Procesul dintre Epic Games şi Google pare să aibă reverberaţii mai mari decât credeam şi s-ar putea solda cu o distrugere a conglomeratului Google. Sau mai precis, o spargere a sa în mai multe entităţi. Departamentul de Justiţie din SUA a pornit o acţiune antitrust contra celor de la Google. Cunoscând totuşi cum a mers un proces similar contra Microsoft la început de ani 2000, nu mi-aş face prea multe griji pentru gigantul motoarelor de căutare.
O primă cărămidă a fost deja pusă la baza procesului antitrust, judecătorul Amit Mehta luând decizia în favoarea Departamentului de Justiţie. Astfel, aflăm că Google are un monopol pe piaţa de căutare şi advertising, încălcând legislaţia antitrust. Totuşi Mehta nu a fost de acord cu toate acuzaţiile Guvernului. A respins spre exemplu capitolul în care se spunea că Google are monopol doar pe o anumită parte din piaţa reclamelor.
În schimb, monopolul ar fi rezervat pentru "serviciile de căutare generale" şi "serviciile de advertising în căutare text generală". Evident Google pregăteşte un apel... Departamentul de Justiţie are o problemă şi cu faptul că Google plăteşte bani spre Apple pentru a fi opţiunea de bază între platformele de căutare de pe iPhone spre exemplu. Rivalii nu pot concura cu sumele plătite.
La propunerea Departamentului de a sparge Google şi a diviza segmente precum Chrome şi Android din businessul de bază, Google afirma că ar strica acele produse şi servicii. În plus, gigantul american afirmă că miliarde de oameni sunt capabili să intre online mulţumită faptului că Android şi Chrome sunt gratuite. În acest moment DOJ (Department of Justice) a propus un plan de acţiune care să remedieze situaţia şi condiţia de monopolizator a celor de la Google.
Google nu ar trebui să mai folosească Chrome, Play şi Android pentru a profita de Google Search şi produse conexe. Sau pe viitor am putea vedea site-uri care pot decide să nu apară în produse Google, precum AI Overviews din Google Search. Google a răspuns imediat, afirmând că vor avea de suferit şi consumatorii, şi business-urile şi dezvoltatorii.
DOJ mai ai în calcul şi limitarea sau interzicerea înțelegerilor între companii, cu înţelegeri de preinstalare şi alte "combinaţii" care au legătură cu Google Search. În plus, DOJ considera şi că Google a acumulat şi folosit date la care rivalii din zona motoarelor de căutare nu au avut acces. Google ar fi forţată să furnizeze indexurile Google Search, datele, feed-urile şi modelele sub formă de API-uri, pentru a fi folosite de alţii. Documentul DOJ are 32 de păgâni şi nu e primul de genul. Au mai fost cazuri antitrust luate în calcul pentru Apple şi Amazon, dar şi Microsoft, cu atât mai mult când a preluat Activision Blizzard.
Şi o ultimă menţiune: Google a făcut plăți anuale spre companii rivale, inclusiv cele 26.3 miliarde de dolari din 2023, din care grosul au mers la Apple. Asta pentru a rămâne motorul de căutare default pe telefoane. Personal cred că Google şi avocaţii săi vor opri spargerea companiei în segmente, fix cum a făcut Microsoft.