Multimedia
Gamerii vor fi mulțumiți, asta e clar
Am tot repetat de câteva ori că Zenfone 11 Ultra nu e mai mult decât un ROG Phone 8 Pro cu modificări ici-colo. Ei bine, pare că terminalele au parte chiar de același sistem de sunet. Vorbim despre un sistem „clasic” ce implică un difuzor jos, lângă portul de încărcare + unul sus, tip earpiece. E un combo pe care l-am tot văzut pe multe alte terminale.
Video-review ASUS Zenfone 11 Ultra, secțiunea Acustică
ASUS a stat mereu bine la capitolul sunet, există și acea aplicație AudioWizard preinstalată care îți permite să faci o sumedenie de reglaje. Ai egalizator pe 10 benzi, moduri ca Dynamic, Music, Cinema și Game. Evident, dacă alegi modul „Game” sunetele importante din jocuri precum PUBG vor fi amplificate, astfel că vei auzi mai bine pașii inamicii sau sunetele de armă. Sunetul e bine definit, avem și ceva bas, doar că testele nu impresionează.
Test - Putere volum frontal (jos)
- 1.OPPO Reno6 5G98,6 (dBA)
- 2.BlackBerry Passport95,2 (dBA)
- 583.ASUS ROG Phone 8 Pro74,1 (dBA)
- 584.Xiaomi Mi 4i72,1 (dBA)
- 585.ASUS Zenfone 11 Ultra71,8 (dBA)
- 586.UTOK Fury71,7 (dBA)
- 587.ASUS ZenFone 3 Max70,9 (dBA)
- 588.Sony Xperia XZ69,5 (dBA)
- 589.Leagoo Lead 168,9 (dBA)
- 590.Elephone Trunk67,9 (dBA)
- 591.Ulefone Power66,4 (dBA)
Test - Putere volum frontal (sus)
- 1.OPPO Find X291,9 (dBA)
- 2.Samsung Galaxy A3 (2017)89 (dBA)
- 265.Nokia 872 (dBA)
- 266.Huawei Mate 10 Pro71,7 (dBA)
- 267.Xiaomi 13 Ultra71,6 (dBA)
- 268.OPPO A9871,1 (dBA)
- 269.ASUS Zenfone 11 Ultra71,1 (dBA)
- 270.Xiaomi Pocophone F171 (dBA)
- 271.Motorola Edge 30 Neo71 (dBA)
- 272.Redmi Note 13 Pro+ 5G70,7 (dBA)
- 273.Huawei P50 Pocket68 (dBA)
La testul cu sample-ul acustic am obținut 71.1 dBA sus, respectiv 71.8 dBA jos. Asta înseamnă că difuzoarele sunt echilibrate și intuiesc că e vorba despre același setup integrat și pe ROG Phone 8 Pro, întrucât valorile sunt similare.
Test - Putere volum multimedia
- 1.ASUS ROG Phone107,5 (dBA)
- 2.Nokia 8.1107,2 (dBA)
- 286.ASUS Zenfone 11 Ultra96,7 (dBA)
- 287.Vivo Y7096,6 (dBA)
- 288.Xiaomi Mi 1196,6 (dBA)
- 289.realme C2196,6 (dBA)
- 290.Sony Xperia 1 II96,5 (dBA)
- 291.Samsung Galaxy Z Fold 296,5 (dBA)
- 292.OnePlus Nord CE 2 5G96,5 (dBA)
- 293.Honor X896,5 (dBA)
- 294.Apple iPhone 16 Pro Max96,5 (dBA)
Stăm mai bine la gaming, acolo unde obținem 96.7 dBA și practic ne apropiem de pragul considerat de noi ideal și anume 100 dBA. O veste bună e că avem în continuare jack de 3.5 mm pentru căști.
Cameră
Același setup disponibil pe ROG Phone 8 Pro, cu mici extra-uri ici-colo
ASUS Zenfone 11 Ultra clar vine cu upgrade-uri la nivel de cameră foto serioase față de predecesor (Zenfone 10). Totuși, setup-ul nu e diferit de cel disponibil pe ROG Phone 8 Pro. Totuși, dacă predecesorul avea doar doi senzori foto în partea din spate, acum avem 3 mai avansați, o adiție bine-venită fiind senzorul telephoto folosit pentru captura cu zoom. Să le luăm totuși pe rând.
Video-review ASUS Zenfone 11 Ultra, secțiunea Cameră
Telefonul are o cameră principală de 50 MP cu deschidere F/1.9, distanță focală echivalentă de 24mm, cu mărime de 1/1.56 inch și pixeli de 1 micron. Are PDAF, stabilizare gimbal OIS și senzor de top Sony IMX890. Nu e un Lytia de generație nouă, dar l-am mai văzut pe telefoane precum Nothing Phone (2), OPPO Find N3 Flip, OnePlus 11.
I se alătură un senzor ultrawide de 13 MP cu deschidere F/2.2 ce filmează în unghi larg de 120 de grade, iar ca noutate, după cum spuneam mai sus, vine o cameră telephoto de 32 MP. E vorba despre un senzor Samsung JD1SM15 cu PDAF și OIS ce livrează zoom optic 3X. Există filmare 8K la 24 FPS și 4K la 30 / 60 FPS aici, cât și FHD La 30 / 60 / 120 sau 240 FPS sau HD la 480 FPS pentru capturi slow-motion. Apare și stabilizare gyro-EIS și suport pentru captura RAW și HDR10+.
În partea din față găsim o cameră selfie de 32 MP care filmează Full HD. În aplicația Cameră ai opțiuni precum Slo Mo, Time Lapse, Video, Photo, Portrait, Pano, Light Trail și o zonă More unde vei găsi modul Pro, Night, dar și Pro Video. Avem posibilitatea de a seta HDR-ul pe auto, putem schimba aspectul foto, iar la video ai și stabilizare adaptivă, cât și un mod Super HyperSteady. Să vedem și mostrele!
Foto ziua
Avem fotografii realizate în București de către colegul Alex, într-un parc, astfel că se îmbină elemente naturale cu cele specifice orașului. Văd flori, un lac, suficiente selfie-uri, dar și capturi culinare. Să începem totuși cu captura de zi. Ce remarc din prima e faptul că nu există denaturare între culorile obținute când folosim senzorul principal și cel ultrawide.
ASUS stă bine la acest capitol, iar coloristica nu dezamăgește în cazul lui Zenfone 11 Ultra. Mă uit în special la acea captură cu toboganul gonflabil din parc care arată bine inclusiv în variantă ultrawide.
Capturile close-up nu sunt tocmai reușite, deși s-a încercat capturarea florilor din parc într-un mod cât mai detaliat. Florile de culoare roz au fost surprinse într-un mod plăcut și reușit, totuși, dar ne-am chinuit puțin până să reușim să obținem un rezultat doar OK.
Fotografiile cu lacul arată bine, iar unele cred că ar putea fi folosite chiar ca wallpaper pentru PC / laptop fără probleme. Avem și fotografii cu scări și diverse monumente și remarc că sunt condiții de iluminare destul de grele, ce implică atât zone luminoase, cât și umbroase. Totuși, detaliile sunt unde trebuie, nu apar artefacte, iar telefonul se descurcă exemplar.
Avem și fotografii cu zoom optic 3X, respectiv 10X, iar pentru acest tip de capturi intră în ecuație un algoritm ce folosește inteligență artificială (AI) numit HyperClarity. El procesează în scurt timp capturile pentru a se asigura că fotografiile rămân foarte clare. Soarele mai pune probleme uneori, dar cerul rămâne de un albastru arătos cam în toate capturile.
La captura selfie remarc o păstrare bună a detaliilor. Firele de păr din barbă sunt bine delimitate, iar nici background-ul nu este redat rău. Vorbesc de la sine fotografiile tip Portrait care arată excelent, cu un fundal bine estompat în partea din spate. Ca de fiecare dată, e de evitat soarele în spate în cazul capturii selfie.
Spre final avem și o galerie culinară, reprezentată de nişte tarte dulci servite la Paul, în Park Lake.
Foto seara
Pe timp de noapte rezultatele nu sunt tocmai impresionante, recunosc. Cred că avem cel mult fotografii acceptabile și cumva m-aș fi așteptat la o calitate mai bună în condiții low-light. O parte din capturi sunt realizate în micul orășel Courmayeur din Italia întrucât am avut acest smartphone cu mine în călătorie. O altă parte sunt realizate a doua zi în Ploiești, fix când m-am întors din „excursie”.
Problema e că uneori apar halouri în jurul corpurilor luminoase, o problemă des întâlnită la multe smartphone-uri. Night Mode este eficient, iar de multe ori vei obține fotografii detaliate și luminoase chiar dacă nu avem suficientă lumină. Cerul e redat OK în 90% din cazuri, dar uneori când folosim modul Night acesta preia o tentă albăstruie.
Sunt prezente și tonuri galbene specifice fotografiilor realizate noaptea, dar sunt de părere că poate surprinde momente numai bune pentru a fi trimise pe social media sau salvate drept amintiri alături de cei dragi. Halourile ar fi cea mai mare problemă, în rest se descurcă OK.
Video
Am ajuns și la video, iar primele cadre de pe listă sunt cele realizate pe timpul zilei. Ne interesează în special stabilizarea disponibilă pe acest smartphone. Alex a testat cele 3 moduri prezente aici și anume: fără stabilizare, mod stabilizare adaptivă, dar și modul Super HyperSteady. Cel din urmă e cam lipsit de detalii dacă mă întrebați pe mine, dar e cumva normal întrucât filmăm la rezoluție Full HD. Partea bună e că stabilizarea e excelentă, puțin amețitoare în momentele în care telefonul e întors 180 de grade.
Dacă vrei stabilizare și detalii, cel mai bun mod aș zice că e cel adaptiv. În acest scenariu telefonul face zoom in și out în încercarea de a reduce cât mai mult zguduirea. Testul de focalizare e realizat pe o creangă de copac în parc, iar rezultatul este mai mult decât OK, telefonul reacționând aproape instant și focalizând clar.
Captura selfie nu arată rău nici ea, iar în spatele lui Alex vedem un OZN. Filmează la calitate Full HD, dar o veste bună e că sunetul se aude bine, deci nu e rău nici pentru vloggeri. Sunt și teste în care vedem o mulțime de oameni și culori la asfințit, iar terminalul se descurcă OK când vine vorba de panoramare. Culorile arată bine, la fel ca în cazul fotografiilor.
Noaptea avem tonuri galbene, apare uneori și ceva flicker la mișcări rapide + zgomot când luminozitatea este chiar scăzută. Totuși, trebuie să recunosc că Zenfone 11 Ultra s-a descurcat admirabil în condiții low-light. După cum spuneam și în cazul fotografiei low-light, se va descurca în cazul în care vrei să filmezi ceva pentru social media sau să creeze amintiri spontane alături de cei dragi, însă se putea și mai bine privind spre rivali.
În final tind să cred că Zenfone 11 Ultra se bate mai mult cu flagship-uri de acum 1-2 ani când vine vorba de cameră. Clar depășim predecesorul și avem un plus la capitolul zoom și detalii, însă cel mult aș compara acest model cu OnePlus 11, poate chiar Nothing Phone (2). E normal, folosesc același senzor. Mi-ar fi plăcut să văd mai multe opțiuni AI pentru editare foto.
Benchmark-uri
Cel mai fierbinte telefon din ultimul timp
Era de așteptat ca ASUS Zenfone 11 Ultra să rupă orice record când vine vorba de performanță, doar e derivat dintr-un telefon de gaming. Are sub capotă un procesor Snapdragon 8 Gen3, 16 GB de memorie RAM LPDDR5, astfel că spulberă recorduri și se clasează fix lângă „fratele său” și anume ROG Phone 8 Pro dacă privim spre benchmark-uri. Îl comparăm și cu alte modele mainstream mai jos.
Video-review ASUS Zenfone 11 Ultra, secțiunea Benchmarks
Totul începe cu AnTuTu 10, probabil cel mai relevant benchmark când vine vorba de performanță. Ne clasăm pe locul 2 cu un punctaj de 2.185.360 puncte, la o diferență extrem de mică făță de ROG Phone 8 Pro. Totuși, întrecem cele mai importante flagship-uri din acest an: Xiaomi 14, Galaxy S24 Ultra, OnePlus 12, HONOR Magic6 Pro, dar și predecesorul Zenfone 10.
În 3DMark Wild Life Extreme telefonul se clasează pe primul loc cu 5238 de puncte, iar sub noi sunt modelele amintite mai sus, dar și Galaxy S23 Ultra, Galaxy Z Fold5, flagship-uri relevante lansate anul trecut. În Geekbench 6 multi-core suntem sub mai multe modele și prindem un modest loc 8 cu cele 5748 de puncte obținute. În acest caz suntem întrecuți de iPhone 15 / 15 Pro, dar și modele Galaxy S24, Xiaomi 14, ROG Phone 8 Pro.
Ca performanță aș zice că ne situăm în top 3, dar există și throttling serios. După 15 minute de rulat benchmark-ul nostru, telefonul pierde 30% din performanță. Totodată, m-am speriat când am văzut temperaturile înregistrate în timpul realizării benchmark-urilor. Am atins chiar 55 de grade Celsius la un moment dat, iar rama terminalului frigea de-a binelea, era imposibil de folosit fără husă.
Test Temperatură în jocuri
- 1.realme C2126,1 (°C)
- 2.Honor 200 Pro27,4 (°C)
- 231.ASUS Zenfone 11 Ultra35,1 (°C)
- 232.Redmi Note 12 Pro+ 5G35,1 (°C)
- 233.Redmi Note 12 Pro 35,1 (°C)
- 234.Redmi Note 10 5G35,1 (°C)
- 235.Motorola One Action35,1 (°C)
- 236.Xiaomi Redmi Note 8 Pro35,1 (°C)
- 237.Samsung Galaxy S10e35,1 (°C)
- 238.Huawei Honor 8X35,1 (°C)
- 239.ASUS Zenfone Zoom S35,1 (°C)
Test Temperatură în Benchmarks
- 1.realme C2126 (°C)
- 2.CAT S4226,2 (°C)
- 482.Xiaomi 1247,4 (°C)
- 483.POCO F4 GT48,1 (°C)
- 484.ASUS Zenfone 1048,4 (°C)
- 485.Xiaomi 1450,1 (°C)
- 486.Nubia Red Magic 6S Pro50,3 (°C)
- 487.Huawei Honor 1050,3 (°C)
- 488.realme GT 5G51 (°C)
- 489.ASUS Zenfone 11 Ultra55 (°C)
- 490.ASUS Zenfone 955,6 (°C)
Vestea bună e că nu s-a încins la gaming, rămânând undeva la sub 40 de grade Celsius în acest caz.