Revolut, celebrul serviciu fintech care promitea o altă abordare decât serviciile bancare clasice pentru a îţi ţine banii în siguranţă devine treptat-treptat un serviciu clasic de banking. După de ce la 1 iulie ANAF putea accesa toate datele conturilor Revolut din România, acum aflăm că se pot pune şi popriri pe conturi.
Revolut are 2 milioane de utilizatori în România şi în ultimul an şi-a trecut clienţii automat la Revolut Bank. Trebuie spus că Revolut colaborează în România cu Libra Bank, iar titularul de cont pentru fiecare utilizator în parte este compania britanică Revolut şi nu persoana în cauză. Asta făcea popririle imposibile până acum. Totuşi de la 1 iunie 2022, Revolut operează oficial ca instituţie bancară în România, iar ANAF are dreptul să îi solicite astfel date despre banii rulaţi, provenienţa lor şi solduri.
Şi acum să vă spun cum s-a ajuns la poprire. Pe final de an 2021 o companie de executări silite a chemat în instanţă Libra Bank, solicitând popriri pe conturile a 2 clienţi. BCR avea decizii de executare silită asupra lor. Libra Bank era în instanţă, deoarece este partener pentru depozite Revolut din 2020. Acţiunile legale au fost înregistrate la Slobozia şi Buftea iar judecătorii au luat decizia în prima instanţă de a realiza popriri. Dacă deciziile se menţin apare un precedent legal iar Libra şi Revolut ar putea să îşi schimbe sau chiar dizolve parteneriatul.
Până acum la fiecare cerere de poprire, Libra răspundea că nu poate popri un cont al cărui titular e o firmă britanică (Revolut) şi nu clientul în sine. Acum nu mai ţine această abordare, iar judecătorii nu o mai iau în considerare. Poziţia oficială Revolut? "Colaborează cu autorităţile pe deplin pentru a preveni spălarea de bani şi evaziunea fiscală".