Ne-am obişnuit să vedem ştiri şi informaţii despre companii asiatice care lucrează la infrastructura şi tehnologiile asociate conectivităţii 5G, pe care o aşteptam să intre în forţă pe piaţa în perioada 2018-2020. Azi aflăm că operatorul Orange a realizat un demo al conexiunilor 5G în Paris.
Operatorul a invitat membri ai presei în campusul sau axat pe inovaţie, Orange Gardens, pentru a detalia şi discuta despre viitorul conectivităţii mobile. Orange va implementa serviciile 5G din 2020, iar acestea vor avea un rol crucial în sistemele Internet of Things, automobilele autonome şi soluţiile smart home. Se va reduce saturarea reţelelor actuale şi throughput-ul va fi mai bun.
5G va opera la frecvenţe mult mai ridicate, în jurul a 30 GHz, faţă de tipurile de conectivitate de dinaintea sa. Operând în aşa numita zona "milimeter wave", noul standard va evita blocarea reţelelor în zonele cu densitate crescută a populaţiei. Avantajul frecvențelor din zona de 30 GHz e că implică şi antene mult mai compacte, deci în acelaşi modul se pot include mai multe antene.
Conform Orange, utilizarea noilor frecvente permite accesul la benzi cu până la 50 ori mari largi decât până acum, deci throughput-ul va fi mai mare. Sunt şi dezavantaje, precum acoperirea mai mică la nivel de distanţă, dar cercetătorii au descoperit că prin combinaţii de multiple antene şi o evoluţie a tehnologiei MIMO se rezolva şi acest aspect, ajungându-se la câteva sute de metri acoperire per antena neobstrucționată.
Aflaţi şi că în vreme ce o antenă 4G oferea un flux de câţiva sau zeci de megabytes, o antenă 5G va depăşi sute de megabytes. Rămâne acum doar problema reglementărilor oficiale şi a licitaţiilor pentru benzi şi frecvente, dar şi implicarea producătorilor de echipamente.