Huawei Mate 9: Camera duală vine în completarea performanţei lui P9, cu câteva plusuri necesare

1.622 ori
<b>Huawei Mate 9: Camera duală vine în completarea performanţei lui P9, cu câteva plusuri necesare</b>Huawei P9 a făcut o impresie pozitivă când a debutat, în special prin fotografiile alb negru şi prin efectul bokeh reuşit. E drept că nu prindea la fel de multe detalii ca rivalii şi nici nu avea OIS, dar nu vă faceţi griji pentru că a venit Huawei Mate 9

Huawei P9 a făcut o impresie pozitivă când a debutat, în special prin fotografiile artistice alb negru şi prin efectul bokeh reuşit. E drept că nu prindea la fel de multe detalii ca rivalii şi nici nu avea OIS, dar nu vă faceţi griji pentru că a venit "tătucul" Mate 9 să rezolve neajunsurile. El plusează cu o cameră duală, tot cu optică Leica, dar de această dată combină un senzor de 12 MP şi unul de 20 MP.

Senzorul principal este cel Sony IMX285 de 12 MP, care măsoară 1/2.9 inch şi are deschidere F/2.2. Acest senzor color are şi pixeli de 1.25 microni şi operează în tandem cu un senzor monocrom de 20 de megapixeli, cu deschidere F/2.2 şi posibilitatea de a captura detalii mai fine. Camera aduce şi telemetru laser, OIS, PDAF, contrast autofocus şi un ISP pentru adâncime.

Interfata camera Huawei Mate 9

Leica pune la bătaie lentilele sale Summarit. Pentru selfie-uri Huawei ne-a rezervat o cameră de 8 megapixeli, cu focalizare automată şi deschidere F/1.9. Aplicaţia Camera porneşte rapid şi am fost încântat şi de focalizarea rapidă, zoomul fluid şi captura foto realizată fără ezitare sau delay. De remarcat că primim Clear Zoom până la 2X, deci nu pierdem detalii la acest nivel.

Interfaţa e cam la fel cu ce am primit pe Huawei P9, doar că acum iconurile arată puţin diferit. Abundă de opţiuni acest UI, de la efecte la opţiunile de colorit (Standard, Vivid, Smooth), dar avem şi opţiunea Bokeh, ce ne permite să setăm deschiderea în funcţie de dorinţa de a focaliza pe prim plan sau plan secundar şi de cât blur vrem să aplicăm pe anumite zone din imagine.

În dreapta interfaţei se afla un "trăgaci" pentru modul Manual, ce aduce funcţii că balans de alb, focalizare, expunere, shutter, ISO sau metering. Modurile de captură principală compun următoarea listă:

  • Photo
  • Monochrome
  • Beauty
  • Video
  • HDR
  • Beauty Video
  • Panoramă
  • Night Shot
  • Light Painting
  • Time Lapse
  • Slow Motion
  • Watermark
  • Audio Note
  • Document Scan
  • Good Food

Şi în Setări mai găsim câteva opţiuni legate de geotagging, rezoluţie, grila, timer, object tracking, saturare, contrast, luminozitate, iar captura video se reglează la 4K, FHD la 60 FPS şi există şi opţiunea de stabilizare. Trecem la galerie, pentru că sunt sigur că vreţi să aflaţi cum se descurcă Mate 9 la captura foto şi video. Ei bine într-o zi însorită de mijloc de februarie am pus la treabă acest smartphone, care a prins mai multe detalii în cadre decât Huawei P9, asta e clar.

Puteţi da zoom in cât doriţi şi evident avantajul aparţine în special capturilor monocrome cu senzorul de 20 MP, la capitolul detalii. Am apreciat luminozitatea fotografiilor şi focalizarea a fost mereu foarte bună. Culorile au fost calibrate realist, nici chiar că la LG G5, dar totuşi deloc departe. Am simţit şi că reglajul culorii a fost mai bun decât la OnePlus 3 de exemplu.

Prim planurile cu tigrul de jucărie au fost excelente şi capturile Bokeh au arătat şi ele foarte bune. Nu mă puneţi totuşi să zic care e mai bun la Bokeh, iPhone 7 Plus sau Mate 9, pentru că ambele se descurcă excelent. Panorama are o rezoluţie de 9984 x 2240 pixeli şi deşi arăta foarte bine, parcă doream ceva mai mulţi pixeli aici. Selfie-urile mi-au dat senzaţia că sunt doar OK, cu un fundal cam neclar şi capturând faţă parcă nu la fel de impresionant cum o făcea P9 sau chiar Huawei P8.

HDR-ul şi-a făcut treaba bine, scoţând la lumina contururile obiectelor, fără a exagera cu albul totuşi. Captură alb/negru a prins excelent contrastele, o cantitate de lumină generoasă, o sumedenie de detalii şi în general a produs fotografii artistice, ca şi Huawei P9. Umbrele, iluminarea şi nuanţele de gri au fost apreciate de ochii cunoscători.

Revenind la captura color, am apreciat nuanţa cerului surprinsă de Huawei Mate 9, aspect la care multe telefoane dau chix, chiar şi cele cu pretenţii. Ce am observat eu diferit faţă de alte telefoane e că Huawei Mate 9 reuşeşte să meargă cel mai aproape cu prim planurile. Dacă luaţi un Sony Xperia, orice model o să faceţi capturile closeup de la o distanţă cam mare, în vreme ce Galaxy S7 şi LG G6 au stat mai bine la acest capitol.

Ei bine Mate 9 se apropie şi mai mult de obiect, la vreo 2-3 centimetri chiar. Am testat şi zoomul pe acea statuie de cal, fiind încântat de detalii. Huawei Mate 9 este la egalitate cu cele mai bune flagship-uri din 2016 la capitolul foto, dar nu le depăşeşte în mod considerabil, poate doar la măiestria capturii monocrome şi prim planuri apropiate, plus bokeh.

E peste iPhone 7 Plus la detalii şi peste OnePlus 3 la culori, iar faţă de Huawei P9 face un Bokeh mai bun. În condiţii low light ne-am jucat cu modul Light Painting, iar capturile foto au fost bine iluminate, clare şi bine detaliate. Mate 9 vine după un Mate 8 care a fost vreo jumătate de an campion low light, deci are un campion de bătut.

Am avut senzaţia că blitzul a albit prea mult imaginile. În schimb halourile luminilor stradale au fos destul de OK că dimensiuni, am avut şi prim planuri bune noaptea şi în general focalizarea a fost bună. Ca şi la Xperia XZ totuşi se strecoară o nuanţă albăstrie în zona superioară a fotografiilor nocturne. Per total am depăşit parcă Huawei Mate 8 cu puţin, ceea ce nu e rău deloc, mai ales la culori şi iluminare.

Suntem cam la egalitate cu Xperia XZ, dar nu ajungem la captura "noaptea ca ziua" a lui Google Pixel XL totuşi şi nici chiar că HTC 10. Cât despre video, am avut un slow motion destul de arătos, apoi o filmare Full HD în format MP4, la 29 FPS şi 17 Mbps. Zoomul a fost excelent, fără a pierde detalii, dar am simţit că imaginea e puţin suprasaturată.

Am apreciat claritatea, fără cusur la acest capitol. Am filmat şi în 4K la bitrate de 30 Mbps şi arătând pur şi simplu perfect, la luminozitate, culori şi tot ce mai doriţi. Testul de stabilizare optică a fost pozitiv ca rezultat, fără a pierde focalizarea că la iPhone 7 Plus şi păstrând claritatea. Totuşi faţă de Galaxy S7 aici se simte ceva vibraţie a imaginii când facem paşi mai apăsaţi.

Captură 60 FPS e numai bună pentru o filmare cinematică a unui obiect în mişcare, iar la capturile video standard am remarcat că detaliile de la distanţă nu sunt mereu clare. Camera frontală în schimb a făcut o figură frumoasă, dacă aveţi veleităţi de vlogger şi vă decideţi să o folosiţi pentru a filma. Uneori apare şi acea curbare neplăcută a imaginii pe care am mai văzut-o la unele telefoane şi aş spune că ne batem cam de la egal cu un OnePlus 3 şi Galaxy S7, sărim peste iPhone 7 Plus şi LG G6, dar rămânem sub Xperia XZ şi poate chiar sub Google Pixel XL.

Asta se petrece ziua, iar la filmarea de noapte am remarcat puţină ceaţa şi o nuanţă albăstrie. Microfonul s-a comportat OK, dar la testul de zoom am pierdut serios detalii. Apropo de microfon, avem şi o funcţie de microfon direcţional aici, astfel încât vom putea captura sunetul cu ajutorul a 4 microfoane şi să reproducem direcţia din care se aude el ulterior.

Revenind la captura nocturnă video, halourile luminilor stradale au fost în regulă, culoarea a fost bine calibrată, dar ne-am întâlnit cu acel "tangaj", mişcare ca şi cum lentila ar pluti în lichid şi ne-am afla pe un vapor care se mişca pe valuri. Mate 9 a prins multă lumină noaptea la filmare, depăşind foarte multe telefoane la captura nocturnă şi dacă nu ar fi nuanţa albăstrie care a afectat şi Xperia XZ am aprecia şi mai mult captura video low light.

Trăgând linie, acesta este un upgrade necesar şi binevenit pentru Huawei P9 la cameră.

Disponibilitate

Prețuri actualizate

 

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×