Compania mamă a Google, Alphabet, ar putea fi forțată de Departamentul de Justiție al Statelor Unite (DoJ) să își împartă afacerile în companii distincte. Printre cele mai dure propuneri se numără separarea Android și Chrome de Google, iar există discuții despre independența AdWords.
Discuțiile din cadrul DoJ s-au intensificat după o hotărâre din această lună, când judecătorul Amit Mehta a decis că Google a monopolizat ilegal piața motoarelor de căutare, plătind peste 2,5 miliarde de dolari companiilor precum Apple și Samsung pentru a implementa serviciile sale de căutare online și reclamele text în motoarele de căutare.
Decizia judecătorului a fost istorică, fiind pentru prima dată în ultimii 40 de ani când o companie americană a fost găsită vinovată de o instanță din SUA.
Ultima dată când s-a întâmplat ceva similar a fost la începutul anilor '80, când AT&T a fost găsită vinovată de a câștiga un avantaj ilegal asupra concurenților săi în afacerea de telefonie fixă. În 1984, AT&T a fost obligată să își împartă serviciile în companii diferite.
Autoritățile americane au încercat ceva similar cu Microsoft acum două decenii, dar nu au reușit. Rămâne de văzut dacă vor reuși acum să convingă Google să renunțe la Chrome, Android și AdWords, cele mai profitabile afaceri ale sale.