Google și OnePlus știu despre tine mai multe decât ar trebui

526 ori
<b>Google și OnePlus știu despre tine mai multe decât ar trebui</b>În cazul în care nu știați deja, orice produs care include termenul smart în descrierea sa adună date despre utilizator. Nici măcar giganți precum Google nu stau departe de acest comportament și strâng informațiile pe care utilizatorii le

Dacă nu știați până acum vă spun eu. Orice producător de smartphone, laptop, smartwatch, Smart-speaker și tot ce începe cu „smart”, colectează date de la utilizatorii săi. E un fenomen acceptabil, dacă aceste date nu au un caracter personal și sunt folosite pentru a face viitoarele produse mult mai bune. 

Ei bine, sunt unii care întrec măsura. Google nu este la primul conflict de acest tip, dar se pare că noul smart speaker - Google Home Mini ascultă mai mult decât ar trebui. În mod normal acesta reacționează la comanda „Hey Google” sau la o apăsare a butonului capacitiv. Însă unii utilizatori au observat că Home Mini ascultă uneori ce se întâmplă în jur fără a fi pornit. 

Toate aceste înregistrări se duc unde? Exact! Spre serverele Google. Dacă nu știați până acum, puteți intra pe portalul My Activity. Aici aveți acces la toate comenzile vocale pe care le-ați făcut de pe device-urile voastre. Acum imaginați-vă la câte are acces Google. 

Totuși, până la urmă pornirea accidentală s-a dovedit a fi mai degrabă o problemă de hardware prezentă la aproximativ 4000 de unități, pe care Google s-a angajat să le schimbe în scurt timp, iar pe lângă asta a lansat și un update de securitate. 

OnePlus

De cealaltă parte a istoriei se află OnePlus. Știrea despre eventuala apariție a unui OnePlus 5T a fost cumva astupată de articolul unui blogger, care descrie că device-urile OnePlus ce rulează Oxygen OS colectează date de la utilizatori fără ca aceștia să știe. Astfel că pe serverele OnePlus ajung informații despre cât de des utilizatorii își deblochează telefonul, cât timp petrec într-o aplicație sau alta, rețelele de Wi-Fi la care sunt conectați și cel mai grav,  IMEI-ul smartphone-ului, prin care eventual, există posibilitatea de a urmări individual utilizatorii.

OnePlus a venit cu o reacție motivând că aceste date sunt colectate pentru a perfecționa soft-ul și viitoarele produse lansate, iar dacă cineva nu dorește să transmită aceste date, poate dezactiva opțiunea din compartimentul Settings -> Advanced -> Join user experience program. 

E clar de ce atât OnePlus cât și Google fac asta. Nimănui nu îi pasă ce faci tu pe telefon, însă știind despre preferințele tale, fiecare service poate oferi conținut targetat pentru fiecare utilizator în parte, sugestii de produse și search-uri personalizate. Asta nu înseamnă că Google va scrie tuturor ce vorbeai tu ieri seară în sufragerie, sau că la viitorul smartphone OnePlus vei avea din start un wallpaper cu actrița ta preferată, dar e suspicios atunci când altcineva trebuie să afle despre aceste colectări de date. 

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×