OnePlus Nord: Camera campion super-high-midrange la low light, filmare cinematică

3.870 ori
<b>OnePlus Nord: Camera campion super-high-midrange la low light, filmare cinematică</b>Pentru că în memoria mea trebuie să rămână sute de telefoane sunt forţat să fiu selectiv. Spre exemplu ţin minte că Nokia 9 Pureview nu făcea poze bune şi era lent, Motorola One Zoom şi OnePlus 7T Pro au avut cel mai bun zoom optic 3X din 2019 şi că..

Iată-ne și la secțiunea cameră a lui OnePlus Nord! Pentru că în memoria mea trebuie să rămână sute de telefoane sunt forţat să fiu selectiv. Spre exemplu ţin minte că Nokia 9 Pureview nu făcea poze bune şi era lent, Motorola One Zoom şi OnePlus 7T Pro au avut cel mai bun zoom optic 3X din 2019 şi că OnePlus 6 avea stabilizarea slabă. În general OnePlus nu a rupt norii la camere de-a lungul istoriei sale, dar mereu a avut grijă să facă poze bunicele ziua şi să filmeze la rezoluţii ridicate. Odată cu seria OnePlus 7 am avut telefoane capabile să filmeze excelent la concerte, iar OnePlus 8 mi s-a părut că s-a descurcat şi el binişor. Să vedem acum ce poate OnePlus Nord.

Video-review OnePlus Nord, secțiunea Camera

Din start el plusează şi faţă de unele flagship-uri de pe piaţa cu o cameră duala în faţă, decupată în ecran, cu senzor de 32 MP principal, alături de o cameră ultrawide de 8 MP. Filmează 4K ceea ce este un plus.

În spate găsim o cameră quad, cu următorul setup:

  • 48 MP, camera principală, F/1.8, PDAF, stabilizare optică
  • 8 MP, camera ultrawide, unghi de 119 grade, F/2.3
  • 5 MP, camera Bokeh, F/2.4
  • 2 MP, camera Macro, F/2.4

Primim şi bliţ LED şi filmare în 4K la 30 FPS. Interfaţa este una ultra minimalista, iconuri albe pe fundal negru şi avem şi funcţionalitate Slow Motion, Portrait, Nightscape, mod Pro şi Time Lapse. Există şi funcţia UltraShort HDR, care foloseşte AI-ul pentru a combina multiple cadre într-o fotografie ideală. Avem şi filmare cinematică 21:9 4K şi mi se pare bizar că doar camera selfie filmează 4K la 60 FPS şi cea din spate doar 30 FPS. Trecem la galeria foto, realizată la Timişoara şi Tormac de colegii Ervin şi Krisztian (apare în selfies).

Din start remarc o calibrare corectă a culorilor, nici prea calde şi nici prea reci. Cerul e corect redat, nu devine turcoaz şi nu e nici supraexpus. Captură ultra wide păstrează şi ea binişor culorile, dar pierde serios la detalii, lucrând doar cu 8 megapixeli. O să vi se pară ciudat, dar prefer cadrele de 12 MP, care combină 4 pixeli în 1 decât cele de 48 de megapixeli, care pun la bătaie toţi pixeli. Cumva detaliile sunt mai pregnante (nu mai abundente) pe captură de 12 MP, obiectele sunt mai bine conturate.

Îmi place şi textura şi culoarea autentică a ruginii pe acel pod metalic cu acoperiş triunghiular. Focalizarea la Macro e OK, doar că avem prea puţine detalii şi nuanţa ciudată, deci mi se pare sub Macro-urile de la Galaxy A51 sau A71. Ajunşi la culorile obiectelor de la locul de joacă, aş zice că îmi plac nuanţele de galben, roşu şi verde şi că vegetaţia a reuşit să nu fie suprasaturata. Cum stăm cu zoom-ul aflaţi din acea poză în care mama îşi plimbă copilul pe un pod deasupra Begăi. Zic că suntem OK până la 3X aşa, la nivel de Huawei P40 Lite 5G aproximativ.

Avem şi nişte closeup-uri mai convingătoare cu irizaţiile unei frunze, pe care le prefer cu camera principală în locul celei Macro. Marile avantaje ale camerei sunt sinceritatea culorilor şi claritatea. La selfie chiar nu am obiecţii şi aici se vede că lucrăm cu două camere în faţă. Nu e mare diferenţă faţă de ce am produs cu Galaxy Note 10, S20 sau Note 20, eventual Huawei P40 Pro. Decuparea subiectului e perfectă faţă de fundal la Bokeh, fiecare picătură de noroi de pe faţa lui Krisztián se vede perfect delimitată de porii pe care stă (după o sesiune de ATV după ploaie).

Blurr-ul la Bokeh e convingător şi fotografiile selfie plac ochiului şi algoritmului Instagram şi Facebook. Se văd clar dunguliţele negre de pe irisul ochiului şi cutele buzelor deshidratate. Aceasta ar putea fi cea mai bună cameră selfie de pe telefoanele cu procesor Snapdragon 765/765G.

Trecem la captura low light, unde ne putem bate cu flagship-urile. Cantitatea de lumină prinsă de senzorul principal este destul de mare şi avem şi suficiente detalii şi umbre la locul lor. Camera ultrawide face poze întunecate şi cu lumini estompate, deci ignoraţi-o. Nightscape a evoluat mult şi îi scoate la lumina pe toţi orăşenii care stau la terasă în Timişoara. Orice tresărire a mâinii tale se soldează totuşi cu cadru mişcat aici, deci trebuie să ai grijă.

Îmi place şi cum au ieşit stâlpii de iluminat din piaţa centrală a oraşului şi textura pietrei cubice. Dacă pleci cu telefonul în vacanţă poţi poza liniştit monumente şi noaptea. Spre final am avut şi câteva poze inexplicabil de roşiatice care mă fac să mă întreb ce nu a mers bine. În general culorile au fost un pic mai calde noaptea, dar nu deranjant şi nu ca la iPhone 11 Pro când erau galbene de icter la Night Mode până la primul update. A ieşit OK şi captura la farmacia Catena, când vine vorba de calibrarea nuanţelor şi detaliile din zona întunecată din dreapta a clădirii.

Nu cred că puteam cere mai mult la un super-high-midrange. Nu avem reflexii aiurea sau artefacte şi asta e un plus. Cheia e să rămâneţi doar la camera principală şi atât. Nu tu Macro, Bokeh, Zoom, Ultrawide.

Să discutăm şi despre filmare puţin. Stabilizează îşi face treaba bine şi OnePlus are un mare plus faţă de rivali, cu un mod cinematic impresionant, pe care au început să îl descopere recent Samsung şi Sony cu filmări avansate 21:9. Aici prindem un cadru larg şi bine stabilizat, dar dacă vă uitaţi cu atenţie la gazonul de pe margini el se pixelează puţin.

E şi o tendinţă de a arde/supraexpune vegetaţia, nu ca la Galaxy S10, dar nici foarte departe. Zoom-ul e doar OK şi doar până la 3X. Sincer am văzut mai rău de atât... Microfonul s-a cam confruntat cu vânt şi nu prea i-a făcut faţă. Focalizarea se adaptează imediat la trecere între fundal şi prim plan, iar panoramarea, chiar şi rapidă nu provoacă vreun gosting sau motion blur.

Avem destul de multe filmări Full HD, dar locul unde camera străluceşte e filmarea 4K. Aici se vede un contrast interesant între zona iluminată şi clădirea albă din faţă, se văd detalii de fineţe pe care nu le remarcasem la captura FHD în acelaşi mediu: scândurile unui acoperiş, o turlă, un taxi parcat, o balustradă cu gratii.

Avem şi o conductă spartă filmată în 4K cu undele apei redate foarte clar şi cristalin. Filmarea cinematică e bună de dat la un post local aş zice, dacă faci un reportaj şi nu te vei face de râs cu calitatea în camera de editare, dacă filmezi 4K. Noaptea nu arată bine lucrurile: filmarea e întunecată, plină de dungi, luminile sunt mari, dar culorile şi focalizarea sunt OK. Filmează cam ca ZenFone 6 şi asta nu e compliment. Aş zice că ne batem cu LG Velvet la filmare sau chiar îl putem depăşi, dar l-am întrecut clar la selfie, ca şi pe Oppo Reno 3 Pro 5G.

OnePlus Nord îi e superior şi lui Huawei P40 Lite 5G şi Motorola Edge la filmare, dar la captura low light bătălia e foarte strânsă şi aş pune semnul egal între Huawei şi OP Nord, dar peste Moto Edge.

Disponibilitate

Prețuri actualizate

 

-3% din preț pe QuickMobile.ro, cupon: QUICK202
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×