Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G: Cameră cu o paletă foarte largă de culori, stabilizare perfectă

3.575 ori
<b>Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G: Cameră cu o paletă foarte largă de culori, stabilizare perfectă</b>Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G nu se duce până la promisiuni stratosferice de zoom 100x ca Galaxy S20 Ultra, ci preferă o soluţie de mijloc, cu zoom maxim de 50X. În acelaşi timp inaugurează camera

Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G nu se duce până la promisiuni stratosferice de zoom 100x ca Galaxy S20 Ultra, ci preferă o soluţie de mijloc, cu zoom maxim de 50X. În acelaşi timp inaugurează camera cu periscop pe seria Galaxy Note şi înlocuieşte senzorul ToF cu unul laser. Camera selfie este una de 10 MP, aş zice nu foarte diferită de ce am primit pe S10, Note 20, S20. Filmează 4K la 60 FPS şi are şi Dual Pixel PDAF. Camera se află într-un orificiu decupat central-sus, în ecran.

Video-review Note 20 Ultra 5G, secțiunea Cameră

În spate găsim o cameră principală de 108 megapixeli, din ce am înţeles acelaşi senzor ca şi cel de pe Galaxy S20 Ultra. Foloseşte tehnologie Nonacell şi combină 9 pixeli în unul, scoţând poze de 12 MP. Puteţi face şi cadre la rezoluţie maximă evident. Avem şi deschidere F/1.8 şi stabilizare optică, dar şi PDAF. Apoi vine o cameră ultrawide de 12 MP cu unghi de vizualizare de 120 de grade şi o cameră periscopică telephoto de 12 MP, cu stabilizare optică şi zoom optic 5X.

Autofocalizarea se face prin PDAF pe acest telefon, iar laserul contribuie şi el, fiind considerat o soluţie mai bună decât senzorul ToF. Ce noutăţi aduce ca funcţionalitate foto/video telefonul? Întâi avem captură video 8K în format cinematic 21:9, apoi avem un Single Take care durează 15 secunde şi aduce extra efecte. Single Take a debutat pe Galaxy S20 în primăvară şi îţi permite să capturezi cu ajutorul AI-ului o serie de cadre şi video-uri, apoi AI-ul alege care sunt cele mai bune pentru strâns like-uri, le pune filtre şi cosmetizează.

O altă noutate este că putem alege cu ce microfon să capturăm audio în zona Pro Video. Putem alege Omnidirectional, microfoane din faţă, spate, să conectăm unul via USB sau unul via Bluetooth chiar. Mai putem controla şi nivelul de decibeli (cu plus sau minus) şi viteza de zoom în Pro Video. Există şi o filmare specială la 120 FPS pentru a fi consumată pe ecranul de 120 Hz la calitatea ideală.

Acum trecem la galerie, cu menţiunea că am avut telefonul doar 4 zile şi am apucat să facem poze şi video doar ziua. Revenim şi cu galerie low light la recenzia aceea long term clasică.

OK, să începem cu ce e mai impresionant: zoom-ul. Deja îl văzusem în acţiune la sesiunea hands on şi acum revine. De această dată am dat zoom pe blocul de pe malul opus al lacului din Parcul IOR şi am văzut nu doar cine are aer condiţionat, dar şi că are ceva roşu pus pe pervaz. Mi se pare şi că acest telefon stabilizează mai bine imaginea şi produce mai puţin zgomot la nivelul avansat de zoom faţă de Galaxy S20 Ultra. Se poate bate cu Huawei P40 Pro, despre care am spus acelaşi lucru.

Foto flori Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G

Un punct slab al camerei este modul în care surprinde florile, dacă îl laşi pe modul AI. Automat adaugă un Portrait/Blur/Live Focus de care nu avem nevoie şi uneori le potenţează culorile prea mult. Apropo de culori, am lucruri bune de spus despre ele. Priviţi poza cu elicopterul de jucărie de mai jos. Aici am remarcat o varietate a tonalităţilor de roşu mai mare decât la orice alt telefon testat până acum. Se simt variaţiunile şi paleta largă de nuanţe, deci o bilă albă pentru Samsung.

Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G foto

La claritate şi detalii stă excelent, aşa cum era de aşteptat şi are un dynamic range larg. Mi se pare şi că în general la captura de vegetaţie şi cer culorile sunt cam prea vii şi intense, dar nu chiar ca la Galaxy S20 totuşi, ci puţin mai calme. Îmi place cum arată formaţiunile de nori, surprinse perfect de cameră. Întrebarea pe care v-o puneţi cu toţii probabil este: s-au rezolvat problemele cu focalizarea closeup de la S20 Ultra? Răspunsul scurt e... da. Răspunsul lung e că uneori focalizarea nu e ideală şi clar nu putem face macro-uri, dar am făcut capturi mai de aproape şi mai clare şi bine focalizate decât la P40 Pro şi Galaxy S20 Ultra. Aş pune asta pe seama înlocuirii senzorului ToF cu cel laser. Acel maimuţoi roşu şi câteva capturi cu flori sunt câteva repere aici.

Captura Bokeh este perfectă cu camera principală, decupând perfect subiectul faţă de fundal. Peste seria iPhone 11, la egalitate cu Huawei. Cum arată selfie-urile? Excelent! Dunguliţe pe buze dacă eşti deshidratat, cearcăne în multiple tonalităţi, fire de părr albe în barbă, toate imperfecţiunile se văd excelent, în detaliu. Fața este expresivă, ridurile de expresie de pe frunte sunt destul de 3D pentru mine şi avem şi o textură cristalină a ochilor care trece testul meu personal. Ca o menţiune am scos toate filtrele Beauty pentru a ţine lucrurile realiste.

Şi captura selfie Bokeh e OK, dar e nevoie de efecte noi, pentru că acestea au îmbătrânit deja. Separarea planurilor la Live Focus e perfectă.

Captura ultra wide are unghiuri mai largi decât rivalii, dar e puţin mai albicioasă şi mai expusă decât pozele cu camera principală. Stă binişor la detalii faţă de ce am văzut la competiţie şi nu curbează imaginea. Vă mai recomand să priviţi cu atenţie fotografiile cu păuni, care nu îşi pierd textura detaliată penajului nici la zoom avansat. Din ciclul "macro-uri ratate" avem acele capturi cu ghinda de metal din parc. Concluzii? Culorile au o paletă foarte largă, avem o sumedenie de detalii, zoom-ul e peste S20 Ultra la zgomot şi stabilizare şi s-a mai rezolvat puţin problema cu focalizarea closeup. Bokeh şi selfie fără defecte.

Cum stăm cu filmarea? "Best in class" e un termen care vine în minte. Stabilizarea optică este excelentă, nu există pierderi de focalizare, de claritate sau efectul de flicker. Am coborât şi urcat scări, am schimbat direcţia din mers şi nu am plângeri. Fiind o filmare Full HD văd şi o tendinţă de supraexpunere. Captura video 4K la 60 FPS este perfectă ca detalii, culori, expunere, balans de alb şi focalizare. Problema e că şi anul trecut am zis asta despre Galaxy Note 10+ şi Samsung efectiv nu mai avea ce corecta. Mă rog, putea corecta puţin din expunerea de la seria S20.

Focalizarea closeup a fost bunicică la aceea filmare Single Take apropo. Cadrul meu preferat e în mijlocul jucăriilor din parc, cu o sumedenie de culori şi texturi excelent surprinse. Avem şi filmări 8K cinematografice, dar nu ştiu dacă aveţi pe ce să le vedeţi. Dacă aveţi, imaginaţi-vă că vă dedic meme-ul cu DiCaprio în Marele Gatsby cu paharul de şampanie. Filmarea selfie e iar un aspect care mă intrigă înainte să testez telefonul. Asta pentru că Note 10+ a fost bestial la acest capitol.

Stabilizarea e de gimbal, sincer vă spun, fața are o textură şi o nuanţă care îmi spune că m-am bronzat puţin la munte şi poţi distinge între nuanţa pielii de pe faţă şi cea pe gât. Ne descurcăm bine şi cu subiecţii în mişcare, biciclete din parc şi norii arată excelent (textură pufoasă şi culoare). Şi zoom-ul a fost satisfăcător şi bine stabilizat. Am testat şi Audio Zoom pe acea maşină a primăriei şi am "apropiat" sunetul său, deşi maşina se afla la distanţă. E util mai degrabă la concerte totuşi...

Am încercat şi efectele Live Focus la filmarea selfie, schimbându-le în timp real şi Instagramul le-ar adora, iar chipul este perfect decupat de fundal. Bonus: avem filmări cu păuni, cu un albastru cum nu prea mai găseşti în natură. Evident am făcut şi testul de focalizare, care e perfect, atât de foarte aproape, cât şi la alternarea între cadre. Există şi captură Super Slow Motion dar nu cred că a evoluat prea mult de la S10/Note 10 încoace.

Am ajuns deja în pragul în care nu găsesc critică la adresa filmării cu Galaxy Note 20 Ultra 5G, dar pentru asta avem secţiunea de comentarii, unde vă aştept. Problema e că şi Note 10+ filma perfect şi e greu să le separi. Evident, câştigăm la zoom, poate şi la paleta de culori, dar vloggerii vor fi la fel de mulţumiţi de ambele. Există şi AR Doodle dacă aveţi chef să vă prostiţi desenând în augmented reality urechi, coroniţe, obstacole imaginare prin care să săriţi.

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×