Samsung Galaxy Z Fold6: Camera cu expunere reglată de la Z Fold5, culori atractive

1.570 ori
<b>Samsung Galaxy Z Fold6: Camera cu expunere reglată de la Z Fold5, culori atractive</b>Ca să fie clar din start, Samsung Galaxy Z Fold6 are fix aceeaşi cameră ca şi Galaxy Z Fold5 înaintea sa. Beneficiind de un procesor nou, are parte de procesare foto/video mai puternică. Eventual preia şi din funcţiile nou apărute între timp pe S24

Ca să fie clar din start, Samsung Galaxy Z Fold6 are fix aceeaşi cameră ca şi Galaxy Z Fold5 înaintea sa. Beneficiind de un procesor nou, are parte de procesare foto/video mai puternică. Eventual preia şi din funcţiile nou apărute între timp pe S24. Dar ele probabil au venit şi pe Z Fold5 cu update-ul One UI. Vorbim aici despre o cameră selfie ascunsă sub ecranul pliabil, cea de 4 megapixeli, cu deschidere F/1.8. În continuare pixelii de deasupra să o fac destul de vizibilă pe fundal alb.

Video-review Samsung Galaxy Z Fold6, secțiunea Cameră

Camera selfie din ecranul extern are în continuare 10 megapixeli, filmare 4K la 60 FPS, deschidere F/2.2. În spate găsim o cameră triplă cu modul cu design similar cu ce am văzut anul trecut. Include un senzor principal de 50 de megapixeli, cu deschidere F/1.8, stabilizare optică, Dual Pixel PDAF, dar şi o cameră de 10 megapixeli, una telephoto, cu deschidere F/2.4, PDAF, stabilizare optică şi zoom optic 3X. 

A treia cameră e cea ultrawide, de 12 megapixeli, cu deschidere F/2.2 şi unghi de captură de 123 de grade. Există şi blitz LED şi filmare 8K la 30 FPS. Vreau să zic că nu e doar acelaşi setup de la Z Fold5, ci chiar de la Z Fold4. Camera telephoto de aici e şi cea de pe Galaxy S24, S23 şi S22. Opţiunile camerei sunt fix ca la S24, doar că avem beneficiul formatului pliabil şi al modului Flex, care îţi permite să vezi un preview pe partea de jos a ecranului şi să ai opţiunile de captură acolo la îndemână, în vreme ce vizorul se afla pe partea de sus a ecranului, când e pliat la 90 de grade sau alte grade mai generoase.

Poţi şi folosi ecranul extern pentru a oferi omului pozat un preview cu modul cum va arăta poza. 

Capturi realizate ziua

Şi acum să vedem cum arată galeria foto, realizată într-o zi toridă de sâmbătă, între un burger de la Burger King şi o achiziţie de troler verde din mall-ul Park Lake. Cred că temperaturile săreau lejer de 37 de grade Celsius în acea zi şi m-am întors în Parcul IOR după ceva vreme. L-am găsit cu o fântână nouă, cu aer SF, ceva ce ai vedea într-un joc video parcă. 

Tentaţia era să spun că vom vedea vegetaţie arsă şi supraexpusă, dar acest Fold sta mult mai bine decât predecesorii săi la expunere pe vreme toridă. Zoom-ul e la nivel de iPhone 15 Pro pe fântâna respectivă, apropo. Paleta de culori e largă şi camera a reuşit să redea şi un roşu corect şi crud la ultimii trandafiri arşi de soare ai verii. Albastrul cerului e corect, vegetaţia de conifere e diferită de verdele gazonului şi de verdele celorlalţi arbori.

Nu văd semne că am avea o cameră ultrawide care pierde din culori sau detalii. Camera selfie face fotografii la o rezoluţie destul de modestă aş zice, 2784 x 2080 pixeli şi are şi unele ezitări la decupajele Bokeh. Mă izolează bine faţă de fundal, părul şi tenul sunt detaliate la nivel de fir şi por totuşi. Pică foarte corect şi umbra pe acele jucării cu Mickey Mouse şi văd un roşu şi albastru redate acătării, fix cum le-am perceput şi eu.

Prim planurile nu sunt mereu 100% bine focalizate, nu prea e rost de Macro aici, mai bine stai pe la 7-8 cm distanţă. Portrait-ul cu Mickey Mouse e perfect decupat faţă de fundal, iar cadrele de 50 de megapixeli sunt bogate în detalii. Mă refer la cel cu corbi în vegetaţie mai ales, cu potenţial de mult crop. Am făcut şi câteva fotografii cu camera selfie de sub ecran şi mă declar pentru a treia oară la rând, de la Z Fold4 încoace dezamăgit.

Sunt neclare, au rezoluţie mică, clubrate şi nu au detalii. Mai bine lipsă. 

Aş îndrăzni să spun că pozele cu trandafirii roşii sunt cele mai reuşite din toată galeria, de la textura la focalizare şi detalii, plus culori. Frustrat că nu obţin Macro, am folosit un zoom optic 3X pe acel lichen de pe piatră şi rezultatul arata spectaculos.

Deci... se poate. A doua selecţie de selfie-uri m-a mulţumit mai mult, se văd şi venele pe tâmple şi irisul ochilor foarte clar. Fundalul e redat cam low-res după părerea mea totuşi. Din fericire poţi face şi selfie-uri cu camera principală, ajutându-te de ecranul extern. 

Aş zice că principala îmbunătăţire faţă de predecesori e expunerea pe timp de vară şi soare puternic. Şi nişte culori ceva mai cuminţi şi mai puţin săturate, în sensul bun.

Capturi realizate seara

Să vedem cum stăm noaptea... Aici am comis un pui de sacrilegiu şi risc: am luat telefonul de 10.000 de lei la o noapte de finală EURO 2024 cu cocktailuri şi beri. Am fost responsabil totuşi. Vă zic din start că senzorul ultrawide nu prea se descurcă cu firmele luminoase, aşa cum vedeţi la cea mov. Focalizarea pica bine pe fotografiile culinare cu piure, pui, crispy şi sos de gorgonzola şi spre deosebire de iPhone-uri, camera nu se panichează când apar multe fete de oameni în fundal pe care să caute să focalizeze obsesiv.

Am văzut niscaiva halouri prelungite la becuri şi mult zgomot în zona de jos a fotografiei ultrawide cu Royal Garden Burger. E drept subiecţii erau în mişcare. Camera e foarte generoasă cu cantitatea de lumină, nu am simţit nevoia de Night Mode aproape nicăieri. Am văzut şi halouri mov pe camera ultrawide, dar măcar nu vedem puncte de reflexii verzi ca la iPhone.

Îmi amintesc că şi Z Fold4 avea o problemă cu reflexiile şi cu portocaliul culorilor. Aici culorile sunt corecte în mare. În afară de tenta movulie care îi este dată acelui motan când începem cu zoom-ul optic. Pardon pisica, pentru că văd că are sâni.

Arată fabulos şi cocktailurile de final de seară şi mai ales acea felie de lămâie zaharisită în pahar. Avem focalizare perfectă pe ceea ce doream să prind, detalii gârla şi luciul paharelor şi licorilor e ce trebuie. La shot-uri parcă nu a mai picat aşa bine focalizarea.

Nici selfie-urile nu arată rău, deşi chipul meu nu e aşa clar şi detaliat cum aş fi dorit. 

Captură video

La captura video aş zice că e o tendinţă un pic mai mare de supraexpunere decât la fotografiere, cel puţin aşa mi se pare. Detaliile abundă, aşa cum era de aşteptat şi m-am axat pe filmarea 4K, la 30 sau 60 FPS. Cerul arată OK la colorit, iar panoramarea mea rapidă nu se lasa cu vreo pierdere de detalii. La testul de zoom tranziţia spre 3X şi 5X se face brusc, violent chiar aş zice, dar detaliile nu se pierd decât după 5-7X. Am încercat şi un 10X dar e prea grainy.

Aş fi preferat un zoom ceva mai lin, dacă e să fiu sincer. Cum arată culorile jucăriilor? Un roşu aprins, un albastru blând. Vegetaţia nu mai e aşa expusă şi arsă la umbră. Nu am obiecţii. Microfoanele se descurcă bine la prins ambiantă, iar la zoom pe fântâna aveţi parte şi de Audio Zoom. Vocea este estompată şi şuvoiul de apă se aude mai clar. Am încercat şi funcţia de captură duala, cu picture în picture cu fata mea şi o filmare ultrawide cam prea expusă în zona de sus şi spălăcita în centru parcă.

Am mai combinat şi camera tele cu cea principală pentru a vedea ce poate acest mod de captură duala. Nu puteam să lăsăm Portrait Video departe, modul pentru vloggeri fiind atât de apreciat încă de la Note 20 încoace. E la egalitate cu un Galaxy S22, S23, S24 aş zice. Îmi place textura părului ce vine peste frunte. O să vi se pară ciudat, dar culoarea buzelor iese în evidenţă la filmarea selfie şi o spun în sens pozitiv. 

E foarte realist redată. Filmarea selfie este excelentă, sunt mult mai impresionat de ea decât am fost de pozele selfie. Am testat şi stabilizarea cu mod Super Steady Off, în 4K 30 FPS. Totul rămâne cristal, imaginează nu trepidează, nu vibrează, nu văd distorsionări sau neclarităţi. Peisajul rămâne fix, oamenii care se mişca în cadru sunt perfect redaţi şi deşi coborâm scări rapid, nu văd vreun neajuns.

Filmarea Super Steady 2K 30 e la fel de satisfăcătoare, doar că atenuează mai bine paşii. Porneşte pe ultrawide şi apoi am trecut la 1X, unde imaginea e mai clară şi detaliată. E de parcă filmezi din drona, aş zice. Îmi place mult ca Samsung a făcut modul Super Steady util acum şi nu problematic cum era acum 2-3 ani, când mai rău făcea.

Avem şi test de focalizare, alternând între ghinda metalică şi apa cea murdară şi verzuie a lacului. Zero obiecţii, la fel de rapid ca un Galaxy S22, S23, S24. Poate mai rapid decât ultimele două Ultra-uri chiar.

Cat despre filmarea nocturnă, aici am fost la pasajul Latin din Centrul Vechi şi am prins în mod şarmant un muzicant local. Imaginea e clară, vedem statuile de pe pereţi în mod destul de detaliat, iar stabilizarea îşi face treaba bine. Îmi place că toate culorile sunt pe placul privitorului şi iluminarea e la fel de bună cum am perceput-o eu.

Văd totuşi reflexii la filmarea la Rosetti şi surse de lumină supradimensionate, mai ales halourile. Văd şi zone neclare şi grainy la distanţă, coroane de copaci din care nu disting frunzele. Nu am evoluat foarte mult la acest capitol de la Z Fold4. 

Disponibilitate

Prețuri actualizate

 

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×