Apple a fost una dintre companiile pioniere în ale AI-ului, atunci când a lansat Siri cu 12 ani în urmă, dar cumva în ultimii ani pare a fi pierdut trenul fix în acest domeniu. Analişti ca Michael Gartenberg (fost angajat Apple de altfel) spun că Apple e în urma rivalilor săi cu un ecart periculos de mare. Iar recent ChatGPT a sosit pe iOS.
Siri se luptă cu înţelegerea de context în acest moment, iar secretomania Apple ar fi şi ea vinovată pentru lipsa de evoluţie a proiectelor AI. Apple a fost cunoscută de-a lungul deceniilor pentru inovaţie, dar mai degrabă la design şi tehnologii aduse pe piaţa în premieră. A fost pionier în AI şi AR, dar Siri e acum doar un alt nume printre asistenţii virtuali.
Companii ca Google şi Microsoft au evoluat mult, prima cu un Assistant excelent, a doua cu un ChatGPT integrat în produsele sale. Siri a debutat în 2011, cu 12 ani în urmă şi a fost primul mare asistent vocal şi virtual. Tehnologia s-a îmbunătăţit mult pe parcursul anilor, de acum am putea spune că şi Google Assistant şi Alexa îi sunt superioare.
Marea limitare a lui Siri este lipsa de procesare de limbaj natural. Asistentul nu reuşeşte să înţeleagă contextul unei conversaţii, dar poate efectua taskuri predefinite ca setarea unui reminder sau timer. Chiar şi după atât de mulţi ani, a îi cere lui Siri să răspundă corect la o întrebare de cultură generală sau a îi dicta ceva se poate solda cu un eşec.
Google Assistant pe de altă parte şi ChatGPT au abilităţi de procesare a limbajului natural la modul avansat. Ele înţeleg nuanţele limbajului uman şi răspund adecvat. Dacă întrebaţi Bing Chat ce poate face şi Siri nu, poate vă va da exemplu un rezumat al situaţiilor politice complexe sau faptul că ştie să conlucreze cu alte motoare de căutare, ca DuckDuckGo.
Dacă o întrebaţi pe Siri ce poate să facă şi nu poate Bing Chat, o să vă răspundă cu instrucţiuni despre cum să porniţi Bing, "Open BIng". Siri stă prost şi la integrare cu aplicaţii third party, fiind limitată doar la ecosistemul Apple. Google Assistant şi ChatGPT sunt deja profund integrate cu multe aplicaţii.
Problema cu Siri e că e într-un ecosistem închis, în care cantitatea de date la care are acces este limitată. Lipsa de date face dificil pentru Siri să înveţe şi să se îmbunătăţească şi aici vorbim depsre machine learning. Apple are şi o problemă în a se deschide pentru tehnologii open source, lucru vital pentru cercetarea şi dezvoltarea AI-ului la alte companii.
Experţii de la Business Insider au 3 sfaturi pentru că Apple să devină relevantă în zona AI prin Siri:
- Siri să primească extra comenzi, să poată rezerva hoteluri, restaurante, să permită comenzi de mâncare
- Să îmbunătăţească procesarea naturală de limbaj (NLP e mai puţin avansat decât ChatGPT şi Google Assistant). Trebuie să înţeleagă mai bine contextul.
- Să deschidă platforma Siri, ceea ce trebuia să facă de ani buni. Aşa dezvoltatorii vor putea lucra mai bine cu platforma şi să o dezvolte mai ușor, cu aplicaţii mai sofisticate.
Cu toate acestea, la cât de secretoasă e Apple, ar putea apărea în 2024 cu un AI care să le întreacă pe toate cele de mai sus.