În vreme ce majoritatea dintre noi nu am făcut trecerea la routere Wi-Fi 7, iată că se pun deja bazele standardului următor, Wi-Fi 8. Aparent, acesta nu va îmbunătăţi neapărat vitezele de transfer, ci va umbla la alte aspecte importante, aflăm prin intermediul pescurt.ro.
Cei de la MediaTek, da, producătorul de cipuri, au pus la punct o lucrare ştiinţifică, un "whitepaper", disponibil aici, cu privire la noul standard de conectivitate. În el este menţionat setul său de atribute şi utilitatea sa. Dacă nu va creşte prea mult rata fizică de transfer – nu dincolo de cei 23 Gbps ai lui Wi-Fi 7 – ei bine, Wi-Fi 8 va miza pe maximizarea ratelor de transfer prin creşterea lăţimii de bandă pe canale şi numărul de canale disponibile.
Va introduce şi noi metode de modulare. Wi-Fi 8 este bazat pe specificaţia UHR (Ultra High Reliability) IEEE 802.11 bn. Cu Wi-Fi 7, rata PHY maximă este de 23 Gbps, dar nimeni nu se aşteaptă să ajungă la acele viteze. Totuşi, lipsa de constanţă e o problemă mai mare. Wi-Fi 8 nu creşte viteza teoretică, ci doar aduce noi funcţii care vor îmbunătăţi performanţa în viaţa reală şi stabilitatea conexiunii.
Wi-Fi (802.11 bn) seamănă cu Wi-Fi 7 (802.11 be): foloseşte benzile de 2,4 GHz, 5 GHz şi 6 GHz, aceeaşi modulare 4096 QAM şi 8 stream-uri spaţiale. Plus MU-MIMO, OFDMA multiplu şi lăţime de bandă maximă pentru canale de 320 MHz. Iată totuşi ce noutăţi aduce:
- Refolosirea spațială coordonată (Co-SR);
- Formarea fasciculului coordonat (Co-BF);
- Operarea dinamică a sub-canalelor (DSO);
- Schema de modulare și codare îmbunătățită (MCS).
Rețineți că discutăm despre standardul așa cum este văzut de MediaTek. Unele caracteristici ar putea fi obligatorii, în timp ce altele ar putea ajunge să fie opționale.