După ce am aflat că Xiaomi lucrează la un telefon pliabil modular, care se desface în două segmente, acum şi Motorola vine cu o propunere trăznită, manifestată sub forma unui brevet. Acesta descrie un telefon pliabil cu balama ajustabilă, care îşi schimbă poziţia în funcţie de mişcările utilizatorului.
Ideea este de a mişca balamaua pentru a oferi un unghi de vizualizare mai bun utilizatorului. Ideea este comparată cu cea a webcam-urilor moderne de pe laptopuri, care urmăresc utilizatorii şi îi ţin mereu în centru la videoconvorbiri. Motorola a înregistrat un brevet pentru un mecanism inovator de balama. Brevetul a fost descoperit în SUA deocamdată. Unghiul de ridicare a balamalei se ajustează automat în funcţie de mişcările utilizatorului.
Foloseşte un aliaj care îşi schimbă forma, preluat de la NASA. Iniţial tehnologia trebuia să ajungă pe o navetă a celor de la NASA. Se pare că şi Apple şi HONOR au brevete similare. Aici Moto propune un aliaj numit SMA, care îşi poate schimba forma când i se aplică o temperatură mai ridicată. Căldura e generată prin stimuli electrici, mişcare, fricţiune şi altele de genul. Apare şi un LRA, Linear Resonant Actuator, un motoraş care funcţionează ca un sistem cu arcuri şi mişcă balamaua liniar.
Ergonomia e cheia aici şi posibilitatea de a schimba poziţia şi formatul telefonului fără să umbli tu la ecranul pliat mereu. Eu între timp mă întreb cum a rămas cu conceptul RIZR…