Samsung Galaxy S24+ vine, pe hârtie cu aceeaşi cameră ca şi S23+ şi mă refer aici la senzorii de la bord. Ca de obicei, noutatea se prezintă sub formă de AI, de procesare extra mulţumită procesorului nou, Exynos 2400. Începem cu o cameră selfie de 12 megapixeli, decupată în ecran, cu deschidere F/2.2 şi Dual Pixel PDAF. Oferă filmare 4K la 60 FPS.
Ne uităm în spate, unde nu mai exista modul foto, doar 3 lentile ce ies direct din sticlă. Găsim o cameră principală de 50 MP, cu deschidere F/1.8, Dual Pixel PDAF şi stabilizare optică. Apoi există o cameră telephoto de 10 MP, cu deschidere F/2.4 şi PDAF, plus stabilizare optică şi zoom optic 3X. De asemenea apare şi o cameră de 12 megapixeli ultrawide, cu deschidere F/2.2 şi unghi de 120 de grade. Ea se ocupă de filmările extra stabilizate, cele Super Steady Video. Acum în 2K.
Totul completat de blitz LED şi de filmare până la 8K până la 30 FPS. Bifam şi filmare HDR10+, cu audio stereo. Interfaţa camerei aduce aceleaşi opţiuni ca la S23, de la Pro la Pro Video, Night, Food, Panorama, Slow Motion, dar şi Hyperlapse şi Portrait Video. Bifam şi Single Take, iar ca noutăţi apare Dual Recording, captura simultană cu două camere, fata şi spate sau spate şi spate, plus Expert RAW, care e acum integrat sub formă de shortcut în cameră.
Apropo filmările Super Steady nu mai sunt limitate la Full HD, ci avem acum 2K la 60 FPS chiar. Nu uităm nici de modul Portret, cu ale sale filtre Studio.
Galerie foto
Începem cu galeria foto realizată pe timp de zi şi mai schimbăm şi noi locul. De această dată ne aflăm în Parcul Carol din Bucureşti. Vedem un târg de antichităţi, dar şi o captură ultrawide cu zona de jos deformată, cu acele maşini alungite. Coloristica e corectă şi claritatea e OK, deşi o tentă albăstrie parcă apare la umbră.
Zoom-ul optic 3X şi digital 5X aş zice că se bate la egalitate cu al meu iPhone 15 Pro, dacă ar fi să emit un verdict. Mă refer la cadrele cu fântâna Zodiac, evident. Dacă ţii musai poţi şi după 5X, dar apare mult zgomot. Nu văd diferenţe de culoare între camera principală şi cea ultrawide, ceea ce mă bucură.
Parcă un pic mai impresionant a stat la zoom seria de fotografii cu ceasul de epoca şi până şi 8X merită un chapeau, deşi accentele aurii sunt puţin intense la contrast.
Selfie-urile sunt absolut fără cusur, de la detaliile la nivel de fir de barbă, la focalizare, efectul uşor de estompare a fundalului, expresivitate a ochilor. Bokeh este corect aplicat şi nu ratează un singur fir de păr. La efectele Studio mai sunt mici ratări, care se văd şi la iPhone-uri totuşi.
Vegetaţia bătută de soare nu pică nici în capcana supraexpunerii şi nici în cea a suprasaturării. M-am luptat cu focalizarea pe flori din parc, dar în cele din urmă mi-a ieşit, cu flori de măr şi cireş. Detalii excelente şi focalizare mult mai facilă decât la S24 Ultra.
Statuile au o textură impecabilă şi detalii suficiente pentru pasionaţii de arhitectură, design, artă. Am dat câteva crop-uri şi pe la al treilea apare zgomot la coroanele copacilor. Urmează şi alte closeup-uri cu frunze şi flori, unele demne de fundaluri de ecran. Cu o estompare superbă a fundalului.
Arată bine şi captura la umbră, lângă lac, cu o apă cristalină şi raţe corect reprezentate cu penajul detaliat. Culorile reci ale arhitecturii din Parcul Carol au fost surprinse excelent. Am prins şi un "OZN" în Parcul Tineretului, al cărui scop nici acum nu îmi este clar.
Ar putea fi orice, de la toaletă, la toneta cu mâncare sau showroom.
Arată superb tartele cu zmeură de la Paul, dar pe prăjitura Pralina cu 3 tipuri de ciocolată am focalizat mai greu. Tarta cu piersici, care arată ca nişte lava fructata a fost prinsă cu o textură ceva mai pregnantă.
Aş zice că sunt mai puţin impresionat de S24+ decât de S24, deşi au aceeaşi cameră şi acelaşi CPU, oricât de ciudat ar suna asta. Nu zic că nu îşi face treaba, dar parcă nu contestă suficient autoritatea unui iPhone 15 Pro sau OnePlus 12. Mai bun la focalizare decât S24 Ultra totuşi.
Noaptea
Trecem înapoi în Parcul IOR acum şi găsim statui superbe iluminate de lămpi generoase. O cantitate mai mare de lumină decât mă aşteptam în poze, chiar şi fără Night Mode. Pe ultrawide văd şi zgomot cam multicel la distanţă şi halourile devin mult mai mari. Parcă la fotografiile cu Night Mode vegetaţia e mai "granulara", mai detaliată decât la cele clasice. Poza de la lac lângă gardul cu lacate m-a dezamăgit iniţial, dar o salvează Night Mode.
Ultrawide face ca o banală seară de martie să pară una de iarnă cumva, cu extra umbre şi întunecime. E şi o pâclă uşor neplăcută în jurul halourilor uneori şi unele zone mov în jur. Treaba cu movul se intampla destul de des. Îmi place reproducerea culorilor de la jucării, verde, albastru, portocaliu la Tyger. Abia în întuneric absolut la captura cu Betty Blue îţi arată Night Mode cât de util e de fapt, scoţând la lumina conturul gheretei cu îngheţată.
Excelent şi roşu şi albastrul jucăriilor din parc pe fundal, dar atenţie la extra inelele mov de lumină ce apar cu efect fantomatic. Selfie-urile sunt defocalizate şi doar cel Bokeh e reuşit.
Video
Filmările sunt destul de crisp, chiar şi cu soarele în faţă. Nu văd urmă de supraexpunere la vegetaţie şi îmi plac detaliile fântânii Zodiac, cu motivele de pe ea şi zuura clar redata.
La testul de zoom lucrurile arată bine la 3X, dar nici la 4.5X nu sunt rele. Se simte şi un Audio Zoom care preia zgomotul din zona unde mă dat zoom. Nici măcar pe ultrawide nu sunt rele lucrurile şi mă refer la detalii pe lateral.
La testul de stabilizare am început cu o filmare fără mod Super Steady şi am urcat scări abrupte în PArcul Tineretului. Nu văd trepidaţii sau vibraţii prea multe, nu simt nevoia să activez acel mod special.
Cu modul Super Steady se simte o stabilizare şi mai bună, dar nu cred că utilizatorul de rând are nevoie de aşa ceva. E bine că putem filma în 2K totuşi la Super Steady, nu doar FHD. De data asta nu mai e aşa dezamăgitor ca la generaţii trecute. Dar nu pe ultrawide, care e grainy.
Filmarea selfie e absolut perfectă, poţi începe un vlog lejer cu un astfel de smartphone. Vocea perfectă, se văd până şi cicatricile de la semnele de bună purtare din frunte.
Testul de focalizare e trecut cu brio, între acea creangă şi fundal, muuuult mai bine decât ce oferea Galaxy S24 Ultra, la egalitate cu Galaxy S24 aş zice. Am testat şi Portrait Video şi zic în continuare că avem o implementare mai bună decât la seria iPhone.
Filmările dinspre final sunt ceva mai reci şi cu un pui de albăstreala, soarele era deja la apus, dar culorile complexului de magazine sunt cum le-am perceput cu ochiul. Aveţi aici 80% din experienţa filmării de la S24 Ultra.
Am încercat şi modurile Dual Recording, care sunt bune mai degrabă pentru vloggeri sau jurnalişti.
Filmarea nocturnă e cam noisy, mai ales în zonele copacilor nu prea bine iluminaţi. Jucăriile sunt clare şi au culori plăcute, dar văd şi aici reflexii şi halouri mov, care mă deranjează. Mai bine arată filmarea de la stradă, cel puţin la nuanță, deşi am experimentat şi reflexii şi refocalizare şi halouri prea mari. Filmarea din mers e cam tremurată, mai ales în zona autobuzelor care trec pe lângă. Nu străluceşte aici.
La Super Steady imagina e mai stabilă, dar creşte cantitatea de zgomot. Sub S24 Ultra per total. Şi oricum stabilizarea specială nu se aplică OK noaptea.
Disponibilitate
Prețuri actualizate
- 🛒 eMAGaflă prețul
- 🛒 Amazon DEaflă prețul
- 🛒 PC Garageaflă prețul
- 🛒 evoMAGaflă prețul
- 🛒 F64află prețul
- 🛒 VEXIOaflă prețul
- 🛒 Flancoaflă prețul
- ⚖️ COMPARIaflă prețul