Am completat în sfârşit cvartetul telefoanelor pliabile şi după ce am testat Galaxy Fold, Moto RAZR 2019 şi Galaxy Z Flip, punem mâna şi pe Huawei Mate Xs. Da, Mate Xs, cel mai nou telefon pliabil al momentului, proaspăt anunţat chiar azi, odată cu Huawei Mobile Services. Ce aduce nou faţă de Mate X şi ce impresii avem despre el aflaţi mai jos.
Acesta nu este un review tipic, ci mai degrabă un hands on review după 48 de ore de utilizare. De această dată faţă de toate pliabilele pe care le-am testat avem un veritabil înlocuitor de tabletă mini. Spre exemplu diagonala de 8 inch îl face mai mare decât iPad Mini-ul meu ca afişaj, dar în acelaşi timp e mult mai compact. Faţă de Mate X avem suport 5G, procesor nou şi o balama nouă. Hai să vedem şi cum stăm cu designul!
Design
Deschis, telefonul pune la bătaie o diagonală de 8inch, iar închis are un ecran principal de 6.6 inch. În spate apare un ecran de 6.38 inch, dar îl folosim numai pentru selfie-uri. Nuanţa pe care o vedeţi aici este Interstellar Blue, iar Mate Xs cântăreşte 300 de grame. Astfel e departe de a fi un telefon uşor, în condiţiile în care noi ne-am plâns şi că modele de 220 sau 240 de grame sunt uriaşe. Trebuie totuşi să realizezi că ai mecanisme complexe în mână şi un ecran mai mare decât la iPad Mini
Închis, handsetul măsoară 11 mm în talie, dar deschis impresionează, pentru că măsoară 5.4 mm în grosime. Are o porţiune pe care eu o numesc "cotor", unde ţine componentele vitale, precum Camera Quad. Închis, telefonul arată ca un smartphone clasic, foarte rotunjit pe margini, uşor alunecos. Butoanele sunt comode, dar atenţie la faptul că ambele ecrane sunt expuse la zgârieturi, având doar protecţie din plastic, deja aplicată. Huawei Mate Xs se deschide în sens opus faţă de Galaxy Fold.
Are o balama nouă faţă de Mate X, una Falcon Wing care rezistă la mai multe plieri şi deplieri fără probleme. Pentru a deschide ecranul trebuie să apăsaţi pe un buton special de sub cameră, care dă drumul unui mecanism ce ţine ecranul în loc. Apoi ridicaţi "aripa de vultur" aşa cum a numit-o Huawei. De fapt voi îndreptăţi ecranul din poziţia sa pliată şi ca atare nu apare acea cută sau adâncitură de la rivali. E o uşoară înălţare pe mijlocul ecranului, dar dacă îndrepţi cum trebuie panoul ea dispare. Clar nu lasă urme ca la rivali şi nici nu prea o simţi.
Modul în care ţii telefonul în mână de "cotor" mă duce cu gândul la un Lenovo Yoga. Plierea/deplierea se face mai lent decât la rivali şi cumva în trepte, mai cu grijă, dar mecanismul balamalei e mai bine mascat şi nu lasă multe la vedere. Nu avem goluri de aer între cele două segmente, iar ingineria este impresionantă. E un telefon foarte glossy, lucios pe toate zonele. Materialele sale combină sticlă, plastic şi metal.
Display
Avem un ecran de 8 închis deschis, un OLED cu rezoluţie de 2480 x 2200 pixeli, iar ecranul principal în mod "telefon" are rezoluţie de 2480 x 1148 pixeli. Ecranul secundar are rezoluţie de 2480 x 892 pixeli. Am pornit un video YouTube pe ecranul deschis şi am avut parte de luminozitate ridicată, imagine clară, culori foarte vii şi unghiuri largi de vizualizare. S-a descurcat bine la contrast la soare, rămânând lizibil. E un display plăcut şi mare, dar are un aspect mai degrabă pătrat, deci o să rămână bare negre sus şi jos. Dacă daţi crop tăiaţi din capul personajelor din filme.
Setările ecranului includ luminozitate, mod de culoare (Normal sau Vivid) şi temperatura culorii (Cald sau rece). Avem şi Dark Mode, Eye Comfort, mărime a textului şi reglaj automat de rezoluţie, dar şi scalare a aplicaţiilor. Aş remarca şi că ecranul are muchiile destul de groase, dar era de aşteptat pentru a ţine totul "legat".
Hardware/Benchmark
- Producător:
- Huawei
- Model:
- Mate Xs
- Data anunțării:
- Februarie 2020
- Disponibilitate
- În curând
- Culori disponibile
- Albastru
- Sistem de operare
- Android
- Interfață
- EMUI
- CPU
- Dual-core 2.86 GHz + Dual-core 2.36 GHz + Quad-core 1.95 GHz
- Chipset
- HiSilicon Kirin 990 5G
- GPU
- Mali-G76
- Senzori
- Accelerometru, giroscop, senzor de proximitate, barometru
- GPS
- A-GPS, Glonass, Beidou, GALILEO, QZSS
- Greutate
- 300g
- Lungime
- 161,3mm
- Lățime
- 146,2mm
- Grosime
- 5,4mm
- Număr culori ecran
- 16M
- Tip Display
- OLED
- Diagonală
- 8inch
- Rezoluție
- 2480x2200pixeli
- Touchscreen
- Da
- Camera Principală
- 40megapixeli
- Caracteristici Foto
- autofocus, PDAF, bliț LED, HDR, panoramă, deschidere f/1.8 senzor principal, senzor ultra-wide, senzor telephoto, OIS, stabilizare optică, senzor 3D ToF, AIS
- Cameră Telephoto
- 8megapixeli
- Cameră Ultra-wide
- 16megapixeli
- RAM
- 8GB
- Internă
- 512GB
- Slot Card
- NM, până la 256 GB ★ Cumpără un card de aici!
- Mesaje
- SMS, MMS, Email
- Formate audio redare
- .mp3, .wav
- Formate video redare
- .mp4
- Difuzor
- Mono
- SIM
- Dual-SIM
- Tip SIM
- Nano-SIM
- GPRS
- Da
- EDGE
- Da
- Bluetooth
- 5.0
- A2DP
- Da
- LE
- Da
- WLAN
- Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac
- Wi-Fi Direct
- Da
- Hotspot 3G
- Da
- Hotspot 4G
- Da
- Bandă duală
- Da
- NFC
- Da
- USB
- Type-C
- Tip acumulator
- Li-polymer
- Capacitate
- 4500mAh
- Încărcare rapidă
- 55W
Trecem la dotările interioare şi găsim un procesor Kirin 990 5G, acolo unde Mate X avea un Kirin 980. E un CPU octa core de 7 nm, acelaşi de pe Mate 30 Pro 5G. Avem şi un GPU 16 core (Mali G76), plus un NPU. Mai primim şi 8 GB RAM, 512 GB stocare şi un slot nano memory proprietar Huawei, care poate adăuga până la 256 GB stocare extra. Aş zice că în ciuda faptului că acesta este un prototip, nu am avut parte de lag şi totul a funcţionat OK. Asphalt 9 a arătat foarte bine, efectele de ploaie fiind mai arătoase şi detaliate decât pe multe flagship-uri văzute de mine. Nu avem supraîncălzire nici la gaming, nici la benchmark-uri.
Am făcut puţine benchmark-uri, dar cu rezultate solide. În 3DMark Slingshot Extreme ES 3.1 am ieşit pe locul 3, doar după ASUS ROG Phone II şi ZTE Nubia Red Magic 3S, dar peste Galaxy Fold cu 5 puncte, peste Mate 30 Pro şi iPhone 11 Pro Max. Avem şi câteva benchmark-uri de browser care sunt la nivel cu flagship-urile Android ale momentului, dar sub iPhone 11 Pro Max.
Baterie
Aici nu sunt multe de zis: avem o unitate de 4500 mAh compusă din două segmente de 2250 mAh şi marele avantaj e că există suportul pentru încărcare rapidă la 55W. E nevoie de încărcător special şi cablu special, dar un lucru e sigur: în 30 de minute ajungi la 85% baterie. Am folosit încărcătorul de Mate 20 Pro şi am încărcat telefonul full în sub o oră.
Cât despre autonomie, aş zice că stăm mai bine decât Galaxy Fold şi că poţi prinde uşor o zi de utilizare. Eu am făcut-o, dar fără 5G activat şi fără să abuzez de ecranul de 8 inch, ci mai mult de cel de 6.6 inch. Un Power User pe 5G ar putea să aibă nevoie de o încărcare la apus.
Audio
Huawei Mate Xs are un singur difuzor în zona inferioară, care nu va fi acoperit cu mâna deşi poziţionarea sa aşa ar indica. Nu avem jack audio. Difuzorul e foarte gălăgios şi acoperă bine toate gamele de sunet. Are şi bas puternic şi nu există distorsionare. Deşi lucrăm cu un telefon cu talie de 5.4 mm carcasa nu a vibrat la volum maxim. Sunt chiar mulţumit de experienţă, fie că vorbim de jocuri, muzică, filme. Păcat că nu avem difuzoare stereo aici. Estimarea mea e că sărim lejer de 100 decibeli şi că acesta este cel mai gălăgios pliabil.
Cameră
Nu avem camera selfie aici, pentru a lăsa zona frontală curată, acolo unde Galaxy Fold avea un breton urât. Folosim o cameră quad şi cu rol de cameră selfie, iar componenţa sa este aceasta:
- Cameră principală de 40 MP, deschidere F/1.8
- Cameră ultra wide de 16 MP
- Cameră de 8 MP, telephoto, stabilizare optică, zoom optic probabil 3x
- Senzor ToF
Avem şi optică Leica, filmare 4K la 60 FPS, captura Monocromă, Slow Motion la 32X, Light Painting, Portrait cu multe filtre, Master AI şi un mod Super Macro. Există şi un mod Pro şi captură RAW. Cât despre interfaţa camerei, aş fi preferat o separare mai clară în paşi la rezoluţie. Avem un slider cu care ajungi de la wide la 30X. Sunt paşi la 3X şi 5X, dar e greu să îi nimereşti precis. Dacă vrei să faci selfie, apeşi pe opţiunea dedicată, întorci telefonul invers şi foloseşti ecranul mai mic.
Atenţie, nu avem cameră periscop aici, deci aş paria pe camera telephoto de pe Mate 30 Pro sau P30. Începem şi galeria foto realizată pe o vreme cu mulţi nori în Bucureşti. Mi-au plăcut foarte mult selfie-urile, lucru justificat de faptul că le-am făcut cu camera principală. Avem extrem de multe detalii, o textură perfectă a tenului (mai ales dacă scoatem opţiunea Beauty activată default) şi culori realiste. Stă bine şi la claritate şi la separare Bokeh. La această separare e net peste Mate 20 Pro, peste iPhone 11 Pro şi se poate bate cu Galaxy Note 10+.
Am încercat de curiozitate nişte fotografii Super Macro pe acei muguri de flori din parc şi au arătat excelent, detaliat, capturate de aproape şi cu o perspectivă excelentă. Îmi place mult şi textura părului şi hainelor, amintind de tehnologia specială pe bază de NPU de la Apple. Revenind la capturile cu camera principală, puteţi face cadre la 10 MP sau 40 MP cu foarte multe detalii. La zoom mi se pare că realizezi captura lossless până la 5x, iar după începe să apară zgomotul.
Cu toate acestea cu o mână fermă sau trepied şi pe la 10x o să arate binişor lucrurile. Atenţie şi la filtrele Leica. Am început galeria cu ele şi dau un plus de culoare vie capturilor, poate prea mult, dar publicul adoră aşa ceva. Captura ultra wide e puţin mai albă decât cadrul clasic cu camera principală, dar nu face curburi de imagine şi deformări de culoare sau pierderi de detalii. Un Samsung are o cameră Ultra wide cu unghi mai larg totuşi.
Culorile au arătat excelent la captura clasică şi am făcut şi nişte prim planuri reuşite, dar dacă te apropii foarte mult, e posibil să ai probleme cu focalizarea. Un lucru inedit e că poţi face selfie-uri ultra wide şi selfie-uri cu zoom, mulţumită camerei quad care e şi selfie. Nu vreau să insist prea mult pe impresii pentru că experienţa e familiară: are ceva din P30 Pro şi ceva din Mate 30 Pro. E fix între ele şi software-ul nu e final, iar hardware-ul e prototip deci nu vreau să dau multe judecăți de valoare.
La filmare e o veste bună că avem 4K la 60 FPS, dar stabilizarea nu prea e bună. Imaginea face "valuri" şi am remarcat asta de câteva ori. Stă bine la claritate şi culori, textul de focalizare a fost impecabil şi peste Galaxy Z Flip (am focalizat pe acea statuie şi apoi pe fundal cu zero delay). Detaliile arată bine la nivel de firul ierbii din distanţă şi reglarea de expunere se face eficient. Sunt mulţumit de filmarea selfie, în special de focalizare şi claritatea tenului, dar stabilizarea iar nu este prea bună.
Microfoanele (3 la număr) îşi fac treaba bine. E nevoie de un patch aici şi de unitatea finală şi ne vom pronunţa. Nu avem totuşi camera Cine de pe Mate 30 Pro, deci zic că filmăm că P30 Pro mai mult. Un lucru e sigur: nu avem supraexpunere, zoom-ul îşi face treaba, dar mai trebuie umblat la stabilizare şi la acel tremur al imaginii care se întâmplă şi la filmarea fixă. Aşteptăm varianta finală până să emitem verdicte.
Conectivitate
Huawei Mate Xs oferă suport 4G şi 5G pe primul SIM şi 4G pe al doilea SIM, într-un setup dual SIM. Avem şi WiFi dual band, Bluetooth 5.0, NFC, GPS, un port USB-C 3.1 jos şi emiţător infraroşu sus. Cu el controlăm set top box, televizor, aer condiţionat. Nu avem jack audio, dar avem 3 microfoane la bord. Huawei a camuflat foarte bine şi difuzorul pentru convorbiri.
OS, UI, aplicaţii
Huawei Mate Xs rulează Android 10 cu EMUI 10 aplicat peste, dar nu are Google Services şi Google Play Store. Azi au debutat totuşi Huawei Mobile Services, care încep să astupe din golurile lăsate de Google. Despre soluţii şi alternative am vorbit la recenzia lui Mate 30 Pro, nu o să mai insist. Cert e că am avut o sumedenie de aplicaţii instalate pe acest telefon de test, chiar de către dezvoltatorii parteneri Huawei. Avem aplicaţii de banking, călătorii, media, socializare şi altele.
Deblocarea pe baza cititorului de amprente lateral e foarte rapidă şi precisă, iar trecând la interfaţă e cam cum am lăsat-o pe Mate 30 Pro. Avem o zonă Today în stânga cu ştiri şi shortcut-uri sau aplicaţii şi o bară de căutare. Multitasking-ul se face cu un carusel de thumbnail-uri, dar în mod bizar ecranul nu se împarte în două la split screen, ci avem doar o fereastră plutitoare. Aş pune asta pe seama faptului că avem aici un prototip.
Am utilizat şi App Gallery de la Huawei pentru a descărca aplicaţii, iar numărul loc creşte pe zi ce trece. Sus găsim notificările şi Quick Settings, cu o bifa pentru 5G, una pentru Dark Mode, dar şi Huawei Share. Putem şi să partajăm ecranul telefonului în timp real cu un laptop MateBook de la Huawei. V-am prezentat şi widgeturi curate, tranziţii, opţiuni legate de homescreen şi o aplicaţie Optimizer care face curat în resurse. La final am jucat Asphalt 9 care a arătat excelent.
Aşteptăm softul final şi mai ales vreun extra special doar pe acest pliabil. Galaxy Fold împarte ecranul în 3, Galaxy Z Flip are Flex Mode, iar Moto RAZR 2019 are acel UI old school de RAZR V3. Mate Xs nu pare să aibă vreun gimmick software...
Verdict
Pro:
- nu mai ai nevoie de tabletă de 8 sau 9 inch
- cameră solidă
- ecran luminos şi mare
- 5G
- performanţă bună
- fără cută pe ecran la pliere
- încărcare foarte rapidă
- difuzor zgomotos
- mai comodă decât iPad Mini
- baterie OK
Contra:
- e un telefon greu, la 300 de grame
- nu are Google Services
- are doar un difuzor
- corp foarte rotunjit şi alunecos
- fără protecţie la zgârieturi pe ecranele expuse, dincolo de cea din plastic
- îţi vei pune mâna pe camera cu siguranţă aburind-o
Deja putem discuta despre 5 telefoane pliabile lansate în ultimul an, 2 cu clapetă, 2 de la Huawei care tind să fie mai mult tabletă decât telefon şi un Galaxy Fold care pare două telefoane alăturate. Huawei Mate Xs are avantajul suportului 5G, al încărcării foarte rapide şi al lipsei de cută pe ecran. Plusăm cu o cameră apropiată de P30 Pro şi deja lucrurile sună bine. Ne alegem totuşi cu un telefon greu, de 300 de grame, dacă asta e sacrificiul pentru a renunţa la iPad Mini, cred că merită făcut. Balamaua nu mi-a lăsat nici măcar o secundă senzaţia de fragilitate şi pare gata de ani buni de pliere şi depliere. Şi ideea de "cotor" e genială şi sigur o mai vedem "furată" pe viitor de alţii.
Aşteptăm cu mare interes să vedem ce poate varianta comercială finală a produsului. Mi se pare un terminal mai business/enterprise decât femininele Moto RAZR 2019 şi Galaxy Z Flip şi plusează faţă de Galaxy Fold cu un mecanism mai complex şi ecran mai mare. Galaxy Fold e un Porsche, Mate Xs e un Hummer... electric.
UPDATE: Aflați că noul pliabil Huawei Mate Xs va sosi în Europa la un preț de 2499 euro în varianta cu 8 GB RAM și 512 GB stocare flash!