Anul 2020 a fost cu siguranţă unul care va rămâne în istorie, prin natura sa pandemică. Am stat cu toţii mai mult în casă, economia globală a şchiopătat şi încercat să se redreseze în valuri, iar producătorii de telefoane s-au adaptat din mers. E anul în care au luat naştere două segmente de telefoane: super high midrange şi wannabe flagship, iar pliabilele au fost perfecţionate. Este şi anul în care s-au lansat 5 iPhone-uri şi în care lumea a fost mai mult tentată de alternativa la flagship decât de flagship.
Mulţi producători au sesizat că lumea e refractară la telefoane scumpe cu Snapdragon 865 şi au pariat pe Snapdragon 765G. Toate acestea se reflectă în topul meu 10, care include şi modele non flagship, dar și telefoane care costă multe mii de lei. Hai să vedem care sunt marii câştigători din 2020.
10. iPhone 12 Pro Max
Cel mai recent testat flagship la Mobilissimo.ro a prins cu greu topul meu. Nu sunt în general adeptul telefoanelor de 6000-7000 lei şi nici fan iOS, dar pot înţelege de ce lumea cumpăra astfel de telefoane. Stabilizarea la filmare e revoluţionară aici, greu de egalat de orice telefon din 2020. Este iPhone-ul cu cel mai mare ecran din istorie, de 6.7 inch şi totuşi rămâne uşor de mânuit, datorită ramei plate în stil iPhone 4, care îmbunătăţeşte priza.
Are şi 5G de această dată şi din toată seria iPhone 12 are cea mai bună autonomie, ba chiar peste aşteptări conform testelor noastre. E campion la protecţia ecranului la scăpări, are un CPU foarte puternic, ecran luminos şi cu suport 10 bit. Pe de altă parte are breton, nu are refresh rate mare, e încă masiv şi greu şi varianta aurie atrage prea multe amprente pe rama.
9. Oppo Reno4 Pro 5G
Unul dintre cele mai bune telefoane super high midrange din 2020, Oppo Reno4 Pro 5G propune o cameră quad puternică, ba chiar mai puternică decât a lui Xperia 1 II, alături de care a fost testat în recenzia Mobilissimo.ro. Are procesor puternic, încărcare extrem de rapidă şi o stabilizare fantastică la filmarea din mers. Are şi mod Nocturn pentru camera selfie, dar şi stabilizare pentru aceasta, la filmare.
Este şi arătos, mai ales pe nuanţa albastră cu sclipici pe spate. E foarte subţire şi uşor pentru ce tehnologie oferă. Cred că dacă era puţin mai ieftin ar fi putut fi telefonul anului 2020. E mult superior lui Oppo Reno3 Pro 5G, deşi are acelaşi CPU şi e testat la doar câteva luni distanţă.
8. Xiaomi Mi 10 Ultra
Am fost şocat de testele realizate de colegul Alex cu acest telefon la handson-ul local. Xiaomi Mi 10 Ultra e de departe regele din 2020 la zoom digital, poate şi optic şi la încărcare rapidă clar. Spatele acela transparent arată interesant şi la aura de mister a telefonului contribuie faptul că e greu de găsit şi cumpărat. E foarte performant, are două camere telephoto şi acel Moon mode care produce fotografii ale Lunii ce se pot viraliza în social media. Poate împinge tot segmentul smartphone în faţă dacă pe viitor se rezolvă uzura bateriei la încărcări de genul, de 120W.
7. Samsung Galaxy Z Fold 2 5G
Singurul telefon pliabil din acest top 10, Samsung Galaxy Z Fold 2 5G este o evoluţie clară faţă de predecesor. Au dispărut toate neajunsurile, a fost perfecţionată balamaua, mărită diagonala şi la ecranul extern şi la cel intern. Are şi procesor puternic, balama mai versatilă şi acele funcţii ce permit viziunea interfeţei în două pentru a realiza mai multe task-uri pe ecranele telefonului. A scăpat şi de breton, are şi multiple camere selfie şi e şi foarte arătos pe Mystic Bronze. La cameră parcă totuşi nu a impresionat aşa mult, mai ales la filmarea pe timp de noapte. Bestial la multitasking, gaming, vizionare video, dar acele bare negre mai strică din experiență.
6. Huawei P40 Pro+
Huawei P40 Pro ar fi prins lejer acest top 10 dacă nu era Huawei P40 Pro+. Stă de departe cel mai bine la zoom în 2020, poate doar la bătaie cu Mi 10 Ultra, care nu a totuşi testat de noi la fel de detaliat sau temeinic. A fost un companion excelent de concediu pentru Ervin, spunând o mie de poveşti în capturile sale. Este şi singurul telefon cu spate ceramic dintre flagship-urile testate de noi, stabilizează perfect şi e campion la captura low light, la bătaie cu Mate 40 Pro.
Parcă are focalizare un pic mai bună şi de aproape faţă de P40 Pro cel clasic. Marele său păcat e că e un telefon cam greu. Poate şi lipsa de difuzoare stereo şi pilula mare pentru camera selfie duală. Apropo deblocarea facială şi Bokeh sunt net peste iPhone şi Samsung-uri.
5. Samsung Galaxy Note 20 Ultra
Singurul telefon cu stylus din top 10 este Samsung Galaxy Note 20 Ultra. Acesta aduce o evoluţie pe partea de latență, pe captură audio a microfoanelor (direcţionate sau Omnidirecţionale) şi are surplus de gesturi de control/navigare în meniuri cu stylus-ul. Filmează perfect dacă eşti vlogger şi creator de conţinut şi deşi nu ajunge la zoom 100X, cel 50X şi treptele intermediare sunt mai clare şi mai bine stabilizate decât la S20 Ultra. Cea mai bună filmare selfie din 2020 şi filmare cu camera principală sunt bifate aici. Problema lui mare e că Note 10+ deja filma excepţional. A se remarca şi ieftinirea sa parcă mai rapidă decât a predecesorului.
4. Xiaomi Mi 10 Lite 5G
Cel mai bun telefon super high midrange din 2020 pentru mine, acest Xiaomi Mi 10 Lite 5G a prins chiar top 10 pe tot anul. Are preţ excelent, are 5G, are o cameră excelentă la closeup şi Bokeh, face cele mai bune selfie-uri pe zona midrange, ba chiar filmează foarte bine. E şi arătos, destul de puternic ca performanţă şi are o autonomie excelentă. Practic nu ai ce să îi reproşezi şi odată cu MIUI 12 a devenit şi mai fluid în funcţionare. Ecranul e foarte luminos, efectiv toate benchmark-urile şi testele sunt perfecte. Nu are cusur şi la banii plătiţi, de 1400 de lei îşi face treaba foarte bine.
3. ASUS ZenFone 7 Pro
ASUS ZenFone 7 Pro are de departe cea mai bună cameră selfie din 2020. De ce? Asta pentru că are o cameră principală care e şi selfie, prin rotirea sa în faţă. Mecanismul rotativ e mai solid, mai rezistent, dar şi mai versatil versus ZenFone 6. Are mai multe unghiuri fixe de rabatare, un ecran de mai bună calitate faţă de ZenFone 6 şi un procesor care tot domină în topul benchmark-urilor noastre. Stă foarte bine la filmare, la fotografiere şi are şi o cameră ultrawide capabilă. E pachetul complet şi faţă de ultimele 2 generaţii ZenFone a fost ceva mai uşor de găsit şi disponibil în stocuri. E singurul flagship din 2020 care a integrat camerele altfel decât în clasicul modul din spate şi curajul celor îndrăzneţi e şi răsplătiţi de obicei. Originalitatea o consider mereu un plus. Ușor predispus la supraîncălzire.
2. Huawei Mate 40 Pro
La final de 2020 tragem linie şi văzând toate galeriile foto din toate recenziile Mobilissimo.ro, pot spune că Huawei Mate 40 Pro este campionul camerelor din tot acest an. Deja Huawei P40 Pro nu avea rival la captura low light, iar Mate 30 Pro prindea cele mai bune umbre. Mate 40 Pro reuşeşte cumva să cimenteze supremaţia. Plusează cu cea mai bună filmare din istoria Huawei, în sfârşit la bătaie cu Samsung-urile. Mă refer la stabilizare, detalii, expunere, culori.
Aduce şi filmare selfie 4K, acel Tracking de persoane, microfoane excelente şi are şi un design ce stârneşte imaginaţia vânătorilor de rachete SpaceX, cu acel Space Ring în spate. Chestiunea cu Play Store a fost depăşită cu un AppGallery şi Petal Search evoluate mult. Aduce înapoi şi butoanele fizice de volum care ne-au lipsit pe Mate 30 Pro.
1. Samsung Galaxy S20 FE 5G
Ceea ce ar fi trebuit să fie un Samsung Galaxy S20 Lite a devenit până la urmă Galaxy S20 FE 5G. Reuşeşte chiar să fie o alternativă solidă la S20 şi S20+. Printre altele ne aduce şi nouă în Europa un procesor Snapdragon performant pe un telefon Samsung şi are o cameră telephoto cu zoom optic 3X la bătaie cu S20+. Spatele din plastic nu mai e un impediment: se simte plăcut la atingere, nu împiedică încărcarea wireless şi nici certificarea IP68. Acesta este telefonul complet din toate privinţele şi preţul a început să scadă vertiginos în ultima vreme.
Avem şi ecran de 120 Hz, difuzoare stereo puternice, autonomia e ce trebuie, iar în benchmark-uri e superior ca performanţă seriei S20. E bun pentru gameri, pentru cei care fac poze, inclusiv noaptea şi stabilizează binişor la filmare. Nici la selfie nu e rău. Are şi 5G, e şi comod de mânuit şi are destule nuanţe colorate pentru toţi. Pentru mine acesta e marele câştigător din 2020.
A fost un an plin de provocări şi pentru 2021 prezic o revenire a producătorilor şi a economiei, dar şi o trecere la rulabile, ascensiunea super high midrange şi flagshipuri cu camere selfie sub ecran. Vedem clar şi un iPhone cu ecran cu refresh rate mare şi poate în sfârşit fără breton.