Apple iPhone X: OS, UI, aplicaţii - iOS 11 aşa cum îl ştim deja, dar cu "corniţe"

1.184 ori
<b>Apple iPhone X: OS, UI, aplicaţii - iOS 11 aşa cum îl ştim deja, dar cu "corniţe"</b>iOS 11 a primit de la noi o recenzie completă, în care am scos în relief cele 30 de puncte noi ale sale, inclusiv pe iPad. Chiar dacă pe iOS 11 primim aceleaşi funcţii ca şi pe iPhone 8, apare în ecuaţie şi ideea acelor "corniţe", lăsate sus de..

iOS 11 a primit de la noi o recenzie completă, în care am scos în relief cele 30 de puncte noi ale sale, inclusiv pe iPad. Chiar dacă pe iOS 11 primim aceleaşi funcţii ca şi pe iPhone 8, apare în ecuaţie şi ideea acelor "corniţe", lăsate sus de decupajul TrueDepth pentru Face ID.

La vreme când am testat noi iPhone X mai erau şi ceva bug-uri, precum un flicker la vizionare video şi filmare (apărea şi dispărea), spaţii mari lăsate jos în aplicaţii (Google Maps), iconuri care se suprapun în interfaţa camere şi margini negre urâte la vizionarea unui clip pe YouTube. Bănuiesc că la actualizările ulterioare au mai dispărut din ele.  iOS 11 aduce headere mai îngroșate, un Control Center nou, cu widget-uri în formă de pilulă şi foarte multe funcţii ce pot fi adăugate inclusiv un screen recorder. Acum Control Center ocupa tot ecranul faţă de iOS 10.

Apple iPhone X, interfata grafica

Ideea de lockscreen a cam dispărut, fiind unificat conceptul cu zona dropdown de notificări. Probabil vă întrebaţi cum navigaţi în acest UI, în lipsa de buton Home. Ei bine răspunsul este următorul: gesturi swipe. Astfel, cu un swipe în sus din orice aplicaţie reveniţi la homescreen. Până acum acest gest activa Control Center-ul, dar acum are alt scop. Lucrurile se complica puţin dacă vreţi să activaţi task switcher-ul, echivalentul lui Recents pe Android.

Aici facem un swipe cam în formă de "L", de jos în sus până la jumătatea ecranului şi apoi lateral spre dreapta. Se vor declanşa apoi acele cards asociate aplicaţiilor, pe care trebuie să le ţinem apăsate pentru a le închide apoi cu un swipe în sus. Pentru Control Center facem acum swipe în jos pornind de la "cornul" din dreapta, unde avem bateria. Mi se pare super bizară acea linie din zona inferioară a ecranului, care apare în aplicaţii şi jocuri şi îţi arată de unde să faci swipe în sus ca înlocuitor de buton Home. E enervantă în jocuri în special.

Evident am ajuns şi la Face ID, faimosul sistem Apple care scanează zeci de mii de puncte pe faţa ta cu infraroşu folosind senzori speciali. A fost deja păcălit de mulţi gemeni, un copil şi o mamă şi măşti faciale. Eu am realizat un setup rapid, în 2 paşi, fiind nevoie să îmi rotesc capul pentru o calibrare completă. Deblocarea în schimb m-a dezamăgit. În primul rând nu prea merge dacă nu e destulă lumină în jur, apoi deblocarea în sine se face în 3 paşi: apeşi pe butonul Power, te uiţi la telefon (vezi că s-a deblocat lăcăţelul) şi abia apoi faci swipe în sus.

Şi asta faţă de unele telefoane moderne pe care e de ajuns să atingi scannerul de amprente cu degetul şi eşti gata. În fine, sunt sigur că sistemul va evolua odată cu timpul, dar de început nu a început prea bine. Şi nu le numiţi "fiţe de hater", pentru că nici posesorul de drept al acestui telefon nu e încântat de Face ID. 3D Touch rămâne la posturi, acum cu şi mai multe opţiuni afişate la apăsarea prelungă, avem 3 opţiuni pentru Live Photos, 3 "filtre" ca să zic aşa, iar aplicaţia Notes ştie să scaneze documente şi să facă tabele.

Siri e mai deşteaptă, Apple Maps are hărţi pentru aeroporturi şi malluri, iar Messages include un app drawer jos şi suport pentru plăti cu Apple Pay. Un aspect care mi se pare şocant e că Apple a schimbat modul în care închizi telefonul. Nu mai rezolvi asta doar cu o apăsare pe butonul Power şi atât. Acum dacă apeşi butonul Power prelung declanşezi Siri şi dacă îl apeşi de 2 ori declanşezi Apple Pay.

Pentru a închide telefonul trebuie să ţii apăsate împreună butonul Power şi pe cel de volum sus. O apăsare scurtă a lor împreună înseamnă Screenshot, apropo. În iOS 11 screenshot-urile au evoluat, incluzând acum multiple opţiuni de editare, cu brush-uri, peniţe, text, decupaje, semnături şi altele de gen. 5 apăsări de buton Power înseamnă modul de urgenţă, SOS, care poate chema poliţia sau ambulanța dacă e cazul.

iOS 11 mai aduce şi scanare automată de coduri QR din cameră, storage offload, care va scăpa de aplicaţiile care ocupa spaţiu aiurea şi le depozitează datele în cloud. Safari are funcţie anti tracking acum şi scroll mai fluid, iar tastatura poate fi setată în dreapta sau stânga ecranului pentru utilizare cu o singură mână. Spaţiul lăsat sub tastatura pe iPhone X e grotesc, dar fanii Apple vor învăţa să trăiască şi cu asta (aparent dacă era prea jos tastatura nu era comodă).

Încheiem cu noul look al lui App Store, cu Games şi Apps separate şi zona specială Today. Avem şi funcţii augmented reality pe terminal, via ARKit şi descărcând tot soiul de aplicaţii şi joculeţe care pun la treabă chipset-ul A11 Bionic. Preferata mea e cea care suprapune o hartă stelară peste bolta cerească. Evident nu am uitat de Animoji, pe care probabil le veţi folosi de 2-3 ori şi apoi veţi uita de ele, că Super Slow Motion şi 3D Creator pe telefoanele Sony Xperia.

Cu Animoji creaţi rapid un soi de emoji aplicat pe scheletul fetei voastre, cu un unicorn, un răhăţel, găină şi maimuţă, care va imita perfect expresiile faciale şi în cazul video-urilor va reda şi vocea. Haios, mai mult pentru cei mici totuşi. Ceva îmi spune că potenţialul full al lui iPhone X se deblochează de abia cu iOS 12.

Disponibilitate

Prețuri actualizate

 

-3% din preț pe QuickMobile.ro, cupon: QUICK202
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×