Asta s-a întâmplat de abia în 2019, dar nu a fost de ajuns, iar SUA a început să îşi avertizeze şi partenerii strategici din Vest să nu mai colaboreze cu Huawei.
Problema e că în presă nu a ajuns nici o dovadă concretă cu privire la spionajul Huawei, iar SUA insistă că nu poate dezvălui dovezi dintr-o investigaţie în curs de desfăşurare. Ei bine, fostul CEO Google, Eric Schmidt are propriile dovezi. În discuţia cu BBC Radio, oficialul a invocat "practici Huawei care nu sunt acceptabile la nivel de securitate naţională".
Schmidt ştie ce zice nu doar în calitate de fost CEO Google, ci şi actual membru al unui Comitet de Inovaţie la Pentagon. Iată un citat relevant din spusele sale:
"Nu există vreo îndoială că informaţii de pe routerele Huawei au ajuns în mâinile statului chinez. Oricum s-ar fi intamplat, cert e că s-a întâmplat."
Huawei a negat în repetate rânduri că ar avea practici de genul, inclusiv negând noile afirmaţii ale lui Schmidt. Victor Zhang, şeful Huawei UK neagă colaborarea şi apropierea dintre companie şi Guvernul comunist chinez. Schmidt a continuat în discuţia cu BBC, afirmând că problema reală e că liderii SUA nu conştientizează că Huawei face produse mai bune decât rivalii săi şi că nu există alternative pe piaţă. Schmidt a subliniat că e nevoie de alternative şi de produse şi linii de produse de calitate, realizate în SUA eventual.
Bonus: un video interesant despre capitalul Huawei:
E interesant că fostul CEO Google a declarat şi că "pedepsirea Huawei pentru succes nu va ajuta consumatorii SUA". Au fost amintite şi prejudecăţile şi clişeele clasice cu "chinezii sunt foarte pricepuţi să copieze lucruri şi să organizeze lucruri, dedicând un număr uriaş de persoane unui proiect". Schmidt descurajează gândirea de acest tip şi prejudecăţile şi afirmă că totul se reduce la un singur lucru: "ei investesc mai mulţi bani în asta decât noi, cu fonduri de la stat".
E interesant şi că omul de la Pentagon vede loc de colaborare între SUA şi China când vine vorba de tehnologii standard şi afirmă că SUA ar avea de câştigat dacă se lucrează pe aceeaşi platformă. Lipsa unei platforme globale 5G ar putea fi un pericol, iar o China care operează pe propria platformă separată şi mai bună decât cea globală ar deveni o superputere. O platformă comună SUA-China + restul globului ar aduce beneficii tuturor statelor.
Schmidt a subliniat şi că statul ar trebui să investească mai mult în Silicon Valley şi proiectele de acolo şi atrage atenţia că mai nou chinezii au avansat mult în zona Quantum Computing, poate chiar peste Vest. Mai multe detalii aflaţi din podcastul BBC "The New Tech Cold War", pe care îl găsiţi aici.
Personal cred că aura de mister a disputei SUA - China se va încheia în ziua în care se vor desecretiza dovezile pe care americanii le au despre presupusul spionaj Huawei. Până atunci orice poate fi văzut ca propagandă.