Uniunea Europeană vine în ajutorul consumatorilor cu un nou set de legi care intră în vigoare din 2026. Astfel, produsele electronice care intră în UE trebuie să poată fi reparate şi reciclate mai uşor. Durata lor de viaţă ar urma să crească cu 5 ani.
Începând din 2026, dacă eşti producător de electronice şi vrei să faci business în UE trebuie să ai un paşaport digital pentru produsele tale. Acel act trebuie să dovedească respectarea unor cerinţe minime de proiectare prietenoasă cu mediul. Astfel, fiecare produs nou este proiectat şi asamblat încât să poată fi reparat, reutilizat sau reciclat cu uşurinţă.
Totul este precizat în Regulamentul (UE) 2024/1781 adoptat de Parlamentul European şi Consiliul Uniunii Europene şi publicat recent în Jurnalul Oficial al UE. Se va prelungi astfel durata de viaţă şi de folosire a produselor cu o medie de 5 ani, conform estimărilor Environ, organizaţie din România. Produsele actuale sunt gândite să nu reziste aşa mult, fiind înlocuite frecvent, ceea ce creşte consumul de energie şi resurse.
Durata medie de viaţă a frigiderelor (10-12 ani) este afectată de defectarea compresorului, condensatorului sau plăcii de control. Maşina de spălat are o durată de viaţă între 7 şi 10 ani, iar deseori se strică pompa de evacuare sau cureaua de transmisie. TV-urile au durata medie de viaţă de 7 ani şi au probleme deseori cu panoul de afişare, iluminare de fundal sau placă de bază.
Vom vedea şi noi tipuri de etichete pentru produse în UE şi va creşte potenţialul de reutilizare, întreţinere, recondiţionare şi reciclare.