Samsung Galaxy Note 8 se prezintă fix cu aceeaşi experienţă software ca şi cea de pe Galaxy S8. Rulează Android 7.1.1 Nougat cu interfaţa Samsung cea mai nouă (Samsung Experience), dar de această dată cu Bixby Activat şi paleta aferentă de opţiuni pentru S-Pen.
Bixby are un buton fizic dedicat şi suportă acum comenzi vocale în limba engleză. Afişează restaurantele din punctele de reper din zona voastră în homescreen-ul sau dedicat. Vedem şi prognoza meteo în acelaşi meniu, extrase din Samsung Health, ştiri, remindere şi multe altele. Bixby Vision e capabil să recunoască obiecte, logo-uri, mâncăruri, sticle de vin şi altele de gen.
Am avut ocazia să testăm şi o funcţionalitate specială, astfel că doar prin comandă vocală am instalat din Play Store jocul Asphalt 8. Aş zice că la aspecte de gen Bixby e chiar peste Google Assistant sau Siri. Răspunde rapid la comenzi, are o voce destul de naturală şi suporta o mulţime de comenzi, nu chiar la fel de multe ca Alexa dar totuşi impresionant.
În rest experienţă e familiară pentru un terminal Samsung modern, cu o zonă Edge cu shortcut-uri afişate vertical, dar şi extrase din aplicaţiile populate, un soi de widget-uri speciale pentru muchiile curbate. Primim şi split screen, multitasking pe bază de carusel, iar dacă ţinem apăsat pe homescreen accesăm zona de widget-uri, fundaluri şi layout/grila. Widget-urile sunt scheletice, albe şi minimaliste.
Ei bine dragilor am ajuns şi la S-Pen, raţionamentul pentru a cumpăra un Note 8 şi nu un S8, asta dacă nu ţineţi musai să aveţi cameră duală evident. Noul stylus suporta 4096 de nivele de presiune, este rezistent la apă şi are un capăt clickabil, care îl face mai uşor de scos din fanta să. Suportă scrierea pe ecranul Standby, funcţie văzută şi la Note 5, doar că acum putem scrie pagini întregi şi putem şi afişă notiţele pe ecranul Always On.
Printre funcţiile lui S-Pen se număra Smart Select, care va permite să selectaţi o porţiune dintr-un video şi să o transformaţi în GIF, printre altele. Putem crea o notiţă (Create Note) şi folosi o sumedenie de brush-uri, peniţe şi "pixuri" virtuale. Puteţi evidentă şi desena, în detaliu şi combinaţia dintre S-Pen şi Notes poate face şi un nepriceput în ale desenului să se simtă că Banksy.
Avem şi funcţia Screen Write, cu care scriem sau desenăm peste screenshot-uri, dar şi nouă funcţionalitate Live Message. Cu această putem scrie peste fotografii şi animă scrisul sau animă să zicem o pălărie sau ochelari desenaţi peste faţa cuiva. Este similară cu funcţiile din Apple Messages şi ideală pentru partajat prin mijloacele de socializare. E ca şi cum ai face o felicitare animată din mers.
Paleta Air Command se încheie cu Translate, care poate traduce în 30+ limbi, Bixby Vision şi Glance (preview pentru o fereastră minimizată ţinând stylus-ul deasupra să) sau Magnify (practic o lupă). Setările sunt evident bogate dar bine organizate pe Note 8, în categorii şi avem şi sugestii uneori dacă ajungem într-o zonă în care căutăm altă opţiune. Avem funcţiile celebre Air View pentru S-Pen (preview pentru video, în galerie şi navigare în meniuri cu pointerul de stylus).
Avem în setări şi Smart Stay, funcţiile Game Launcher (do not disturb, power saving, grupare de jocuri şi altele). Există şi utilizare cu o singură mână, gesturi cu palma pentru captură de ecran şi posibilitatea de a folosi o instanţă duală a unei aplicaţii ca Facebook (două conturi Facebook simultan pe device). Scannerul de amprente are nevoie de 20 paşi pentru setup şi permite o deblocare destul de rapidă, dar te poate face să scapi telefonul din mână, pentru că îţi vei flexa puţin degetele pentru a ajunge la el.
Scannerul de iris este parcă mai rapid şi precis decât pe Note , iar recunoaşterea facială a evoluat imens faţă de debutul sau de pe telefonul Galaxy nexus acum 6 ani. E drept că nu vorbim despre un rival pentru Face ID, ci de ceva un pic mai primitiv. Trecem şi la aplicaţii, unde găsim pachetul clasic, inclusiv Samsung Health cu un nou UI, magazinul de aplicaţii Galaxy Apps şi Penup, o comunitate şi aplicaţie de socializare pentru oamenii care desenează şi apreciază artă.
Avem şi aplicaţii Microsoft Office, Samsung Members cu foarte multe funcţii de diagnosticare, ceva ce nu vezi în fiecare zi pe terminalele rivale. Există şi Secure Folder, iar în total Note 8 are 40 de aplicaţii preinstalate, dar putem Disable la cele pe care nu le folosim. Ca o ultimă menţiune există în continuare senzor de puls aici, folosit în Health pentru a măsura oxigenarea sângelui şi nivelul de stres. Precizia la măsurarea pulsului nu e rea deloc.
Cât despre S-Pen, dacă vreţi o concluzie, mă voi repeta: NU are rival pe smartphone-uri şi se poate bate şi cu Apple Pencil şi Surface Pen, dar asta o să vedem de abia pe Galaxy Tab S3.
Disponibilitate
Prețuri actualizate
- eMAG.roaflă prețul
- evoMAG.roaflă prețul
- Altex.roaflă prețul
- Flanco.roaflă prețul
- Germanos.roaflă prețul
- Quickmobile.roaflă prețul
- Cel.roaflă prețul
- Marketonline.roaflă prețul
- Orange.roaflă prețul
- Telekom.roaflă prețul
- Compari.roaflă prețul