Orange Show Hello prezintă un viitor axat pe 5G în Paris: De la telemedicină, la lucrul în VR şi teste 5G în România în 2019

1.829 ori
<b>Orange Show Hello prezintă un viitor axat pe 5G în Paris: De la telemedicină, la lucrul în VR şi teste 5G în România în 2019</b>Dacă urmăriţi postările mele de pe Facebook, aţi remarcat probabil că în ultimele zile am fost la Paris. Orange a avut ceva să ne arate în Capitala Franţei şi evident este vorba despre eforturile lor 5G. Cu această ocazie am aflat că operatorul

Dacă urmăriţi postările mele de pe Facebook, aţi remarcat probabil că în ultimele zile am fost la Paris. Orange a avut ceva să ne arate în Capitala Franţei şi evident este vorba despre eforturile lor 5G. Cu această ocazie am aflat că operatorul activează în câteva zone în care nu te-ai aştepta să aibă proiecte. Câteva domenii care vor schimba lumea radical. Pentru început în Franţa şi ulterior şi la noi. Hai să vedem despre ce e vorba.

În primul rând l-am avut ca vorbitor principal pe Stephane Richard, CEO Orange, care a deschis show-ul la Grande Arche de la Defense, într-o sală de conferinţe cu 1000 de oameni, prin anunţarea unei colaborări cu Deutsche Telekom. CEO-ul Deutsche Telekom a venit pe scenă şi i-a dăruit şefului Orange adidaşi mov, zicând că "Magenta is the new Orange".

Boxa Djingo + AI

Oficialul Telekom a subliniat colaborarea de 15 ani a celor 2 companii şi spre exemplu în România, Orange oferă fibră pe baza infrastructurii Telekom. Cei doi oficiali au anunţat o nouă colaborare, de această dată în zona AI-ului. Au prezentat şi două boxe inteligente, iar modelul vândut de Orange va avea asistentul inteligent Djingo la bord. De altfel şi boxa se numeşte Djingo, va ajunge în magazinele din Franţa la început de 2019 şi va costa 49 de euro.

Boxa Djingo + AI

Sunt şi planuri ca produsul să ajungă în toată Europa, Spania fiind următoarea oprire după Franţa. Djingo are rol de controller pentru serviciile smart home şi pentru gadget-urile interconectate din casă, oferind şi acces la Amazon Alexa. Djingo este realizat în parteneriat de Deutsche Telekom şi Orange. Prin asistent utilizatorii vor putea realiza apeluri, schimba canale TV sau porni/opri aparate prin casă.

Infrastructură

A fost un eveniment interesant pentru că am aflat şi câteva lucruri pe care nu le ştiam. Orange afirmă că are cele mai extinse reţele de cabluri/fibră subacvatice din lume. Am văzut şi planuri de a trage un cablu spre SUA şi unul spre Guyana Franceză. Cât despre 5G, teste se fac deja în Franţa de câteva luni, iar în 2019 vom avea teste în 17 ţări din UE, inclusiv România şi Polonia. Din ce am auzit eu, s-a spus că "utilizatorii vor putea încerca 5G la anul", doar că suntem precauţi şi cred că va fi întâi o implementare la firme şi apoi ceva demo-uri spre final de an pentru public.

Orange Show Hello 2018

În prima fază va fi o soluţie precum cea prezentată în februarie: fibră până la uşă şi apoi un soi de hotspot cu 5G care acoperă o clădire întreagă de birouri să zicem, sau un etaj întreg.

Vot electronic

Orange are totuşi ambiţii mari şi dincolo de 5G şi Djingo. A prezentat un sistem de votare electronică pe bază de Blockchain, care va fi util întâi pentru referendumuri şi pentru exprimarea opiniilor populaţiei. Dacă totul merge bine în câţiva ani se va putea vota la alegeri prin soluţia Orange. Sistemul de vot electronic se numeşte Orange Vote şi se bazează pe Blockchain. Vine sub formă de aplicaţie care îţi permite să votezi de la distanţă.

5G / Streaming / Connected Home / Securitate

Am văzut şi un demo de transmisiune Ultra HD de pe dronă dintr-o zonă apropiată de clădirea în care ne aflam, totul prin streaming 5G. Stephane Richard, CEO Orange a anunţat că implementarea finală de 5G va începe în Franţa în 2020. Fazele de test se produc în oraşe precum Paris, Marseille, Nantes şi Lille. Vitezele vor fi de până la 10 ori mai mari decât la 4G.

5G / Streaming / Connected Home / Securitate

Se aşteaptă utilizări în telemedicină şi am văzut o cabină în care te poţi duce să îţi măsori tensiunea, să îţi faci EKG-ul şi toate analizele de bază, asta în vreme ce eşti în videoconvorbire cu un doctor care îţi analizează pe loc rezultatele. Cabine de gen vor fi montate la Orange Shop-uri, apoi mall-uri, apoi vor ajunge un lucru comun pentru experienţa medicală.

Avem şi planuri Connected Home şi Internet of Things, cu dorinţa Orange de a interconecta maşina de spălat, frigiderul, aragazul, sistemul de iluminat, uşa deşteaptă şi camerele de securitate.  În primul trimestru din 2019 va debuta în Franţa pentru început un serviciu centralizat, care le va permite obiectelor interconectate să se conecteze la hubul Livebox. Se va numi Connected Home acest serviciu şi partenerii includ Philips Hue, Bosch, Netatmo şi D-Link. Serviciul va fi gratuit. Se vor folosi module LTE-M, o evoluţie a lui 4G pentru Internet of Things, iar ele vor ajunge la dezvoltatori.

5G / Streaming / Connected Home / Securitate

S-a discutat şi despre securitate, în special pentru datele personale şi datele medicale. Orange a anunţat dezvoltarea unei aplicaţii numite Mobile Connect, care are misiunea de a îţi crea o identitate digitală unică. Asta se aplică cetăţenilor din Franţa. Acest soi de "buletin virtual" include date bancare, medicale, informaţii personale, parole şi conturi.

Există şi conceptul de Protected House, un sistem cu plată pentru securitatea casei, instalat de profesionişti. Veţi fi notificaţi în cazul unor intruziuni.

Concluzii

Ce am înţeles de aici? Mărturisesc că o parte din mine se aştepta să vedem modemuri Qualcomm X50 şi prototipuri de telefoane 5G. Dar Orange nu vrea să mai fie perceput doar ca operator de telefonie. Vrea să fie un "Operator of Everything". Vrea să îţi dea servicii pentru casa inteligentă, vot digital, medicină, colaborare în AR şi VR, divertisment, streaming, transmisii prin dronă. Şi îţi va oferi şi o identitate digitală. Dacă în Stat avem cele 3 puteri: legislativă, executivă şi judiciară, iar presa e poreclită "a patra putere", aş adăuga operatorii de telefonie de azi ar putea deveni - sau poate chiar sunte deja - a 5-a putere în stat.

Internetul a devenit o utilitate vitală în multe ţări, garantată prin lege ca şi apa sau curentul. Iar operatori ca Orange vor să ne învăluie cu o pătură de servicii care să ne facă viaţa mai uşoară, mai sigură şi mai conectată. Trecerea la 5G este mai importantă decât credeţi pentru că vine pe fondul "deşteptării" gadgeturilor şi al interconectării lor.

Orange Show Hello prezintă un viitor axat pe 5G în Paris: De la telemedicină, la lucrul în VR şi teste 5G în România în 2019

Totul va putea fi controlat şi diagnosticat de la distanţă, uneori pe bază de AI, AR şi VR. Comanda vocală va fi la putere şi delay-urile vor tinde spre zero. Vei vota de acasă, îţi vei face analizele de acasă şi vei controla proiectul tău de la muncă în VR de acasă. Toate prin 5G, prin Orange şi prin serviciile mai sus menţionate. Cum aşa multă putere nu se lasă nesupravegheată, Orange a promis că împreună cu autorităţile va înfiinţa o comisie de etică, pentru a veghea la buna utilizare a serviciilor.

Noi aşteptăm testele 5G în România pentru a vedea cum sună acest viitor interconectat.

Conferința ShowHello Orange (Video)

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×