Motorola Edge 50 Pro review detaliat în limba română (Evaluare Mobilissimo) (Multimedia, Cameră, Benchmark-uri)

5.189 ori
<b>Motorola Edge 50 Pro review detaliat în limba română (Evaluare Mobilissimo)</b>La mijloc de primăvară Motorola a venit cu noutăți interesante din familia Edge, în frunte cu modelul Motorola Edge 50 Pro care îmbină un design premium cu dotări hardware atractive și o cameră pe care te poți baza. A venit chiar

Multimedia Motorola Edge 50 Pro

Acustică de calitate

Motorola Edge 50 Pro nu face excepție și la fel ca multe alte telefoane ale momentului, optează pentru un setup stereo hibrid ce implică un difuzor clasic la bază și un earpiece pentru convorbiri sus care preia rol de speaker la redarea audio. Vedem cum s-a descurcat la testele noastre în rândurile de mai jos.

Video-review Motorola Edge 50 Pro, secțiunea Acustică

Pentru început avem testul cu sample audio unde am obținut 77,5 dBA la difuzorul de sus și 84 dBA la difuzorul de jos, rezultate deloc impresionante și parcă nu la fel de bine echilibrate sus-jos ca predecesorul. Nu mă înțelegeți greșit, difuzoarele reușescă să livreze sunet de calitate și detaliat, volum puternic, dar nu sunt atât de gălăgioase. Cu anii difuzoarele telefoanelor s-au mai cumințit la capitolul dBA.

La testul multimedia, am urcat la 93,6 dBA, adică mai bine decât un Z Flip din prima generație. Aici lider incontestabil rămâne primul ASUS ROG Phone cu 107.5 dBA. 

Cameră Motorola Edge 50 Pro

Setup foto cu mare potențial, acum cu Pantone

Motorola Edge 50 Pro nu doar arată bine, ci reușește să ofere și un hardware tentant, inclusiv la capitolul cameră, acolo unde la fel ca anul trecut descoperim un setup foto triplu. Sunt îmbunătățiri de apreciat aici, iar de această dată avem și implicarea AI-ului la capitolul foto.

Video-review Motorola Edge 50 Pro, secțiunea Cameră

Folosind inteligența artificială se îmbunătățește gama dinamică, se livrează detalii mai vine și avem și un Enhancement Engine care îmbunătățește fotografiile. Adăugăm și certificarea Pantone Colors pentru culori naturale. Punem pe listă și alte funcții precum AI Adaptive Stabilization, Intelligent Auto Focus Tracking sau Action Shot.

Ca și componență, camera vine cu senzor de 50 mpxwide, f/1.4, 1/1.3", pixeli de 1.0µm, PDAF, telemetru laser și OIS + 10 mpx telephoto, f/2.0, 73 mm, pixeli de 1.0µm, PDAF, OIS și zoom optic 3x + 13 mpx ultra-wide, f/2.2, 120 grade, 13mm, pixeli de 1.12µm și autofocus, astfel că avem parte și de captură macro. Primim bliț LED și filmare 4k@30fps, 1080p@30/60/120/240fps, HDR10+ 10 bit plus stabilizare gyro-EIS.

Pentru selfie avem o cameră de 50 mpx wide cu autofocus, HDR și filmare 4k@30fps sau 1080p@30/60fps. În interfața camerei găsești rând pe rând modurile Slow Motion, Video, Photo, Portrait, Pro, Scan și zona More unde ai Spot Color, Night Vision, Panorama, Ultra-Res, Dual-Capture, Photo Booth, Tilt-Shift, Long Exposure, Timelapse, Spot Color și Dual-Capture. 

Selfie

Primul tip de fotografii de care ne legăm sunt cele selfie, cu o galerie variată de include fotografii de pe plan local, cât și din Maroc la înălțime. Indiferent de situațiile în care a fost pusă, camera selfie de pe Motorola Edge 50 Pro și-a făcut cu brio treaba pentru care a fost creată, aceea de a livra fotografii detaliate, expresive, cu texturi pe care le poți simți și culori reale, plus un background foarte clar, fie că vorbim despre imagini standard sau Portrait.

Sunt multe exemple în galerie, modul bokeh face o treabă aproape perfectă, iar unde pierde din puncte această cameră trebuie să fie la captura nocturnă unde fără o sursă de iluminare mai potentă, rezultatele sunt mai slabe. 

Culori

Galeria ce include fotografii "colorate" începe cu celebrul gard din Drumul Taberei unde la prima vedere avem ceva suprasaturare, culorile fiind o idee distanță decât cele percepute în realitate, vopseaua de pe gard pierdându-și din vibranță de-a lungul anilor.

Arată bine totuși culorile în alte scenarii în care soarele nu mai este prezent, precum acele capace ceramice de pe masă, colacul portocaliu sau multitudinea de culori din piața Medina din Maroc. Roșul a fost cel mai bine redat la acea fotografie indoor cu diferite fructe în farfurie și sunt excelente și fructele de pădure din bol. 

Foto zi wide/ultra-wide

Consistentă este și galeria în care am inclus fotografiile generale din timpul zilei, atât wide cât și ultra-wide. Ce remarc din start aici este că atunci când soarele bate puternic, inevitabil apare și suprasaturarea, iar asta se vede în fotografiile din parcul din București unde chiar și în scenariul dat de primăvară, parcă nuanțele sunt prea vibrante pentru cum sunt de fapt în realitate. 

În mod curios, la ultra-wide efectul se mai cumințește. În continuare privim fotografii realizate de la înălțime din avion, cu fundal excelent redat și chiar și munți în depărtare, nuanțe de albastru variate. Trecem mai apoi la fotografii din tabăra de beduini din deșert unde pe o vreme mai noroasă camera nu mai are deloc probleme și prinde multe tonuri de vedere, fără suprasaturare. 

Am fotografiat și cămile unde se pot diferenția multe nuanțe de galben al deșertului și chiar și atunci când se lasă seara, la asfințit, lucrurile rămân în continuare excelente. Poți fotografia fără probleme și arhitectură, elemente de design sau surprinde o piață agitată precum cea din Medina unde variatatea de lume și activități îți plimbă privirea dintr-un loc în altul privind fotografia. 

S-a mai întâmplat ca uneori să mai dea rateuri HDR-ul, cu elemente din fundal rămase în întuneric, precum acei palmieri, dar mai rare aceste pățanii. 

Macro și closeup

Te poți juca desigur și cu macro, un mod posibil grație autofocalizării de pe camera ultra-wide. În general imaginile rezultate se pot posta fără probleme pe Instagram și poți vedea astfel texturi, țesături sau dacă vrei polenul căzut la interiorul unei lalele. Se văd și firicelele de pe căpșune cât și sarea de pe alunele din farfurie. 

Nu am uitat de captura de aproape, adică cea close-up unde încă o dată mă declar mulțumit de ce văd, cu o focalizare excelentă asupra obiectelor surprinse în fotografii. Poți vedea tăria metalului rece din care este confecționat robinetul de apă din parc, descoperi straturile de vopsea ale stâlpului galben sau avea impresia de pătrundere în peisaj privind acel gard de lemn din deșert care te duce cu gândul la continuitate, oferindu-ți și un preview asupra mediului din jur.

Acel zăvor de la poarta cortului în care am fost cazat în Maroc arată neașteptat de bine iar pe lacăt poți vedea uzura metalului odată cu trecerea timpului. Sunt și câteva plante "blănoase" care au fost prinse la fix în cadru. 

Zoom

De la o cameră telephoto obișnuită (fără periscop) nu te aștepți la multe, doar că mai sunt excepții când producătorul implementează un senzor de calitate care te uimește. Așa se întâmplă și aici pe Motorola Edge 50 Pro, iar dacă te rezumi la 3x atunci cu siguranță vei fi mai mult decât mulțumit de ce poate livra smartphone-ul de față. Sunt multe mostre în galerie, care mai de care, iar de departe cea mai arătoasă mi se pare cea cu munții de care m-am apropiat de pe geamul avionului. 

M-am apropiat cu zoom-ul lui Motorola Edge 50 Pro și de cămile iar proba de foc a fost zoom-ul din balon de la sute de metri altitudine de unde am putut vedea mai clar așezările rurale de prin deșert. De apreciat și fotografia cu șarpele dansând din piața Medina, de care m-am apropiat de la o distanță considerabilă, în scenariul în care dacă artistul te-ar fi văzut, te urmărea pentru a-ți cere bani. 

Portrait

Dacă ultimele telefoane mid-range pe care le-am testat au tot dau chix la capitolul focalizare în mod Portrait, iată că odată cu Motorola Edge 50 Pro aceste probleme dispar complet și am multe fotografii care să dovedească aceste capabilități de focus și evidențiere a subiectului. Sunt foarte arătoase fotografiile cu flori, deși aș zice că aici avem un pic de suprasaturare aplicată de AI, dar piesa de rezistență este clar blur-ul aplicat aproape perfect. 

Am prins și diferite obiecte de decord în acest mod, chiar și pe timp de seară când lumina nu mai era atât de puternică, ba chiar și o fântână înconjurată de floricele în care toate elementele au fost păstrate în focus și asta de la distanță. Calitate de admirat! 

Food

Avem și fotografii bonus sub forma capturilor culinare care includ diferite preparate de origine marocană, care îți fac poftă doar privindu-le. Sunt foietaje care îți sar imediat în vedere, prăjiturele cu fulgi de migdale pe care le-ai devora sau pâinici și colecții de mezeluri surprinse ca într-o revistă. Excelent arată și fructele, de la căpșuni, la fructele de kiwi sau desertul tradițional din Maroc, Fluffy Oranges (portocale cu scorțișoară). Vă las să savurați galeria. 

Indoor

Un al doilea bonus constă în fotografiile realizate la interior, ceva ce vei face din când în când și reprezintă ocazia perfectă pentru a vedea cum se descurcă setup-ul foto de pe Motorola Edge 50 Pro la acest capitol. Aș zice că telefonul echilibrează bine lucrurile la interior unde sunt și mai multe elemente ce compun cadrul, o aglomerare de persoane, obiecte, texturi și momente prinse cum trebuie.

Sunt câteva fotografii și de la un workshop de preparate produse cosmetice iar o imagine care mi-a atras atenția este cu acea cutie de ulei de măsline, prinsă în focus, demnă de un catalog de produse. Vă las să admirați. 

Night

Bineînțeles nu puteam finaliza partea Foto fără a include și galeria de noapte cu fotografii din deșert și aglomeratul oraș Marrakesh. Începem cu o fotografie de la depărtare cu ecranul amplasat în zona de eveniment Motorola, chiar pe asfințit, unde culorile afișate au fost surprinse perfect și unde mai poți repera și alte elemente precum acel cățel de lângă palmier pe care sunt sigur că nu l-ai văzut la prima vedere.

Night Mode face ceea ce știi deja și de la alte telefoane, atenuează luminile, iluminează cadrul și oferă culori mai bogate, în special atunci când vine vorba despre un ecran sau o siglă luminoasă. Halourile corpurilor de iluminat sunt destul de cuminți și păstrate la minim aș zice, iar în mostre sunt multe și multe cadre cu zeci de astfel de felinare, becuri și lumânărele care ar fi putut da bătăi de cap camerei, dar nu se întâmplă așa. 

Sunt o mulțime de fotografii de admirat aici, inclusiv cămile pregătite de somn în apropierea taberei de beduini. Poți da frâu liber imaginației și să te joci cu filtre precum expunere prelungită sau fotografia felinare în pas de noapte care dau o notă cinematică fotografiei, desprinsă parcă din filmele cu hobbiți. 

Video

Am ajuns și la captura video și începem cu mostre ale camerei frontale, unde per total sunt mulțumit de ce se oferă aici, culori naturale, focus de calitate și detalii cât cuprinde, mici neajunsuri fiind în scenariile cu fundal însorit când mai apare un pic de supraexpunere. La gardul colorat, nu mai avem atât de multă suprasaturare precum la fotografii, mai spre tonuri naturale, ceea ce nu poate decât să ne bucure.

La cadrele clasice precum o plimbare prin parc, stabilizarea își face pe deplin treaba și încă o dată sunt foarte mulțumit de culorile naturale redate, meritul Pantone. Poți filma și 4K pentru extra detalii, scenariu în care se păstrează același nivel de stabilizare. Am urcat și scările din parc și nici urmă de probleme aici, iar la zoom, detaliile se păstrează chiar și până la 5-6x, dar mi-ar fi plăcut ca zoom-ul să fie ceva mai lin. Panoramarea arată foarte bine, la fel și autofocalizarea, fiind precisă.

Mai departe ne mutăm la mostrele video din Marrakesh, Maroc, unde pe o vreme cam înnorată și cu vânt, microfoanele lui Moto mai prind ceva zgomot dar nu foarte deranjant. Încă o dată vedem cât de bine stă stabilizarea la coborârea de trepte și cum camera păstrează o calitate de apreciat pentru subiecții în mișcare și tot background-ul.

Sunt și cadre de pe străzile din vecinătatea orașului, iar cu modul Steady activat lucrurile bine arată chiar și din mișcare, în mașină. Testul de zoom suprem a fost făcut de la înălțime, din balon, iar după acest cadru ne ducem spre piața aglomerată din Medina, unde avem multe culori, agitație și lume de jur împrejur. Câteodată mai apare câte un flicker din cauza corpurilor de iluminare. 

Pe măsură ce se lasă seara, vedem și cum se descurcă această cameră în condiții de iluminare scăzută, iar cu multe surse de lumină în jur, Edge 50 Pro reușește să echilibreze situația chiar și pus în scenarii cu zeci de lumânărele și torțe aprinse, ba chiar și la zoom, ce-i drept dacă te limitezi la pragul de 3-4x. Am prins și un foc de tabără, excelent redat și cu pocnetul specific lemnului, iar în galerie vezi și un clip slow-mo.  

Benchmark-uri Motorola Edge 50 Pro

Benchmark-uri sub ce putea Edge 40 Pro

Motorola Edge 50 Pro nu mai este atât de "Pro" precum predecesorul său, fiind luată o decizie neașteptată de către Motorola, aceea de a schimba hardware-ul semnificativ. Acum noul model face parte din zona mid-range, pe când Edge 40 Pro putea fi numit un flagship prin prisma procesorului Snapdragon 8 Gen2.

Video-review Motorola Edge 50 Pro, secțiunea Benchmarks

Acum ne mulțumim cu un Snapdragon 7 Gen3 (4nm) cu 1x nucleu Prime Cortex-A715 de 2.63 GHz, 4x nuclee de performanță Cortex-A715 de 2.4 GHz și 3x nuclee Cortex-A510 de 1.8 GHz. Avem GPU Adreno 720, iar configurațiile includ 8 sau 12 GB RAM și 128, 256 sau 512 GB stocare flash UFS 2.2, fără slot microSD. Modelul de anul trecut avea UFS 4.0. La noi a ajuns varianta cu 12 GB RAM și 512 GB stocare, iar acum descoperim cum stă la capitolul performanță.

Începem cu AnTuTu 10 unde am obținut 830.001 puncte, depășind astfel smartphone-uri recente și rivale precum Samsung Galaxy A55, Honor 90, Nothing Phone (2a) sau realme 12 Pro+. Ocupăm un loc 22 în clasament, iar deasupra îl avem pe OnePlus Nord 3 la granița din mid-range și flagship cu 917.511 puncte și al său procesor Dimensity 9000. Edge 40 Pro trecea de 1.2 milioane de puncte în AnTuTu 9. 

Motorola Edge 40 ProHonor 90Samsung Galaxy A55Motorola Edge 50 ProAnTuTu v10×689164729127830001AnTuTu v10 - CPU×219739234315257685AnTuTu v10 - GPU×172114169144247114AnTuTu v10 - MEM×162330148703159606AnTuTu v10 - UX×134981176965165596CPU Throttling Test75 (%)93 (%)88 (%)92 (%)CPU Throttling Test - Average316,35 (GIPS)250,17 (GIPS)261,79 (GIPS)290,19 (GIPS)CPU Throttling Test - Maximum381,14 (GIPS)262,24 (GIPS)277,32 (GIPS)305,46 (GIPS)CPU Throttling Test - Minimum277,47 (GIPS)232,86 (GIPS)244,04 (GIPS)271,25 (GIPS)GeekBench 6 - CPU Multi-Core5187313834243169GeekBench 6 - CPU Single-Core1976108111481159GeekBench 6 - GPU OpenCL6531261739933540GeekBench 6 - GPU Vulkan×299640474058PCMark Work 3.015374123121337814124TOTALURI7214

În GeekBench 6, Motorola Edge 50 Pro obține 1159 puncte single-core și 3169 puncte multi-core, iar ceea ce spuneam mai sus legat de rivali se aplică și aici în mare, cu mențiunea că Galaxy A55 are un scor multi-core ceva mai mare. Nord 3 este în continuare peste. Predecesorul obținea 1976 puncte single-core și 5187 puncte multi-core, având procesor de flagship. 

Moto

Sunt și rezultate din benchmark-uri grafice dacă ești interesat, iar în continuare avem benchmark-ul CPU Throttling Test unde după 15 minute de rulare s-a pierdut doar 8% din performanță, ceea ce sună neașteptat de bine. Am măsurat și temperatura aici, cu 37.9 grade după 15 minute de rulat aplicația benchmark cu pricina, un rezultat bun, fără să fie cazul de îngrijorare.

După 15 minute de gaming light ne-am oprit la 34,3 grade Celsius, foarte bine și la acest capitol. 

  • 123
Motorola Edge 50 Pro8,4510
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×