Pentru că suntem în perioada în care se lansează ultimele telefoane relevante pe 2018, am decis să facem o incursiune în lansările din ultimul deceniu, dar nu oricum, ci prin prisma nişelor. Am observat o explozie a telefoanelor de gaming şi am decis să vedem care sunt nişele care au capotat sub greutatea cerinţelor maselor şi cele care încă prospera. Le aflaţi pe toate mai jos şi încercăm să explicăm ce le-a făcut să dispară sau prolifereze.
Gaming Phone
Suntem în epoca de aur a gamingului pe telefoane, dar nu suntem la prima strigare. Nokia încerca asta cu N-Gage prin 2003-2005, cu un succes moderat, din cauza unor butoane deloc comode. Nokia îşi dorea să bată GameBoy Advance-ul, înfometată de succes şi cu fonduri uriaşe, obţinute din vânzarea telefoanelor sale. Fast forward în 2011 şi pe 1 aprilie apare Xperia Play. Nu e o glumă, ci primul smartphone de gaming, cu controale de PSP. Produsul a avut adepţii săi care l-au adorat, dar lipsa de jocuri în exclusivitate şi a unui ecran şi baterie solidă l-au îngropat.
De abia în ultimul an au început să fie luate în serios telefoanele de gaming. Totul începea cu Razer Phone, apoi venea Xiaomi Black Shark, ZTE Nubia Red Magic, ASUS ROG Phone şi recent şi Razer Phone 2. Huawei s-a apucat de GPU Turbo şi a lansat cel puţin 2 modele Honor ce pot fi văzute că telefoane de gaming. Şi Nokia pregăteşte un device de gaming aparent şi nu m-ar mira ca şi Samsung să intre pe această piaţă.
Nu mai suntem în epoca sliderelor cu joystick integrate pe telefon şi butoanelor în abundenţă, ci în epoca iluminării RGB, a heatpipe-urilor, accesoriilor generoase. Dotările sunt evident high end, dar uriaşa lipsă este cea de exclusivităţi din lumea jocurilor. Am putea include aici oarecum şi Nintendo Switch, un succes uriaş printre terminale portabile şi la urma urmei are ecranul mai mic decât iPhone XS Max, la 6.2 inch. Prevăd încă 2-3 ani de succes până ce vom vedea "hainele cele noi ale împăratului".
Are rost să vă amintesc de telefoanele şi tableta de gaming Acer Predator Dead on Arrival?
Battery Phone
Un segment relativ tânăr, cel al battery phone-urilor are cred maxim jumătate de deceniu. Cerinţa numărul 1 a utilizatorilor de telefoane a fost mereu autonomia, longevitatea. Primii care s-au mobilizat au fost chinezii, aşa că vedem tot mai des telefoane de sub 200 sau 300 de dolari de la branduri B şi C, precum UMIDIGI, Ulefone, Bluboo sau Oukitel. Se ajunge la 8000 mAh, 10.000 mAh, 16.000 mAh chiar.
Unii oameni chiar sunt mereu în mişcare şi nu vor să care un powerbank cu ei. Pe de altă parte un telefon de 200+ grame sau chiar aproape 300 de grame te va îngreuna serios şi eventual va rupe o pereche de jeans. Pe de altă parte adevărata surpriză e când vine un telefon aparent midrange standard şi îţi spulberă percepţiile legate de battery phone. Asta a făcut Moto Z Play şi câteva Xiaomi Redmi-uri, cel puţin la testele noastre. Segmentul acesta va trăi binemersi ani buni, mai ales dacă telefoanele au şi rol de power bank.
Telefon Modular
Întreaga poveste începe în Israel cu Modu, continuă cu achiziţionarea lor de către Google, cu proiectul iniţial de modularitate Motorola şi apoi cu integrarea sa tot în Google Project Ara. Project Araa fost în teste ani buni, experimental, scos ca prototipuri in Puerto Rico dar neviabil. Iar şi iar eşua. Ba consuma prea multa baterie, ba îi picau magneţii, ba ar fi costat prea mult, ba se învecheau componentele prea rapid.
A mai existat şi Phonebloks care avea o cauză umanitară în spate, iar LG şi-a încercat norocul cu LG G5. Modulele sale nu se găseau nicăieri, telefonul a fost un eşec, iar integritatea structurală nu era de top. Bateria era slabă. Motorola ține steagul sus, cu seria Moto si Moto Mods, care continuă cu un curaj orbesc. Îl atribuim nu neapărat vânzărilor, cât încrederii pe care o tot are operatorul Verizon în proiect, oferind de multe ori module cadou cu telefoanele Moto.
Multe din modulele Moto au fost ieftine şi şi-au făcut treaba bine, iar câteva zeci de dolari nu au omorât pe nimeni. Când ajungi la sute de dolari e totuşi altceva şi devine un moft, oricât de bine s-ar comporta un proiector sau un senzor special pentru puls şi glucometru (există şi aşa un modul). Nu vreau să fiu pesimist, dar nu cred că ne prinde 2021 cu Moto Mod-uri active, dacă nu se schimbă cumva paradigma în vreun mod revoluţionar.
Camera Phone
Aceasta este o nişă foarte relativă, pentru că am putea include aici şi modele Nokia N Series la o adică... Primul cameraphone care vine în minte totuşi e bestia de Nokia 808 Pureview, care se ţine bine şi acum la 6 ani de la lansare. Plus spinoff-ul cu Windows Phone Lumia 1020, care a fost aproape la fel de mult apreciat ca Pureview 808 şi a avut acel design iconic galben.
Nu utam nici de Samsung Galaxy K Zoom sau de Galaxy S4 Zoom, care în ciuda zoomului impresionat şi a bliţului Xenon, au fost prea masive şi nu chiar sexy pentru utilizatorul de rând. Au părut extrem de experimentale, fără a duce ideea până la capăt şi fără succesori. Aş putea spune că segmentul cameraphone a murit prin 2014 şi mai zvâcneşte uneori vag prin accesorii ataşabile la telefoane.
Huawei P20 Pro a fost la un pas să fie un camera phone, Samsung ne-a bulversat recent cu cele 4 camere, dar tot nu avem un ADEVĂRAT cameraphone. Nokia Penta Lens / Nokia 9 ar putea în sfârşit să resusciteze segmentul. Ştiţi când o să vă daţi seama că avem un cameraphone real? Când aruncă DxOMark prosopul şi spune că nu are note pentru cât de bun e acel telefon şi că sare cu mult peste ratingurile sale (asta mai în glumă mai în serios).
Mai ţine cineva minte şi când HTC şi LG încercau să ne convingă cu telefoanele cu camere 3D? Telefonul HTC EVO 3D arăta ca un Walkman, iar LG parcă a avut chiar două telefoane de gen. De LG Optimus 3D ştiu sigur şi a mai fost un model care nu a mai ajuns în magazine până la urmă. Mai mult au avut şi o tabletă cu cameră 3D! Sincer apreciam mai mult ecranul lor 3D decât camera.
Telefoane robuste / rugged phone
Încă o nişă care o să o ducă mult şi bine, deseori combinată cu cea de battery phone este cea a telefoanelor robuste. Uneori marii producători ca Samsung scot versiuni rugged ale telefoanelor lor flaship (seria Galaxy Active). Multe companii B sau C din China şi-au încercat norocul în această zonă, unele mulţumindu-se cu rezistenţa la apă şi praf şi ceva şocuri. E interesant că nişa a devenit obligativitate între timp pe flagshipuri.
Am început să luăm de-a gata rezistența la apă şi praf, LG a început să normalizeze certificările militare pe telefoanele sale în ultima vreme şi câţiva producători smartphone se laudă că poţi scăpa telefonul pe jos şi fără să fie rugged. Motorola se laudă cu ecranul foarte dur. Câteva companii domină segmentul totuşi, precum CAT spre exemplu care se defineşte prin robusteţe. În general dacă îţi iei un telefon robust îl iei de la o companie care face numai aşa ceva, nu care face milioane de device-uri şi aruncă şi un model rugged ca proiect de vanitate.
Ce aş vrea eu? Să se umble puţin şi la sticlă, să trecem la nivelul următor, cu sticlă imposibil de zgâriat sau spart pe telefoanele noastre. Eventual să avem telefoane robuste ceva mai compacte... Public ţintă o să fie mereu, asta garantez. Oamenii care lucrează în medii dure, oamenii neîndemânatici sau cei care vor să aibă un telefon ce rezista la "scandal". Avea şi Nokia ceva de gen la final de ani 90, un telefon cu margini cauciucate pe care îl tot puteai scăpa şi aruncă pe jos şi sărea ca un puc de hockey.
Şi acum o întrebare pentru voi: care credeţi că este THE NEXT BIG THING printre nişe? Fashion phone? Medical phone? Pliabilele?