Se pare că Joe Biden păstrează abordarea mai dură a Statelor Unite față de China, adoptată de predecesorul său, Donald Trump. Administrația Biden a extins joi, prin ordin executiv, lista neagră a companiilor chineze care nu pot beneficia de investiții americani din cauza presupuselor legături cu armata chineză.
Astfel, noua listă include acum 59 de companii, față de 31 anterior, despre care se crede că aprovizionează sau susțin complexul militar și de securitate al Chinei. Pe listă sunt nume mari precum SMIC și Hikvision și din câte am putut observa, consecințele apariției acestora pe lista neagră pot fi resimțite global, nu doar în SUA. Avem detalii mai jos.
Care sunt companiile aflate pe lista neagră?
Printre cele 59 de companii care apar pe lista neagră se numără nume mari din domeniul construcțiilor, telecomunicațiilor și a tehnologiei informației. Producătorul de telefoane Huawei rămâne pe listă, gigantul petrolier CNOOC, China Railway Construction, China Mobile, China Telecom, dar și Semiconductor Manufacturing International (SMIC) și compania de supraveghere video Hikvision.
Ca un reminder, lista interzice cumpărarea sau vânzarea de instrumente financiare tranzacționate public ale companiilor vizate. În plus, Washington a precizat că “a extins, de asemenea, domeniul de aplicare al acestei urgențe naționale constatând că utilizarea tehnologiilor de supraveghere chineză în afara Chinei, precum și dezvoltarea acestora sau utilizarea lor pentru a facilita represiunea sau încălcările grave ale drepturilor omului constituie amenințări neobișnuite și extraordinare”.
Astfel, includerea companiilor chineze de supraveghere video pe această listă extinde aria de aplicare a ordinului inițial al administrației Trump. Casa albă afirmă că acesta a fost redactat neglijent, permițând contestațiile în justiție. Un aspect important, având în vedere că există companii care au contestat decizia în instanță și chiar au câștigat procesul. De asemenea, aflați că Biden a analizat o serie de aspecte ale politicii SUA față de China. Administrația a prelungit astfel termenul de implementare stabilit prin ordinul fostului președinte Donald Trump.
Vă reamintesc că SMIC este cel mai mare producător de cipuri din China. Aceștia au fost sancționați încă de anul trecut de către SUA. Compania reprezenta chiar alternativa pe care o avea Huawei la îndemână în defavoarea MediaTek sau Qualcomm. De asemenea, Hikvision este un mare producător de camere de supraveghere și foarte apreciat chiar și pe plan local. Având în vedere noul decret prezidențial, multe dintre companiile aflate pe lista neagră nu vor putea contesta această decizie în fața instanței.
Care sunt companiile care au dispărut de pe listă?
Înainte ca Administrația Biden să modifice decretul prezidențial și să anuleze posibilitatea contestării în justiție, câteva companii au fost eliminate de pe lista neagră în urma unui proces legal, câștigat de acestea. Unele companii identificare anterior, precum Commercial Aircraft Corp of China (COMAC), care concurează cu Boeing și Airbus, precum și două companii care au contestat interdicția în instanță, Gowin Semiconductor și Luokung Technology, nu au fost incluse.
Și bineînțeles, Xiaomi nu se află pe noua listă. Compania a fost inclusă în trecut pe lista neagră de către administrația Trump, fiind acuzată de presupuse legături cu armata chineză. Totuși, probabil știți deja că producătorul chinez de telefoane mobile a contestat decizia oficialilor și a câștigat procesul în luna mai a acestui an. Au fost astfel eliminate integral restricțiile impuse cetățenilor SUA de a achiziționa titluri de valoare Xiaomi.