Inteligenţa artificială este comparată de către cercetătorii de la Oxford cu riscurile puse de armele nucleare

1.320 ori
<b>Inteligenţa artificială este comparată de către cercetătorii de la Oxford cu riscurile puse de armele nucleare </b>S-a vorbit foarte mult, poate chiar excesiv despre AI în ultimele luni din 2022 şi cu atât mai mult în prima lună din 2023. ChatGPT este pe buzele tuturor, a primit o injecţie serioasă de cash de la Microsoft şi pune probleme jurnaliştilor

S-a vorbit foarte mult, poate chiar excesiv despre AI în ultimele luni din 2022 şi cu atât mai mult în prima lună din 2023. ChatGPT este pe buzele tuturor, a primit o injecţie serioasă de cash de la Microsoft şi pune probleme jurnaliştilor şi profesorilor de universităţi. Acum un grup de cercetători de la Oxford compară inteligența artificială cu armele nucleare.

Aceasta comparaţie vine la pachet cu recomandări de a reglementa mai bine domeniul şi dezvoltarea sa. Apare din nou ameninţarea arhicunoscută şi propagată încă din anii '80 a anihilării umanităţii de către AI. Cercetătorii de la Oxford au emis avertizări în cadrul Comitetului pentru inovare şi ştiinţă al Parlamentului Britanic cu privire la un "scenariu extrem de periculos", în care AI-ul ar prelua controlul asupra propriilor coduri de programare. 

Atunci omenirea ar pierde controlul asupra acestei creaţii, iar AI-ul ar putea "ucide pe toată lumea". Pentru a face lucrurile mai clare în fața politicienilor britanici, unii foarte în vârstă şi nefamiliarizaţi cu tehnologia, a fost expusă următoarea anecdota: 

  • imaginaţi-vă că dresaţi un câine şi îi oferiţi bucăţele de carne la fiecare ordin executat corect
  • câinele învaţă să execute perfect ordinele pentru a primi mâncare
  • dacă găseşte totuşi locul cu rezerva de hrană va putea să o ia singur, deci nu mai trebuie să execute ordinele

Există şi un soi de cursă, cum era cea a înarmării nucleare din perioada Războiului Rece sau cea a aselenizării în anii '60, doar că acum e în domeniul AI. Se întrec guverne, corporaţii, creând "algoritmi avansaţi". Dacă omenirea a reuşit să reglementeze armamentul nuclear, atunci ar putea să o facă şi în domeniul AI-ului, cu siguranţă.

 Sunt şi multe implicaţii etice, morale şi deontologice când vorbim despre AI şi ne gândim în special la şofatul autonom şi alegerea dintre a călca o persoană sau un grup de persoane spre exemplu, dacă se întâmplă un accident inevitabil.

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×