Cuvântul ecosistem este repetat tot mai des în ziua de azi. Până mai deunăzi îl auzeam în contextul naturii, al protejării unui ecosistem fragil din cauza intervenţiei umane. În ultimii 10 ani a ajuns să însemne o reţea interconectată şi interdependența de dispozitive care împreună oferă servicii ce îmbunătăţesc viaţa consumatorului. Apple şi Google câştigă din ecosistem şi ancorează acolo publicul lor. Modelul lor este urmat de multe companii, inclusiv Huawei. V-am prezentat deja o bună parte din ecosistem la început de lună, când am trecut în revistă cele mai nou routere, hub 5G, laptopuri, ceasuri şi telefoane, iar acum vă prezentăm şi modul în care se interconectează 3 piese de bază din acest sistem.
E vorba despre telefonul Huawei P40 Pro, ceasul Huawei Watch GT 2e şi căştile Huawei FreeBuds 3i. Toate au primit deja recenzia noastră separat, dar iată-le acum interconectate şi interacţionând. În cazul Huawei crearea unui ecosistem a început acum câţiva ani şi se merge pe conceptul de "1+8+N". În acest sistem "1" este telefonul", "8" este o colecţie de tableta, laptop, ceas, boxă inteligentă şi altele, iar "N" este seria de dispozitive Internet of Things, inclusiv unele third part y, binevenite în ecosistem.
Toate comunică între ele şi majoritatea le pot controla pe celelalte din ecosistem. Deocamdată Android este miezul acestei operaţiuni, dar pe viitor Harmony OS/HongMeng OS ar putea juca un rol mai mare. Deja îl găsim pe maşini cu soft Huawei şi pe televizoare Honor. Telefonul este de asemenea hubul central al experienţei, iar cu el poţi controla căşti, ceas, boxa inteligentă şi să îl conectezi la un laptop Huawei MateBook prin atingerea unui tag NFC de sub tastatură. Apoi începe mirroring şi transferuri de fişiere prin drag and drop pentru un lucru colaborativ eficient.
În acest material v-am propus 4 paradigme de utilizare a dispozitivelor în cadrul ecosistemului. Iată-le:
1. Ce poţi face cu ceasul de pe telefon
De pe Huawei P40 Pro poţi schimba watch face-ul de pe Huawei Watch GT 2e. Cele două terminale se conectează via Bluetooth, şi poţi urca muzica de pe telefon pe ceas, dar şi să îi faci update de firmware. În acelaşi timp poţi sincroniza sesiunile de fitness, măsurătorile de puls, date legate de somn cu aplicaţia Huawei Health. De fapt acest Huawei Health e hubul central din care controlezi ceasul. Poţi seta ce notificări să primeşti pe ceas şi de la ce aplicaţii, poţi seta un Activity Reminder, care să îţi amintească să te ridici de pe scaun, dar şi monitorizarea continuă a pulsului. Avem şi un test automat de stres, foarte important în ziua de azi şi calibrat de pe telefon şi ceas.
Tot din Huawei Health poţi sincroniza şi alte terminale, precum ceasuri, brăţări de fitness, cântar electronic şi aparate de monitorizare a pulsului.
2. Ce poţi face cu căştile de pe telefon
Aici intervine aplicaţia AI Life, pe care v-am prezentat-o în recenzia lui Huawei FreeBuds 3i. De aici afli ce nivel de baterie au căştile, le faci update de firmware şi poţi personaliza gesturile lor de control prin atingerea căştii (dublu ţap, ţap singular şi altele). Poţi activa şi detecţia purtării pentru a opri/porni muzica atunci când scoţi căştile din ureche. În cazul lui Huawei FreeBuds 3 ai şi o setare specială ce îţi permite să reglezi modul în care este izolat zgomotul de fond şi ce frecvențe blochezi.
3. Ce poţi face cu căştile de pe ceas
Aici lucrurile sunt mai simple: conectezi căştile la ceas via Bluetooth şi poţi asculta muzica direct pe ele, laşi telefonul acasă când faci jogging şi vrei muzica. Ceasul are propria stocare internă, în care poţi copia melodii de pe telefon. Vei avea şi notificări audio legate de progresul la sesiuni de fitness, modificări importante de puls şi notificări în general. Poţi prelua şi apeluri telefonice cu căştile dacă ai şi telefonul la tine.
4. Ce poţi face cu căştile şi ceasul legat de telefon
Căştile şi ceasul ar trebui să poată pe viitor să activeze noul asistent virtual Huawei, Celia, care ar trebui să debuteze şi la noi în curând. Apoi poţi controla playback-ul muzical al playerului de pe telefon folosind ceasul (play/pauză/melodia următoare). Tot cu ceasul poţi controla camera telefonului, setând un timer şi declanşând shutter-ul pentru captura foto. Util dacă nu ai cine să îţi facă poze în vacanţă. Cu căştile poţi prelua apeluri de pe telefon, să vezi notificări aferente lui P40 Pro (mesaje pe Facebook, mail-uri primite şi altele), dar şi să asculţi muzică stocată pe telefon.
Există şi funcţie Find My Phone pe Huawei Watch GT 2e, care te ajută să găseşti telefonul pierdut, acesta emiţând un zgomot puternic.
A se remarca puternică interconectare a acestor 3 dispozitive şi faptul că software-ul, aplicaţiile sunt liantul între ele: Huawei Health şi AI Life.
Apropo de aplicaţii, Huawei App Gallery e deja la cota de 770 de aplicaţii româneşti şi zeci de mii de aplicaţii internaţionale. Magazinul de aplicaţii Huawei e tot mai populat cu aplicaţii utile, cele mai proeminente new entry-uri fiind Bolt pentru ride sharing şi Here WeGo, cu ale sale hărţi. Bonus: ai Epic Games Installer si Fortnite, ceva ce nu găseşti în Play Store.
Avem şi MoreApps, agregator de surse de aplicaţii (web, APK Pure, Aptoide şi altele), dar şi foarte bine organizat pe categorii (divertisment, jocuri, comunicare, muncă).
Exista şi Petal Search lansat ceva mai recent, care e atât motor de căutare, cât şi resursa pentru instalat aplicaţii, cu recomandarea celor mai instalate apps la nivel local. Am remarcat şi un trend la Huawei, de fapt 2:
- Atingere: atingi telefonul de laptop şi le-ai conectat, începe mirroring-ul; atingi telefonul de router WiFi 6 şi te-ai conectat; Atingi telefonul de hub-ul 5G şi eşti conectat
- Aplicaţii: Huawei Health, AiLife pot lega între ele numeroase terminale purtabile şi telefoane, tablete
Pe viitor se va extinde conceptul şi la soluţii Smart Home şi la multe alte dispozitive. De fapt dacă te uiţi în AI Life o să vezi că se poate conecta la boxă Huawei Sound X, la ochelarii Eyewear, routere 5G Huawei, numeroase căşti şi zeci de routere clasice de la Huawei sau operatori.
Ecosistemul este cheia şi face lucrurile mai simple, prin atingere şi aplicaţii. Nu mai stai să introduci parole şi să faci procedee lungi de pairing. Cam aici se rezumă avantajul său: simplitate şi familiaritate prin coeziunea unei experiențe pornite din acelaşi hub: telefonul.