ASUS a lansat în ultimii ani modele ca Zenfone 8, Zenfone 9, iar în 2023 a sosit și un Zenfone 10, readucând în lumea telefoanelor Android conceptul de flagship puternic și compact. În 2024 pare că ne luăm adio de la acest format, compania alegând să pună în lumina reflectoarelor un model Ultra.
E vorba mai exact despre ASUS Zenfone 11 Ultra 5G, terminal vândut pe plan local pentru 4499 lei (-500 lei extra dacă îl comanzi în această perioadă). Pe masa noastră de teste a sosit o variantă pe nuanța Desert Sand sub formă de machetă, dar și o versiune Skyline Blue, unitate pe deplin funcțională, cu 16 GB de memorie RAM și 512 GB de stocare.
Nu știu dacă putem vorbi despre predecesor, însă dacă Zenfone 10 era un terminal compact și ușor, de această dată avem de-a face cu un smartphone pe care nu îl diferențiezi prea tare de celelalte flagship-uri de pe piață. E masiv, are procesor Snapdragon 8 Gen 3 sub capotă, sistem de camere potent cu stabilizare gimbal și o baterie generoasă de 5500 mAh.
Avem și un panou LTPO AMOLED de 6.78 inch în partea din față numai bun pentru gaming, dar și un sistem de răcire adecvat sub capotă. Odată cu acest model ASUS a adus și funcții AI interesante și importante având în vedere că terminalul se bate de la egal la egal cu Ultra-ul sud-coreenilor și anume Galaxy S24 Ultra.
L-am testat în ultima perioadă, iar acum a venit momentul să tragem linie și să aflăm ce are de oferit ASUS Zenfone 11 Ultra.
Cred că mulți și-au dat seama că ASUS Zenfone 11 Ultra preia o bună parte din dotările lui ROG Phone 8 Pro, telefonul de gaming din portofoliul companiei. Avem un modul foto similar ca aspect, iar ambele terminale au cam aceleași dimensiuni. Apare totuși aici un corp ceva mai elegant, cu spate din sticlă mată pe nuanțe atractive precum Eternal Black, Skyline Blue, Misty Gray, Desert Sand. Cum se simte telefonul?
Video-review ASUS Zenfone 11 Ultra, secțiunea Design
Față de flagship-urile ASUS lansate în ultimii ani, Zenfone 11 Ultra e masiv. Măsoară 163.8 x 76.8 mm și are o talie de 8.9 mm. Primim certificare IP68 pentru rezistență la apă și praf, ramă din aluminiu + spate din sticlă și display protejat Corning Gorilla Glass Victus 2. Terminalul este destul de greu, cântărește 224 de grame. E similar ca dimensiuni / greutate cu flagship-uri și cameraphone-uri de top de pe piață precum Galaxy S24 Ultra sau iPhone 15 Pro Max.
Panoul AMOLED de 6.78 inch în diagonală e plat, excelent pentru gaming și arată tare bine. Apar noutăți și la interior, acolo unde avem răcire eficientă bazată pe vapor chamber. Avem doar un port USB-C amplasat în partea de jos, dar și difuzoare stereo (combo earpiece + difuzor jos).
Dispare și acel ecran LED disponibil pe ROG Phone 8 Pro, o diferență importantă între cele două telefoane. În pachet găsim și o husă care adaugă extra aderență, utilă pentru o utilizare zilnică întrucât terminalul e destul de alunecos. Vestea proastă e că nu primim încărcător în pachet, astfel că va trebui să achiziționezi unul separat.
Panou de 6.78 inch LTPO AMOLED, refresh rate de 144Hz
ASUS Zenfone 11 Ultra seamănă foarte mult cu ROG Phone 8 Pro și e greu să nu îl compari cu acel model. Dacă privim spre display, pare că s-au folosit fix aceleași componente, doar că în cazul lui Zenfone 11 Ultra primim refresh rate de 144Hz. În rest, avem de-a face cu un panou de 6.78 inch în diagonală, cu rezoluție Full HD, densitate a pixelilor de 388 ppi, protejat Corning Gorilla Glass Victus 2.
Video-review ASUS Zenfone 11 Ultra, secțiunea Display
Acest display LTPO AMOLED are parte de certificare HDR10+, oferă luminozitate de până la 2500 nits în peak. Raportul corp-ecran este de 88.2%, iar aici există și funcționalitate Always On Display. Mă bucur să văd un panou plat, apropo, ASUS nu a avut niciodată display-uri curbate din câte îmi amintesc, dar un astfel de ecran e mult mai responsiv în jocuri.
Test Luminozitate ecran
1.Google Pixel 9 Pro XL1906 (LUX)
2.Google Pixel 91753 (LUX)
+
7.ASUS Zenfone 11 Ultra1363 (LUX)
8.OnePlus 121338 (LUX)
9.OPPO Find X8 Pro1314 (LUX)
10.Samsung Galaxy Z Flip51287 (LUX)
11.Samsung Galaxy Z Flip61247 (LUX)
12.Honor Magic6 Pro1241 (LUX)
13.Honor Magic5 Pro1192 (LUX)
14.Nothing Phone (2a)1169 (LUX)
15.Xiaomi 14T Pro1150 (LUX)
Unghiurile de vizualizare sunt largi, negrul este adânc, iar albul este imaculat, caracteristici specifice panourilor AMOLED. Cât despre luminozitate, atingem aici o valoare excelentă de 1363 LUX. E puțin peste ROG Phone 8 Pro, e pe locul 3 în clasamentul nostru, dar reușește să întreacă multe telefoane, inclusiv flagship-uri precum Honor Magic6 Pro, OnePlus Open și Galaxy S24 Ultra.
În setări apar o mulțime de opțiuni, inclusiv luminozitate adaptivă, Night Light, Culori, mod Low Brightness anti-flicker. Refresh rate-ul poate fi ținut pe auto sau putem opta între 60Hz, 120Hz sau 144Hz. Poți ajusta temperatura culorilor sau să alegi din modurile predefinite Optimal, Natural, Cinematic, Standard.
Avem și posibilitatea de a ajusta viteza animațiilor direct din zona de setări.