Aşa cum scriam cu doar câteva zile în urmă, Meta, compania mama Facebook a început concedierile. Mark Zuckerberg a anunţat pe 9 noiembrie că 11.000 angajaţi vor fi disponibilizaţi. CEO-ul companiei şi-a cerut scuze şi a indicat şi câteva motive pentru care se produc aceste concedieri.
Peste 11.000 de angajaţi vor fi concediaţi de la Meta în perioada următoare, aproximativ 13% din totalul forţei de muncă a companiei. Fondatorul Facebook îşi asumă răspunderea acestei situaţii şi citează motive precum investiţii neinspirate, o piaţă a reclamelor slabă şi o situaţie macroeconomică precară la nivel global. Mark a declarat că a prezis eronat modul în care lumea online va evolua după Covid, iar compania a avut de-a face cu o concurenţă tot mai puternică (probabil de la TikTok), pierzând şi venituri generate de obicei din reclame (aici cred că politica Apple i-a lovit tare).
În perioada pandemiei Meta a procedat ca şi alte companii tech, angajând un număr uriaş de angajaţi noi, aşteptându-se la o creştere a utilizării Facebook pe durata lockdown-ului. Advertiserii şi consumatorii nu au urmat totuşi traiectoria anticipată de Meta. Compania trebuie să fie mai eficientă la nivel de capital şi pe viitor va muta resurse spre un număr mai mic de zone de creştere, precum un "AI Discovery Engine", plus evident Metaverse, deşi acela pare la rândul său un pariu falimentar, dacă mă întrebaţi pe mine.
Compania îşi va reduce bugetele, bonusurile şi investiţiile în imobiliare şi sedii. Angajaţii vor trebui să împartă birouri pe viitor. Angajaţii daţi afară din SUA vor primi salarii compensatorii şi asigurare medicală pe următoarele 6 luni, plus susţinere şi consiliere pentru a îşi găsi alt job. Şi angajaţii din alte ţări vor fi trataţi similar, în funcţie de legislaţia locală.
Vă reamintesc că şi Twitter a concediat 3700 de angajaţi săptămâna trecută, aproximativ jumătate din forţa sa de muncă, la cererea lui Elon Musk, care îi consideră redundanţi. Meta era cândva evaluată la peste 1000 de miliarde de dolari, iar acum are o valoare de 256 de miliarde de dolari.