Motorola a decis ca flagship-ul din seria Edge 50 să aibă o cameră pe măsură și fix asta la livrat, oferind pe Edge 50 Ultra un setup foto triplu care sună ideal pentru luat în vacanță în această vară. Primim cameră wide de 50 mpx (f/1.6, senzor de 1/1.3", pixeli de 1.2µm, PDAF, telemetru laser, OIS) alături de o cameră ultra-wide de 50 mpx care știe și macro, având autofocus.
Video-review Motorola edge 50 Ultra, secțiunea Cameră
Camera 3 din setup este cea periscop telephoto de 64 mpx (72mm, f/2.4, 0.7µm, zoom optic 3x, zoom digital 100x). Avem bliț dual, HDR, panoramă, filmare 4K@30/60fps, 1080p@30/60/120/240/960fps, 10-bit HDR10+, stabilizare gyro-EIS și Horizon Lock pentru cadre super stabile. Camera selfie are 50 mpx, dispune de autofocus și poate filma de asemenea 4K.
În aplicația Camera găsim opțiunile Slow Motion, Video, Photo (Macro, 0.5x, 1x, 3x, 6x), Night Vision, Portrait (24mm, 35mm, 50mm, 85mm), Pro, Scan, plus zona More unde găsim Spot Color, Panorama, Ultra-Res, Dual Capture, Photo Booth, Tilt-Shift, Long Exposure, Timelapse, Spot-Color Video și Dual Capture Video. Poți să le aranjezi după bunul plac, dar mai bine hai să vedem imaginile capturate!
Selfie
Primul tip de capturi despre care vorbim este desigur cel selfie, unde camera de 50 mpx cu autofocus (f/1.9, HDR, filmare 4K) face o treabă foarte bună în a evidenția subiectul, iar de departe cel mai mult îmi plac de aici fotografiile cu efect Portrait unde tu ești scos în evidență.
Sunt culori arătoase, detalii fine, texturi și expresivitate, iar soarele nu pune probleme în cadrele realizate. Ba mai mult de atât și pe timp de noapte vei avea livrate super fotografii, chiar și în mod portrait, atât timp cât ai ceva lumină în jur.
Culori
Mai departe aruncăm o privire asupra fotografiilor în care avem elemente colorate, o galerie în care am inclus atât gardul celebru din zona mea cât și imagini cu flori. Acei trandafiri mov/violet arată excelent, fix precum i-am văzut și în realitate, la fel și rozul bătut de razele de soare.
Camera a știut să prindă nuanțele tricolorului de la baza podului exact cum se prezintă și în realitate, culori mai șterse și poți vedea diferențierea de la umbră la soare. Ceva mai aprinse sunt nuanțele trandafirilor galbeni dar fără exagerare, iar la gard încă o dată de apreciat culorile!
Wide - ultra-wide
În plimbarea prin parc pe o zi toridă de vară am prins cadre arătoase cu podul și având un cer albastru în fundal, atât în wide cât și ultra-wide, unde diferența ar fi imaginile ceva mai luminoase în ultra-wide și ceva deformare pe margini. În continuare avem fotografii cu lacul care preia culorile vegetației din jur și HDR-ul este pus la încercare în condiții grele aici, cu soarele arzător prezent la posturi.
Echilibru aș zice că este cuvântul de ordine aici și cu toate că mai apare pe alocuri supraexpunerea, asta din cauza soarelui cu colți, cadrele rezultate se pot folosi fără probleme, plus că rateurile sunt foarte mici, doar apeși și gata fotografia.
Macro
Recunosc, cel mai mult m-am distrat cu modul macro unde m-am apropiat mult mult de tot de flori pentru a vedea elementele componente, ca într-o diagramă extrasă din cartea de botanică. Se văd picături, texturi, puful acela de pe codițele trandafirilor, ba mai mult de atât, am prins în acțiune și furnici vrednice care se pregătesc temeinic pentru iarnă, iar cadrul meu preferat este cel cu albina desigur. Un mod macro excelent și foarte addictive!
Bokeh și closeup
Motorola Edge 50 Ultra face o impresie plăcută și atunci când vine de fotografierea portrait/bokeh, iar din start am pus camera la încercări cu o tufă de trandafiri roșii bătuți în plin de soarele puternic. Rezultatul a fost unul savuros, cu ceva suprasaturare ce-i drept. La umbră trandafirii albi ar fi putut arăta ceva mai bine, dar în continuare descoperim flori violet magnific redate și o păpădie gata de a-și lua zborul.
Îmi plac la fel de mult și cadrele closeup, unde te poți apropia destul de mult până în pragul de macro, pentru a da focus pe obiectele din proximitate, fie pomi, robinetul metalic, crenguțe de brad sau stâlpul metalic proaspăt vopsit care încă mai are prezente urmele straturilor anterioare.
Zoom
Am ajuns și la zoom unde așteptările sunt mari, dat fiind prezența unei camere periscop telephoto. Pe hârtie avem zoom optic 3x și zoom digital 100x pentru scenarii în care vei dori mai degrabă să fotografiezi luna, decât să faci poze la obiecte de la distanță, pentru că aici apare acel efect de pictură și se pierd masiv detalii, plus stabilizarea tremură. Revenind la praguri mai normale, vedem detalii care se păstrează și până la 10x precum acele cabluri de susținere ale podului. Se văd piulițe, texturi și culori bine redate, dar dacă mai urci puțin pe la 12-13x începe să mai scadă calitatea.
Fântâna din parc prinsă de la distanță arată fantastic de bine, cu apa în cădere și decorația cu porumbeii păcii în zona inferioară, plus multă vegetație. La cer apare supraexpunere, dar blocurile și logo-ul Auchan din depărtare rămân clare și bine redate. Am dat apoi zoom și pe acei porumbei, cât și pe podul mai mic din parc special decorat cu flori pentru Festivalul ce a avut loc la început de lună iunie.
Cadrele arată fantastic cu acele flori agățate și greu de crezut că sunt făcute de la distanță. Vedem și rățuște pe lacul verde smarald, decorații tip grădine plutitoare și per total un zoom de calitate, care chiar și la 10x livrează. De la un prag însă, să zic 7x-8x se schimbă coloritul, semn că după acel prag algoritmii de zoom hibrid schimbă ceva, iar acest ceva este vizibil și în interfața camerei foto. Ca neajunsuri poate supraexpunerea, doar că avem cadre într-o zi super călduroasă cu soare arzător.
Night
O galerie generoasă este și cea cu mostre realizate pe timp de noapte, începând cu fotografii de pe aleeile din jurul blocului unde Night Mode scoate elemente la vedere, fără a exagera cu luminarea acestora. Văd că halourile sunt păstrate la un nivel acceptabil, iar ca în cazul tuturor telefoanelor echipate cu un mod dedicat de captură nocturnă și aici acesta face ceea ce spune, calmează sursele de lumină și îți permite să remarci mai ușor textul unei sigle de farmacie de exemplu.
Culorile rămân arătoase și percepute exact ca în realitate, iar asta se remarcă și atunci când începem să dăm zoom. Pe aleea cu multe firme luminoase atunci când am dat zoom am primit o fotografie călduroasă, care spune o poveste de după lăsarea întunericului. Putem face și capturi closeup pe timp de noapte când avem lumină, cât și cadre portrait arătoase, sau ne jucăm cu expunerea prelungită.
Video
În final vorbim despre video și avem multe mostre, peste 20 dacă am numărat bine. Aș începe cu focalizarea pe acei trandafiri unde camera face o treabă foarte bună, chiar și pe subiecți bătuți de soarele puternic. Arată super și panoramarea de pe pod, iar la stabilizare lucrurile arată excelent, atât 4K, cât și FHD, 30 sau 60fps, plus că mai ai și Horizon Lock dacă vrei cadre unde linia orizontului să fie păstrată drept.
Arată bine și culorile prinse în parc, iar la gard vedem diferențierea din zonele cu soare și umbră, cu vopseaua peste care a trecut timplu și care s-a mai șters. Avem și filmare macro chiar iar aici am prins albine la treabă, fiind cu ochii pe ele cu ajutorul lui Motorola edge 50 Ultra.
Nu am uitat de zoom și îmi place trecerea lină de la un nivel la altul, detalii bune până pe la 5x și remarc o schimbare de colorit fix ca la fotografia zoom, odată ce treci peste anumite praguri. Calitatea mai scade la captura selfie, unde soarele pune probleme cu supraexpunere în fundal, dar stabilizarea rămâne eficientă.
Avem desigur și capturi realizate noaptea, iar din start văd că stabilizarea își face treaba la plimbarea lejeră printre blocuri. La zoom apar trepidații la orice schimbare de prag, iar captura selfie are de suferit în condiții de iluminare scăzută. Halourile nu sunt exagerate și nu stă rău filmarea nici mai pe întuneric pe aceea alee dintre blocuri.
Ce remarc atât la filmarea pe timp de zi cât și pe noapte este apariția unor raze/reflexii uneori, care strică din experiența de filmare. Ar fi opusul acelor puncte reflexii pe care le vedem de obicei la iPhone-uri.
Disponibilitate
Prețuri actualizate