Aici nu o să mă găsiţi cu vreun speech lung sau vreo analiză detaliată de iOS. Până acum simt că am făcut vreo 3 recenzii pentru iOS 11, deci vă daţi seama că v-am plictisit deja cu acest release. L-am analizat de sine stătător, când a venit pe iPhone 7 al meu, pe iPad Mini Retina, pe iPhone X şi pe iPhone 8 Plus.
Vine cu Control Center-ul cel nou, care ocupa un ecran întreg şi are pilulele ovale drept toggle-uri, cu tot cu suport 3D Touch. Lockscreen-ul a fost desfiinţat ca şi concept şi e acum totuna cu Notification Center. App Store-ul cel nou separa secţiunea Games de cea Apps, aduce şi zona Today, plus un design pe care îl putem numi inspirat de Apple Music. Are fotografii mai mari, text mai generos şi o încadrare mai largă.
Ce se remarcă în toate meniurile sunt fonturile schimbate, headere bolduite şi în general o abordare mai... lăbărţata, dacă vreţi neapărat un cuvânt definitoriu. Live Photos are acum 3 efecte de aplicat, Siri devine mai deşteaptă, conversaţionala, îi puteţi scrie comenzi şi aduce şi un icon nou la declanşare. Camera poate scana automat QR codes, iar fotografiile şi clipurile video ocupa până la 50% mai puţin spaţiu datorită noilor formaturi HEIC/HEVC.
Apple Maps afişează hărţi pentru malluri şi aeroporturi, avem şi 3D Touch în mai multe zone din UI, iar aplicaţia Notes poate scana documente şi să le scoată marginile sifonate şi glare-ul. Poate realiza şi tabele competente. Şiri poate face traduceri mai complexe, iar changelog-ul iOS 11 include şi Do Not Disturb Drive, captură de ecran video, iar screenshot-urile au extra opţiuni de editare, cu brush-uri, markup, lupa, text, culori şi forme geometrice.
Messages integrează Apple Pay şi propriul app drawer în zona inferioară, iar în Settings găsim App Offloading pentru a curăţa memoria ştergând din aplicaţiile pe care le folosim mai rar. Ce ne trebuie de la ele este urcat în cloud. iOS 11 mai aduce şi un mod de urgenţă, plus posibilitatea de a utiliza tastatură cu o singură mână. Ca să nu mai vorbim de Safari şi funcţiile sale împotriva tracking-ului utilizatorului.
iOS 11 e doar o completare a lui iOS 10 asta cum şi Oreo a fost pentru Nougat. Mai degrabă aplicaţiile din iOS au fost actualizate decât iOS în sine.
Disponibilitate
Prețuri actualizate