E șțiut faptul că una dintre problemele cu inteligența artificială este faptul că antrenează modele AI folosind conținuturi create de oameni, fără să plătească pentru ele. Ei bine, o astfel de problemă o are și OpenAI în Canada, unde creatorul ChatGPT e acuzat că a încălcat legile locale de drepturi de autor.
Ce a făcut greșit OpenAI? Pe scurt, a folosit conținut de la publicațiile locale pentru profit. 5 organizații de presă din Canada au pornit un proces comun contra OpenAI, acuzând-o de încălcare de drepturi de autor și încălcarea termenilor de utilizare online. Procesul a fost intentat pe 29 noiembrie, cu susținerea celor de la The Globe and Mail, The Canadian Press, CBC/Radio-Canada, Torstar și Postmedia.
Practic, OpenAI a antrenat modelele AI în mod ilegal, folosind articole ale acestor publicații, fără a plăti pentru ele. Grupul solicită daune de 14.300 de dolari pentru fiecare articol folosit pentru a antrena ChatGPT. Compensația ar putea sări de 1 miliard de dolari la final de zi. Nu e un caz singular, deoarece și alte organizații de presă s-au declarat la fel de nemulțumite de practicile gigantului AI.
OpenAI își apără modus operandi-ul, afirmând că modelele sale sunt antrenate pe informații disponibile public, aderând la drepturile și principiile de copyright internațional. Procese similare au fost intentate contra OpenAI în SUA, inclusiv de către New York Times.