Războiul cipurilor: China a realizat un avans tehnologic în Wuhan - cipuri pe baza de fotoni, nu impuls electric

1.012 ori
<b>Războiul cipurilor: China a realizat un avans tehnologic în Wuhan - cipuri pe baza de fotoni, nu impuls electric</b>China încearcă de ceva vreme să ocolească restricţiile impuse de americani şi să creeze cipuri capabile pentru terminalele produse în această ţară. Au două probleme: nu mai fac aşa uşor de echipamente moderne de litografiere

China încearcă de ceva vreme să ocolească restricţiile impuse de americani şi să creeze cipuri capabile pentru terminalele produse în această ţară. Au două probleme: nu mai fac aşa uşor de echipamente moderne de litografiere şi nu au producători locali capabili să susţină un flux de producţie atât de mare. Ei bine, un laborator din Wuhan a făcut o descoperire la nivel fotonic, care împinge în față producţia de cipuri a chinezilor.

Un laborator axat pe tehnologie a semiconductorilor din China a ajuns la o descoperire la nivel de fotonică a siliciului, care ar putea ajuta ţara să treacă peste piedicile puse de SUA. Este pentru prima dată când se realizează ceva de genul cu succes în China, conform unei postări publicate pe blogul laboratorului cu o săptămână în urmă. E vorba despre tehnologie optoelectronică. 

JFS Laboratory se află în Wuhan, capitala provinciei Hubei şi o bază naţională de cercetare în domeniul fotonicii. Realizarea sa tehnologică? Au reușit pentru prima dată să integreze cu succes o sursă de lumină laser într-un cip pe bază de siliciu. Fotonica pe bază de siliciu se axează pe semnale optice în loc de electrice. Tehnologia actuală foloseşte transmisiunea de semnale electrice între cipuri şi se apropie rapid de limitările fizicii. 

Tehnologiile pe bază de fotonică, de laser şi lumină nu sunt noi. Am văzut şi avantajele lui Li-Fi faţă de Wi-Fi şi acolo operând tot pe bază de raze de lumină. FJS are finanţare de 1.2 miliarde de dolari de la stat şi are şi proiecte AI. Şi NVIDIA şi Intel, dar şi Huawei au proiecte de cipuri fotonice. Piaţa aceasta va ajunge la 786 miliarde de dolari până în 2030.

Cipurile fotonice pot fi produse în China fără a folosi echipamentele de litografiere interzise de americani, tradiţional folosite pentru cipuri pe bază de impuls electric. 

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×