De la OnePlus Open pretențiile sunt mari atunci când vine vorba despre cameră, asta pentru că de obicei un modul foto uriaș în spatele unui telefon ne dă de înțeles că a fost nevoie de asemenea proporții pentru a integra un hardware pe măsură. Dacă așa se întâmplă în cazul primului smartphone pliabil de la OnePlus vom afla din rândurile de mai jos, în care discutăm despre fotografierea pe timp de zi, wide, ultra-wide, zoom, cum sunt surprinse culorile, HDR, detalii și ne mutăm și pe timp de noapte, iar desigur luăm în calcul și filmarea.
Video-review OnePlus Open, secțiunea Cameră
Smartphone-ul de față pune la bătaie un modul foto de-a dreptul impresionant, de formă circulară și care găzduiește 3 senzori foto, bliț-ul LED fiind împins în afara modulului în colțul din stânga sus. Dacă ar fi să aproximez, atunci această protuberanță ar depăși 5-6mm, peste cei 5.8 mm măsurați cu pliabilul deschis, iar 11.7 pliat. Telefonul se va sprijini pe cameră ca pe un kickstand și clar nu va trece neremarcat.
Ca și componență avem aici următoarele:
- 48 mpx wide, f/1.7, 24mm, f/1.42", 1.12µm, PDAF multi-directional, OIS
- 64 mpx telephoto, f/2.6, 1/2", 0.7µm, OIS, zoom optic 3x, zoom digital 120x
- 48 mpx ultra-wide, f/2.2, 114 grade, 1/2", 0.8µm, PDAF
Adăugăm optica Hassleblad și funcția Hasselblad Color Calibration, bliț-ul LED, funcția panorama și aflăm că telefonul poate filma 4K@30/60fps, 1080p@30/60/120/240/480fps gyro-EIS, HDR10+, Dolby Vision. Cât despre camera frontală, aceasta are 32 mpx, este de tip ultra-wide, oferă HDR și filmează până la 4K@30fps. Cea din ecranul pliabil are 20 mpx și este tot ultra-wide.
Aplicația Camera este intuitivă și ușor de folosit, cu moduri Pro, Video, Photo, Portrait și More (Night, Hi-Res, Pano, Movie, Slo-mo, Long Exposure, Dual-view video, Time-Lapse, XPAN) în zona inferioară. La mod Photo ai sus opțiuni Bliț, Action Mode, Google Lens plus 5 opțiuni de unghi - 0.6x, 1x, 2x, 3x și 4x, plus buton pentru Filtre și Retouch. Sus mai e și butonul opțiuni pentru aspect imagine (1:1, 4:3, 16:9, Full), timer, Auto-HDR, interval foto, plus toate setările unde mi-a sărit în evidență opțiunea care îți permite să setezi lungimea focală wide default (1x/24mm), 1.1x/28mm sau 1.4x/35m.
La video poți umbla și la nivelul Depth of Field/bokeh, activa modul Ultra Steady (1080p,60fps), activa modul HDR Dolby Vision și selecta tipul de captură 720p, 1080p sau 4K. Telefonul poate afișa un preview pe ecranul secundar atunci când faci poză unui prieten sau îți poți face singur astfel selfie-uri super detaliate.
Selfie
Pentru că tot am încheiat prima parte cu selfie-uri, hai să discutăm despre acest tip de captură. Așa cum spuneam mai sus lucrăm cu o cameră frontală de 32 mpx, cea integrată în ecranul secundar sub forma unui decupaj bulină și este cea pe care o recomand, în detrimentul camerei de 20 mpx din ecranul pliabil care dezamăgește și pe care aș compara-o cu un webcam de pe un laptop într-o oarecare măsură. E bună la apeluri video totuși.
Pe timp de zi fotografiile selfie sunt pline de detalii și culori, poate cam suprasaturate pentru stilul meu. Vedem un cer de un albastru puternic, la fel și verdele pare de primăvară iar în fundal apare și un pic de supraexpunere pe clădirile pe care cade soarele. Avem un ten bine re dat, ochi expresivi și se văd perfect și texturile hainelor purtate.
Mai problematice sunt fotografiile în care ai soarele direct pe față. Te bucuri și de un excelent efect Portrait, în care subiectul este scos serios în evidență și cu greu găsesc probleme la decuparea de fundal. Dacă ai soarele în spate poți crea fotografii care par a avea aplicat un efect special și nu arată rău deloc. Parcă mai bine ies cele Portrait pe noapte când ai extra lumină de la un stâlp care să te ajute.
Noaptea se schimbă lucrurile iar în zone întunecate nu ai decât să folosești bliț-ul ecran pentru a aduce un plus de lumină în imagini, cu toate că se pierd texturile tenului, detaliile și zone precum părul sau hainele rămân în beznă.
Culori
La culori camera lui OnePlus Open se descurcă excelent ceea ce era și de așteptat ținând cont de aportul Hasselblad Color Calibration. În orice fotografie din galeriile de față vei observa nuanțe arătoase și un roșu care este cu adevărat roșu, iar cel mai clar se vede la magazinul Vodafone pe lângă care trece și cineva îmbrăcat cu o geacă roșie și un ghizodan tot roșu, fiind făcută diferența între nuanțe.
Nu lipsesc fotografiile cu celebrul gard colorat unde avem verde, albastru, galben și roșul care aici pare mai pal din cauza soarelui și timpului care a trecut peste vopsea. Sunt unele scenarii în care verdele vegetației pare suprasaturat, dar asta se întâmplă din cauza soarelui puternic.
Cerul arată fantastic de bine și la fel și frunzele colorate ale copacilor din parc. Îmi place și acel violet de la florile de lângă stradă și mult galbenul surprins. O treabă excelentă la capitolul culori.
Wide, ultrawide
Tura foto a început printre blocurile gri și întunecate din cartierul Drumul Taberei acolo unde există și multă vegetație care se îmbină perfect cu nuanțele reci ale betonului. HDR-ul face o treabă foarte bună, sunt detalii cât cuprinde și nici la ultrawide nu sunt mari diferențe față de wide, fără deformări mari spre margini, ci efectul clasic de ultra-wide, bun pentru a prinde în cadru mai multe elemente.
Soarele nu pune probleme, poate doar dacă găsești verdele gazonului prea aprins, ca de primăvară, asta atunci când soarele arzător apare în ecuație. Sunt multe frunze pe jos, condiții complicate, dar totul este calibrat aproape perfect de soluția Hasselblad.
La ultra-wide parcă o idee vegetația nu mai este atât de suprasaturată. Ai o galerie consistentă de imagini de admirat și clar lucrăm cu o cameră de flagship aici. Să vedem la zoom!
Zoom
OnePlus Open este într-un cerc select de smartphone-uri pliabile care au ales să utilizeze o cameră telephoto periscop, mai precis un senzor de 64 mpx, 1.2", cu deschidere f/2.6, echivalentul a 70mm, pixeli de 0.7µm, PDAF, OIS, zoom optic 3x și zoom digital 120x. Sunt cifre impresionante cu toate că mai degrabă mi-aș fi dorit o cameră cu zoom optic 5x, dar chiar și așa rezultatele sunt mai mult decât grăitoare
Am realizat numeroase fotografii cu zoom, inclusiv cu avioane în zbor, cât și cadre artistice care spun o poveste în mediul urban, cu acel efect cinematic cum îmi place mie să îl numesc, ceva ce am spus și pe vremea când testam Honor Magic5 Pro. La zoom 2-3x pe oameni din scena captată, fotografia are un aer cinematic și îngheață parcă momentul surprins.
Culorile se păstrează de la camera wide, încă o dată aportul Hasselblad, iar chiar și la un nivel de zoom ridicat precum 10x vei avea cadre de calitate, asta pentru că avem un senzor de 64 mpx și simt că se face și ceva zoom in crop. Există și fenomene ciudate la zoom ridicat, care apar doar uneori și le vei observa în galerie la fotografiile cu podul, unde cerul pare că are pete albăstrui, ceva ce nu exista în realitate.
Nu puteam să nu profit de zoom-ul digital 120x pentru a prinde finalul de octombrie și o lună plină. Cu o mână stabilă vei avea fotografii pentru uimit prietenii de pe Instagram. Am o galerie completă mai sus cu Luna.
Macro
Camera ultrawide integrată în uriașul modul foto de pe OnePlus Open este capabilă și de captură macro, asta pentru că dispune de autofocus. Este cu 10 clase peste camerele macro dedicate și mi-a făcut plăcere să mă joc cu acest mod pentru a prinde vegetația din parc, frunze arămii prin iarbă, insecte și pânze de paianjen sau firicelele frunzelor căzute care deja s-au uscat. Galeria e mai sus pentru a vă delecta.
Closeup, Portrait
Se descurcă excelent și la fotografierea de aproape/closeup unde sunt detalii cât cuprinde, focalizare precisă pe subiectul dorit și o calibrare de admirat pentru culorile surprinse în scenarii cu multe nuanțe de galben, verde și roșu din covorul de frunze.
Îmi place și cum au ieșit fotografiile cu bokeh folosind modul Portrait, cu focalizare instantă pe subiect, un blur puternic aplicat în spate. La umbră au fost ceva probleme, dar nu cu focusul ci cu trandafirul din parc rămas destul de întunecat în raport cu zona de la soare.
Preferata mea este cea cu frunzele din copac în bătaia razelor de soare unde cu mici scăpări în zona superioară , fotografia arată fantastic
Night
Nu am uitat de fotografiile realizate pe timp de noapte iar pe măsură așteptărilor telefonul livrează la acest capitol fix ca un flagship de 2023, ba chiar poate cea mai echilibrată variantă Night Mode testată în acest an. Pe lângă fotografiile cu luna despre care v-am vorbit mai sus, am scos camera lui Open și printre blocurile întunecate unde a scos la lumină detalii pe care nu puteai să le observi poate nici cu ochiul liber.
În mod wide halourile corpurilor de iluminat au acel efect soft și sunt subtile, dar la ultra-wide acestea se alungesc și se pierd din detalii totodată. Siglele luminoase ale magazinelor sunt atenuate și am obținut și super fotografii cu cerul luminat de luna aflată printre nori.
Îmi plac culorile din fotografiile de noapte și nu strică să te aventurezi la zoom pentru că vei fi surprins de calitatea obținută de camera lui OnePlus Open.
Video
Partea finală este rezervată materialelor video și din start trebuie apreciate culorile fie că vorbim de captura selfie, sau cea realizată folosind camera din spate. Legat de filmarea selfie, acolo unde soarele putea pune probleme unei camere frontale de pe alt telefon, aici nici urmă de așa ceva, plus că ai stabilizare de calitate. E consistență atunci când treci de la soare la umbră și cadrele arată super crisp.
Trecând la filmările cu setup-ul din spate, stabilizarea primește toate laudele și dacă ar fi ceva care mai dă bătai de cap telefonului atunci este soarele puternic, care poate învălui cadrul într-o ceață de raze și crea unele reflexii nedorite. Focalizarea iarăși este excelentă iar legat de stabilizare chiar și la urcarea treptelor cadrul rămâne super arătos.
Microfoanele surprind foșnetul frunzelor și chiar există un video în care putem auzi dansul acestora la clipul tip panoramare, sau plimbările de pe aleeile din parc când sunt captate și vocile trecătorilor fidel. Te poți folosi și de zoom fără probleme până pe la 5x dacă vrei să filmezi ceva de la depărtare, poate chiar și peste acest nivel dacă ai o mână mai stabilă.
Îmi plac culorile, stabilizarea și focalizarea în cazul filmărilor din timpul zilei, iar pe noapte lucrurile stau aproape la fel de bine, deși mai remarc câte un trepidat brusc la stabilizare și ceva neajunsuri cu ajustarea iluminării la trecerea de la un element la altul, precum zone mai luminoase ce au stâlpi de iluminat la zone întunecate. Fără urmă de probleme cu halourile de la stâlpii de iluminat și nici reflexii ciudate ca la filmarea cu iPhone noaptea.
Disponibilitate
Prețuri actualizate