Meta a ajuns la o înțelegere cu Donald Trump pentru a închide procesul intentat de fostul președinte al SUA după suspendarea conturilor sale de Facebook și Instagram în 2021. Compania condusă de Mark Zuckerberg va plăti 25 de milioane de dolari, punând astfel capăt unei dispute care a mocnit ani de zile între Trump și gigantul social media. Prin intermediul PeScurt.ro aflăm detalii.
Totul a început pe 7 ianuarie 2021, când Meta i-a blocat lui Trump accesul la platformele sale, acuzându-l că a instigat susținătorii săi înainte de atacul asupra Capitoliului din Washington, petrecut pe 6 ianuarie. Decizia Meta a fost urmată rapid și de alte platforme, inclusiv Twitter (acum X). Trump a răspuns printr-un proces împotriva companiei și a lui Zuckerberg, susținând că i s-a încălcat dreptul la liberă exprimare.
În 2023, Meta a ridicat interdicția impusă conturilor lui Trump, dar relațiile dintre fostul președinte și compania de social media au rămas tensionate. În campania electorală din 2024, Trump chiar a amenințat că-l va pune pe Zuckerberg după gratii, acuzându-l că a conspirat împotriva sa.
Surse apropiate negocierilor au declarat pentru The Wall Street Journal că Zuckerberg a călătorit la Mar-a-Lago după alegerile din 2024 pentru a discuta cu Trump. În timpul unei cine, fostul președinte a ridicat problema procesului și a dat de înțeles că acesta trebuie rezolvat înainte ca Zuckerberg să fie „primit în tabără.”
La scurt timp, Meta a acceptat să plătească despăgubirile în valoare de 25 de milioane de dolari. O mare parte din acești bani ar urma să finanțeze biblioteca prezidențială a lui Trump. În paralel cu această înțelegere, Meta a luat mai multe decizii care par să îi fie pe plac lui Trump. Compania a eliminat programele de fact-checking, a relaxat regulile de moderare a conținutului și a pus capăt unor inițiative pro-diversitate.
Această schimbare de atitudine vine într-un moment în care Meta își intensifică investițiile în AI, cu un buget de până la 65 de miliarde de dolari pentru 2025. Zuckerberg a menționat și concurența din partea Chinei, declarând că SUA trebuie să stabilească un „standard open-source” pentru inteligența artificială la nivel global.
În final, Meta pare să-și fi recalibrat strategia pentru a menține relații bune cu noua administrație Trump. Rămâne de văzut cât de mult va influența acest lucru direcția rețelelor sociale și regulile lor de moderare în următorii ani.