Hei salut, sunt Radu şi voi fi ghidul tău prin universul Android timp de câteva săptămâni. Am decis să facem o recapitulare a lui Android, sistem de operare care a împlinit 10 ani în septembrie 2018 şi este cel mai folosit OS de pe planetă. Ne întoarcem la originile sale şi azi vedem cum a luat naştere Android şi cine a stat în spatele său. Se trage din Linux, Oracle insistă că are cod furat de la ei şi numele său se leagă de Andy Rubin.
Android este sistemul de operare pentru mobile realizat şi dezvoltat de către Google. Este bazat pe o versiune modificată de kernel Linux şi alte softuri open source. Este gândit pentru terminale cu ecran tactil, dar a ajuns şi pe alte terminale, precum televizoare prin Android TV, automobile prin Android Auto şi pe ceasuri prin Wear OS.
Originile sale umile provin de la compania Android Inc, care era cumpărată de Google în 2005. Androidul aşa cum îl ştim a fost prezentat în 2007, iar primul terminal comercial cu Android venea în 2008. Andy Rubin a cumpărat Android.com ca site personal, iar porecla lui la job era "Android". Android Inc. a fost o companie fondată în Palo Alto, California în octombrie 2003 de către Andy Rubin, Rich Miner, Nick Sears şi Chris White.
Rubin vedea o lume în care terminalele mobile sunt mai inteligente şi pot înlocui cu mai mult succes PC-urile, fiind capabile să îşi dea seama de localizarea şi preferinţele utilizatorului. Aici apare şi prima informaţie picantă: iniţial Rubin a vrut să producă un sistem de operare pentru camere digitale şi asta au fost informaţi primii investitori în 2004.
Ulterior băieţii şi-au dat seama că piaţa camerelor nu era destul de mare şi a redirecţionat eforturile spre telefoane. Îşi doreau un rival pentru Windows Mobile şi Symbian. Andy Rubin nu a găsit investitori prea uşor şi s-a ajuns ca firma Android să primească ordin de evacuare. Steve Perlman, prieten cu Rubin i-a dat cu un plic cu 10.000 de dolari cash pentru a îl ajuta să supravieţuiască.
În iulie 2005 Google cumpăra Android pentru doar 50 milioane de dolari (suma nu e bătută în cuie, sursele se contrazic). Evident, angajaţii au trecut imediat sub tutela marelui G. totul a fost ţinut în secret maxim, iar nimeni nu ştia că Google pregătește un soft pentru telefoanele mobile. Rubin şi ai lui au luat kernelul Linux şi au creat această platformă.
Ulterior Google s-a dus cu platforma la producători de telefoane şi operatori, care şi-au dat binecuvântarea şi au propus parteneriate. Selling point-ul propus de Google partenerilor a fost uşurinţa de upgrade şi flexibilitatea OS-ului, care putea fi instalat pe o sumedenie de terminale. Primele prototipuri de telefoane semănau leit cu BlackBerry-urile, precum acel model Sooner din imaginea de mai sus.
Nu avea ecran tactil şi venea cu tastatură QWERTY fizică. Odată cu sosirea lui Apple iPhone în 2007, toţi inginerii Google au şters cu buretele munca şi au trecut iarăşi la treabă. Totul a trecut spre touch, cu toate că şi câteva butoane fizice au fost păstrate. Deja presiunea creştea, iar Nokia şi BlackBerry trecuseră şi ei la touch.
Primul telefon cu Android disponibil comercial a fost HTC Dream, cunoscut şi ca T-Mobile G1, anunţat pe 23 septembrie 2008. Primii parteneri Google pentru proiect au fost HTC, Motorola şi Samsung, dar şi Qualcomm şi Texas Instruments. În 2008 se lua decizia de a numi softul cu coduri inspirate de deserturi sau dulciuri şi aşa apăreau Cupcake, Donut, Eclair şi aşa mai departe.
Acesta a fost finalul primului episod despre Google, iar în următorul vorbim despre Android Cupcake. Vă las şi cu câteva detalii despre creierul Android, Andy Rubin:
- S-a născut în New York şi este fiul unui psiholog
- Firma tatălui său producea cataloage cu cele mai noi gadgeturi, care erau trimise odată cu facturile acasă
- A lucrat la Apple şi acolo a căpătat porecla "Android" în 1989, pentru că iubea robotica
- A fost inginer robotic la Carl Zeiss între 1986 şi 1989
- A petrecut 3 ani la Apple, între 1989 şi 1992 ca inginer hardware
- A mai lucrat la General Magic, MSN TV şi Danger Inc (producătorul PDA-urilor Sidekick)
- A fondat Android în 2003
- La Google a ajuns senior vicepreşedinte după achiziţionarea Android Inc
- În 2013 Sundar Pichai prelua controlul asupra lui Android, iar Rubin trecerea la robotică/Boston Dynamics
- În 2014 părăsea Google, teoretic pentru a începe proiectul propriu, în realitate totul era legat de un scandal de hărţuire sexuală
- După Google Rubin a fondat Essential Products şi PlayGround Global, acesta din urmă fiind un incubator care oferă resurse pentru startupuri în AI
- Rubin are şi o cafenea, alături de fosta soție, împreună cu o brutărie, în Los Altos, California
Istoria lui Android cu Radu:
- Episodul 1: Geneza din Linux, Andy Rubin şi ai lui
- Episodul 2: Android 1.0, 1.1, Cupcake şi Donut
- Episodul 3: Android 2.1, 2.2 Froyo şi telefoanele hit cu aceste platforme
- Episodul 4: Android 2.3 Gingerbread a fost despre NFC, tastatură, apelare VOIP și jocuri
- Episodul 5: Android 4.0 Ice Cream Sandwich și Android 3.0 Honeycomb (destinat pentru tablete)
- Episodul 6: Android Jelly Bean și multiplele sale versiuni
- Episodul 7: momentul când Google a colaborat cu Kitkat şi un Android 4.4 plat şi optimizat
- Episodul 8: Android 5.0 Lollipop - Material Design, noutăţi la notificări, multi user
- Episodul 9: Android 6.0 Marshmallow a inaugurat Nexusurile ieftine