La câteva săptămâni după apariţia primelor indicii că Honor ar putea avea probleme în SUA, aflăm că 4 agenţii de securitate din State ar putea pune brandul pe lista neagră. Huawei vindea Honor spre un consorţiu chinez în decembrie 2020, iar compania părea să meargă bine, lansând deja mai multe terminale mobile decât Huawei în 2021.
În august a prezentat seria de telefoane Honor Magic 3 şi a primit şi acces la cele mai noi procesoare Snapdragon 5G, componente şi software. Compania a crescut rapid şi începuse deja să apară în top 5 în câteva ţări, devenind şi un jucător important în China. Ştiu că în Rusia au o prezenţă puternică şi o cotă de piaţă solidă şi asta nu de azi de ieri.
Trebuie spus şi că telefoane precum Honor 50 şi Honor 50 Pro se livrează cu Google Mobile Services, cât şi cu Play Store, spre deosebire de terminalele Huawei. În august 14 senatori republicani au formulat o cerere spre Departamentul de Comerţ din State pentru a impune restricţii celor de la Honor, aceleaşi aplicate şi pentru Huawei. Scrisoarea trimisă autorităţilor invocau faptul că Huawei ar fi vândut Honor ca "o modalitate de a evita politicile de control asupra exportului care ţin tehnologia şi softul SUA departe de mâinile Partidului Comunist Chinez".
Washington Post scrie că 4 agenţii de securitate din SUA analizează acum dacă Honor ar trebui să ajungă pe lista de entităţi sau nu. Printre ele se numără şi Pentagonul şi Departamentul de Energie. Se opun plasării pe lista Departamentul de Stat şi cel de Comerţ. Dacă nu se ajunge la un consens va trebui să intervină preşedintele Joe Biden cu o decizie.
Honor nu îşi vinde telefoanele în SUA şi nici în prea multe ţări partenere SUA, deci e greu de invocat acelaşi principiu ca la Huawei. În plus, Honor nu vinde nici echipamente 5G de reţea, adevărata problemă pentru care a început scandalul.