Pentru că suntem în decembrie şi vine Crăciunul, a venit momentul să recapitulăm cele mai apreciate telefoane ale anului. Pentru asta avem votul cititorilor, topurile fiecărui redactor şi mai nou ghiduri de cumpărături de Crăciun. Acesta este ghidul axat pe produse Xiaomi, iar acesta e primul episod, axat pe smartphone-urile testate de noi.
Le-am împărţit în 3 segmente: entry, mid şi high şi aflaţi ce oferte şi atuuri au fiecare mai jos. Atenţie, nu vorbim din auzite, toate aceste produse au fost testate şi aflaţi ce atuuri au mai jos:
Entry:
Redmi A1
Unul dintre cele mai ieftine smartphone-uri de pe piaţă poate fi un excelent al doilea sau treilea telefon. Se păstrează în limitele normale de greutate, la 192 de grame şi nu are un breton picătură foarte mare. O veste bună e că vine cu slot microSD dedicat, aşa că posesorul îşi poate muta toate pozele cu cei dragi şi amintirile pe noul terminal. Are o cameră duală în spate, suficientă pentru ocazionalele poze cu natura, un prânz, un peisaj, arhitectură drăguţă într-un city break.
Are şi jack audio pentru perechea de căşti de care te-ai ataşat, cea pa fir, plus o baterie mare, de 5000 mAh, care cuplată cu un CPU MediaTek nu prea înfometat de energie îţi oferă peste o zi de funcţionare medie. E şi destul de sexy pe verde, îmi aduce aminte de Xiaomi Mi 11 Lite cumva. A fost una dintre puţinele ocazii când am testat Android Go şi el a făcut o treabă bună în a ţine resursele şi interfaţa curate, fără bloatware, fără funcţionare grea a sistemului. Privit din spate, pare un telefon de 3 ori mai scump.
Costă 479 lei, în versiunea cu 2 GB RAM şi 32 GB stocare.
Midrange:
Redmi Note 11
Redmi Note 11 a fost testat de noi la început de an 2022 şi se dovedea a fi "cel mai bun telefon ieftin 4G", inclusiv pentru gaming. Secretul? Snapdragon 680 4G, procesor de 6 nm, care se descurcă inclusiv cu shootere precum PUBG sau Call of Duty Mobile.
Are nişte extra-uri care şochează la sub 1000 lei: slot microSD, ecran AMOLED, difuzoare stereo, jack audio, încărcare la 33W şi încărcător în cutie, ba chiar şi certificare IP. Başca, o cameră quad, cu senzor principal de 50 MP. Costă 999 Lei (4+64 GB) şi 1099 Lei (4+128 GB)
Redmi Note 11 Pro 5G
Redmi Note 11 Pro 5G e unul dintre cele mai ieftine telefoane cu o cameră de 108 megapixeli de pe piaţă. Vine după un Redmi Note 10 Pro care a produs poze memorabile la testele noastre şi a adus camera de 108 MP în zona midrange cu adevărat. Are şi obişnuitele plusuri ale unui Redmi: slot microSD, certificare IP, jack audio, difuzoare stereo, emiţător infraroşu.
Ecranul Super AMOLED cu refresh rate de 120 Hz în tandem cu procesorul Snapdragon 695 de 6 nanometri nu te lasă la greu nici măcar în jocuri multiplayer. Bateria de 5000 mAh e gata cu încărcarea în vreo 40 de minute şi asigură lejer o zi lumina de mailuri, poze, gaming, navigare pe web şi alte sarcini intense. E şi foarte sobru şi arătos, construit din sticlă (faţa şi spate) şi cu certificare IP. Muchiile plate îl fac confortabil de ţinut ore bune.
Costă 1599 lei în versiunea cu 6 GB RAM şi 128 GB stocare.
High end:
Xiaomi 12T Pro
Acesta a fost poate cel mai amplu testat telefon din 2022, cel puţin la teste nocturne. Xiaomi 12T Pro a fost dus de mine la două concerte, fiind un companion de nădejde. A performat la interiorul clubului Quantic la un concert de gothic (Draconian) şi la exterior, pe frig la o formaţie de rock alternativ la Arenele Romane (Three Days Grace). Camera de 200 de megapixeli a făcut poze nocturne reuşite, şi la interior şi la exterior şi nu s-a încurcat nici în bătaia reflectoarelor puternice şi variat colorate.
Ca o notă personală, având în vedere că în 2022 m-am apucat serios de Stories, TikTok, Reels, YouTube Shorts, e mână cerească funcţia Pro Cut. Ea "sparge" pozele de 200 de megapixel într-un maxim de 5 cadre, inclusiv unul vertical, de care am nevoie pentru postarea unui Story sau ca thumbnail pentru un video vertical.
În rest, e un telefon excelent la gaming, mulţumită procesorului Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1, ecranului luminos, autonomiei satisfăcătoare. Iar dacă te grăbeşti, se încarcă în doar 24 de minute. Costă 3349 lei.
Xiaomi 12T
Dacă pe Xiaomi 12T Pro l-am dus la concerte mai des decât alte flagship-uri în acest an, pe Xiaomi 12T l-am mânuit câteva ore la evenimentul de lansare şi apoi nişte zile după. Ce mi-e mie clar e că e un telefon high end bun pentru gaming, având procesorul MediaTek Dimensity 8100 Ultra la interior. Mă intrigă această versiune de CPU, deoarece 8100 şi 8100 Max am mai văzut, dar nu 8100 Ultra. Are frecvenţa puţin mai sus şi e mai bine răcit decât Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 şi Snapdragon 8+ Gen 1. Iar benchmark-urile confirma asta!
Ecranul e pe măsura celui de pe Xiaomi 12T Pro, un AMOLED luminos cu refresh rate de 120 Hz şi muchii înguste. Se şi încarcă în sub 25 de minute, mulţumită alimentarii la 120W, deci eşti mereu gata de acţiune. Şi camera de 108 megapixeli e binevenită, fie şi numai dacă este egală cu cea de pe Xiaomi 11T Pro. Şi chiar de ar fi egală, procesorul mai nou vine cu un cip (ISP) de procesare a imaginii mai bun şi culorile sunt mai bine calibrate. Iar spatele arată spectaculos pe albastru, aşa cum aţi văzut în hands on. Costă 2799 lei.
Alegerea e la voi, dar în ultimii ani am remarcat faptul că preţurile de Crăciun sunt la fel de bune de Black Friday (uneori mai bune). Să fie lichidări de stoc? Strategie specială pentru a fideliza publicul? Orice ar fi, am descoperit un modus operandi. Fie că aţi ochit un telefon de buget, un al doilea sau treilea telefon doar pentru mail şi Facebook sau un flagship cu camera de 200 MP, am găsit câte ceva pentru fiecare şi uneori cu mai mult RAM/stocare decât la retailerii clasici. Nu rataţi şi restul de episoade pe care vi le-am pregătit din "Recomandări de Crăciun".
Ofertel magazinului oficial Xiaomi Mi Home pot fi accesate de aici!