În vreme ce aşteptăm realizarea licitaţiei pentru spectrul 5G pentru a putea finaliza implementarea acestui tip de tehnologie în ţara noastră, aflăm care ar fi beneficiile economice aduse României de către tehnologia 5G. Se discută la nivelul a miliarde de euro. Un studiu comandat de Ericsson, important furnizor de echipamente şi tehnologie 5G este elocvent în această privinţă. Avem detalii mai jos.
România are un mare potenţial în segmentul 5G, fiind unul dintre puţinele state europene care ar putea avea oportunităţi importante apărute odată cu implementarea să. Estimările rezultate din studiul Ericsson arată că tehnologia 5G i-ar putea aduce economiei României 7.8 miliarde de euro până în anul 2025. Din această sumă beneficiile în zonele rurale ar fi de 4.7 miliarde de euro. Este foarte important că România să dispună de un cadru legislativ predictibil şi să încurajeze investiţiile, pentru a valorifica aceste oportunităţi.
Europa este în acest moment în urma Australiei, Chinei, Coreei de Sud şi chiar Statelor Unite la implementarea 5G, iar decalajul trebuie recuperat. Ţările europene au început să facă demersuri pentru a dezvolta reţele 5G pe teritoriile lor şi vorbim aici despre Germania, care spre exemplu a implementat recent cea mai mare reţea 5G Standalone de pe continent. Potenţialul României este mare în zona 5G Standalone, pentru că întregul spectru din zona de frecvenţe mid-band este disponibil pe piaţă. Acest spectru oferă cea mai bună calitate a serviciilor 5G.
Investiţiile în domeniul 5G trebuie încurajate aplicând recomandările din EU Connectivity Toolbox, pentru a valorifica aceste oportunităţi. Două aspecte sunt esenţiale pentru aceste investiţii: preţul licenţelor de utilizare a spectrului (spectrum pricing) şi valabilitatea licenţelor pentru frecvenţele disponibile (license length).
Conform Ericsson, accesibilitatea investiţiilor este foarte importantă, fiind necesar să existe un mediu cât mai bun pentru investiţii, pentru un grad bun de rentabilitate. Comisia Europeană a anunţat că va aloca o sumă de minim 40 de miliarde de euro din Mecanismul de Redresare şi Reziliența (Recovery and Resilience Facility), pentru dezvoltarea şi implementarea de soluţii de conectivitate 5G, iar România are şanse bune să facă acest lucru în zonele rurale, simultan cu cele urbane şi suburbane.
Guvernul României ar putea de asemenea interveni prin diferite forme de subvenţii, de ajutor de stat pentru a impulsiona aceste investiţii. Ericsson indică faptul că un ajutor ar fi posibilitatea de a deduce/amortiza investiţiile de capital din taxe.