vivo V21 5G a debutat în România în vara, în plin campionat EURO 2020 şi l-am testat pentru prima oară prin mansarde elegante din Centrul Vechi al Bucureştiului. Acolo s-a ţinut lansarea şi am avut ocazia să îi văd în special camera selfie de 44 MP la treabă, la apus, la Golden Hour. Acum revenim cu o analiză mai aşezată după zile întregi de testat camera în parc, în oraş, ziua şi noaptea.
Video-review vivo V21 5G, secțiunea Cameră
Să vedem cum stăm cu hardware-ul:
În faţă se afla o cameră de 44 MP într-un breton picătură şi impresionează din prima prin faptul că are stabilizare optică şi deschidere F/2.0. Filmează în 4K la 30 FPS, are autofocalizare şi propriile sale bliţuri dual LED. În spate găsim un modul nu foarte protuberant, care găzduieşte un setup triplu: camera principală de 64 MP, cu deschidere F/1.8, stabilizare optică şi PDAF, dar şi o cameră de 8 MP Ultrawide şi una de 2 MP Macro. Bliţul LED e la post, alături de filmarea 4K la 30 FPS.
Interfaţa camerei include opţiuni precum High Res (captură la rezoluţie maximă, de 64 MP), Panorama, Live Photo, Slow Mo, Time Lapse, PRO, AR Sticker, Document, Expunere dublă, Ultra Stabilizare, Dual Video, Portrait, Night, Spotlight Flash/Screen Light Flash.
Să trecem acum şi la galerie! Am prins o zi cu ceva nori în Bucureşti, asta prin luna octombrie a lui 2021. Totuşi cantitatea de lumină capturată de camera principală e destul de generoasă. Şi detaliile sunt OK. La captura ultrawide lucrurile nu mai stau aşa bine şi detaliile frunzelor arborilor sunt mai "soft". Bifam closeup-uri reuşite cu statuia cu peştele de la intrarea în Parcul IOR, cu focalizare excelentă pe planul apropiat.
Nu pot critica prea mult nuanţele de culoare ale cerului, pentru că au fost corect redate, inclusiv de cameră ultrawide. Roşul jucăriilor din parc e parcă un pic spălăcit, pozele sunt cam albicioase când prinzi multă lumină. În situaţia şi lumina corectă poţi remarca contururi corect redate ale obiectelor şi un albastru foarte plăcut şi real. Macro-ul cu jucăria cangur nu e flatant şi nici acel Bokeh cu pasărea albastră, care e cam estompat inclusiv pe subiectul central.
Odată ajunşi la selfie-uri, lucrurile devin Next Level. Aici nu se combină pixeli, chiar foloseşti rezoluţia maximă de 44 de megapixeli, adică 7296 x 5472 pixeli. Ai o grămadă de detalii, o focalizare perfectă şi culori corecte ale fundalului, plus tonalitate reală a pielii. Fiecare por, vinişoara de sânge din ochi şi fir de păr apare clar. Ochii sunt expresivi şi masca purtată pe faţa a lăsat brazde pe obraji, vizibile.
Bokeh e precis, dar exagerează cu Beauty, aşa că am dezactivat rapid opţiunea. Îmi place şi distribuirea corectă a luminii atunci când statuia e în spatele meu, într-un cadru dificil pentru multe telefoane, cu foarte multă lumină în spate amplificată de faptul că eu mă aflam la umbră. Şi Bokeh cu camera principală aplicat pe un bust de această dată primeşte un Like de la mine, pentru separarea planurilor.
La tranșa numărul 2 de selfie-uri, remarc un contur al feței foarte bine decupat, buze şi ochi foarte plăcut redate. Clar că o influencerita va putea genera conţinut de top cu această cameră selfie şi mulţi îşi vor mângâia vanitatea cu aceste selfie-uri de calitate. În plus, oglinda mai bună de atât pentru machiaj nu prea poţi găsi, la o adică.
Verdele vegetaţiei e destul de plăcut şi real, cel puţin pe camera principală. Pe cea ultrawide... nu prea, e spălăcit, albicios. Closeup-urile cu flori merită o menţiune, cel puţin cele în bătaia soarelui. Macro-urile cu flori nu prea au impresionat şi prefer closeup-urile cu camera principală. Nuanţele de roz şi roşu de aici sunt cam albicioase la drept vorbind, acel roz e prea aprins la trandafiri.
Am testat şi zoom-ul şi pot doar să îl apreciez pe cel digital 2X, în rest nimic special. Am apreciat mult şi closeup-urile cu maşinuţa lui Mickey Mouse şi farurile roşii. Camera principală se descurcă mai bine la umbra decât la lumina parcă.
Cea frontală... oriunde şi pare să fie numărul 1 în 2021 la selfie. Am încercat şi toate filtrele posibile spre final, pentru o tentă de sepia, de alb/negru, culori mai calde sau mai reci şi alte zeci de filtre expresive. Per total pachetul optic la fotografii ziua e peste Realme 8 şi Moto G30, dar şi undeva pe palierul lui POCO X3 NFC şi sub Galaxy A52 şi A72. Aş vedea şi o paralelă cu OnePlus Nord CE 5G.
Trecem acum la captura foto nocturnă şi la interior. Selfie-urile la interior nu sunt deloc de lepădat, şi chipul este expresiv, iar camera se descurcă şi cu surse puternică de lumină în fundal. Bliţul te ajuta în zonele mai întunecate şi mă refer aici tot la camera selfie, el făcând uşor din noapte zi. Lucrăm cu două bliţuri frontale, care pot fi activate cu modul Spotlight, devenind un veritabil Ring Light pentru capturile tale de vanitate.
Îmi place că tenul nu e doar alb sau galben sau nuanţele clasice, vezi îmbujorarea obrajilor, o frunte şi un nas mai expresive cu vinişoarele din ele. Şi pisica pare mulţumită de cameră :)
Nici fotografiile la exterior noaptea nu arată rău deloc şi aproape că uiţi că vorbim de o cameră selfie aici. Sunt momente în care această cameră pare a se comporta mai bine decât cea principală. Cu bliţul pornit nu există loc întunecat unde să nu poţi realiza un selfie bun de Instagram.
Altminteri noaptea iar captăm multă lumină cu camera principală şi unele zone sunt puţin gri sau spălăcite. Sursele de lumină au mărimi decente, nu sunt amplificate, nu văd halouri aiurea sau efecte de ghosting. Avem şi câteva mostre cu focalizare excelentă pe logo-uri timişorene sau şuruburi, de foarte aproape. Night Mode egalizează lumina din cadru şi reuşeşte să nu genereze efectul de pictură sau desen care a chinuit chiar şi flagshipuri.
Puteţi uita de nuanţele de gri sau spalaceala de mai sus când e Night Mode pornit. Şi detaliile arhitecturale ale clădirilor din Piaţa Unirii din Timişoara prin viaţă, merită să ajungă instant pe Insta. Inclusiv luminile prea intense sunt rezolvate tot cu Night, e panaceu universal. Aici aş spune că vivo V21 5G e peste medie, mai ales cu Night Mode pornit. Se poate bate cu Galaxy A-uri şi depăşeşte 80% din modelele Motorola, realme, OPPO din ultimul an, în segmentul midrange.
Să vorbim acum despre filmare. Prima captură e cam spălăcită şi albă, suferă la detalii şi microfonul nu prea se descurcă cu vântul. A fost doar o filmare Full HD. A doua e tot Full HD, dar cu camera selfie, cu o uşoară trepidaţie la filmarea din mers, dar un chip expresiv, brăzdat de purtarea măştii. Ochii arată foarte natural, lăcrămoşi, umezi. Dar tot aş vrea mai multe detalii...
Primul video 4K e o surpriză: cantitate foarte mare de detalii, un roşu foarte viu, o lumină de toamnă superbă printre copaci. Se vede şi acea încercare de compensare a mişcării cu stabilizarea ce provoacă efectul acela de "barcă pe ocean", că o plutire în lichid a camerei. Detaliile filmării sunt la nivel de Galaxy A51, A52, POCO X3 NFC. Şi lumina pică corect.
Filmarea selfie cu proba de microfon a prins o voce masculină cu mult bas şi a estompat zgomotul din fundal. Iar următoarea filmare, cea 4K selfie e fabuloasă. Are culori cam calde, fata e galben-portocalie, iar natura din jur e injectata cu lumina şi vivacitate. Stabilizarea este excelentă aici şi detaliile abundă că la o cameră principală de telefon midrange de 2000+ lei.
Revenim la camera din spate pentru încă un test, în zona cu autobuzul roşu şi Mickey Mouse. Zoom-ul e chiar acceptabil la 2-3X şi subiecţii în mişcare apar natural în cadru.
Am încercat şi captura duala, simultan cu camera din faţă şi spate, cu ceva mai mult zgomot decât aş fi dorit pe cea selfie.
Testul de focalizare e trecut cu brio, alternând între ghinda de metal şi podul spre Insula Pensionarilor. La nivel de Samsung aş spune. Probabil că senzorul principal e un Samsung aici. Am filmat şi păuni cu o bogăţie de culori şi din nou multă lumină în vegetaţia din jur.
Apoi vine o foarte lungă serie de filmări cu filtru, vreo duzină. Am trecut prin filtru Grapefruit, Yogurt, Island, Macarons, Bubbles, Moonlight, Short Grass, Silent şi altele. Cel alb-negru a arătat foarte bine şi ultimul, Blackcurrant a avut ceva din camerele începutului de ani 2000.
Două lucruri reţinem aici: stabilizare foarte bună pe camera din faţă şi spate şi o bogăţie de detalii.
Filmarea nocturnă cu camera principală e cam tremurată şi are destul de mult zgomot. Zonele iluminate sunt corect redate coloristic totuşi. Mai greu şi cu focalizarea pe acel capăt de statuie de pe fântână.
Filmarea selfie e totuşi expresivă şi vedem schimbarea umbrelor de pe ten şi a expresiei atunci când se schimbă şi direcţia din care vin lumina. Cu bliţul aprins avem şi luciul din ochi aferent şi barba bine redată datoria aceloraşi LED-uri.
În concluzie: cea mai bună cameră selfie din 2021 şi o cameră principală bunicică în zona terminalelor midrange cuprinse între 1000 şi 2000 de lei.
Disponibilitate
Prețuri actualizate
- 🛒 eMAGaflă prețul
- 🛒 evoMAGaflă prețul
- 🛒 ITGalaxyaflă prețul
- 🛒 Geekmallaflă prețul
- 🛒 Vexioaflă prețul
- ⚖️ COMPARIaflă prețul