Catherine Chan, vice-președinte Huawei și membru în board-ul director al companiei, răspunde la întrebările grupului de jurnaliști din România (audio)

1.353 ori
<b>Catherine Chan, vice-președinte Huawei și membru în board-ul director al companiei, răspunde la întrebările grupului de jurnaliști din România (audio)  </b>Săptămâna trecută, după cum știți probabil, am avut ocazia să vizităm China, mai exact trei orașe, Shanghai, Dongguan și Shenzhen, orașe în care Huawei a investit major în centre R&D, campusuri, fabrici

Săptămâna trecută, după cum știți probabil, am avut ocazia să vizităm China, mai exact trei orașe, Shanghai, Dongguan și Shenzhen, orașe în care Huawei a investit major în centre R&D, campusuri, fabrici și centre de testare. Unul dintre obiectivele vizitei a fost printre altele, un interviu, sau mai bine zis o sesiunea AMA (întreabă-mă orice) cu vice-președintele companiei chineze Catherine Chan.

În introducere, vice-președintele Huawei a vorbit despre situația în care s-au văzut a fi în data de 16 mai 2019, când Guvernul SUA a inclus Huawei pe lista neagră de firme cu care Statele Unite nu doresc să facă afaceri, ba chiar interzic colaborarea companiilor americane cu aceștia.

Decizia SUA a fost justificată prin temerile privind securitatea, dar și prin diferențe de ordin comercial privind China. În acest context, doamna Chan ne-a asigurat că Huawei s-a conformat reglementărilor de securitate din SUA, inclusiv privind smartphone-urile și echipamente 5G și ne-a prezentat în continuare câteva date privind performanțele companiei din ultima perioadă.

Catherine Chan, vice-președinte Huawei și membru în board-ul director al companiei, răspunde la întrebările grupului de jurnaliști din România (audio)

După această introducere a urmat sesiunea de întrebări și răspunsuri pe care v-o redăm mai jos. Important de menționat este faptul că am fost 10 jurnaliști, fiecare dintre noi având dreptul la o întrebare. Întrebarea noastră o puteți asculta în fișierul audio de la finalul minutului 20:15 și are legătură cu sistemul de operare Harmony OS

Vă prezentăm mai jos discuția cu vice-președinte Huawei, Catherine Chan:

1. Referitor la ce ați spus mai devreme. Ați declarat faptul că Huawei a vândut 200 milioane de smartphone-uri pe parcursul acestui an. Câte dintre acestea au fost vândute în China și câte în restul lumii?

Catherine Chan​: 

„Trebuie să așteptăm sfârșitul anului atunci când Huawei va avea analiza completă pe anul 2019 și abia atunci vom putea dezvălui această informație. Tot ce vă pot spune momentan este că vânzările de telefoane au înregistrat creșteri atât pe piața domestică în China, cât și în piețele globale.”

2. Îmi puteți spune același lucru pentru anul 2018? Cum au stat vânzările de telefoane anul trecut în China și în restul lumii?

Catherine Chan​: 

Nu am calculat impactul pe care l-au produs sancțiunile SUA asupra acestui aspect, dar ce vă pot spune este că în trimestrul 3 al acestui an, business-ul nostru a înregistrat o creștere de 24% față de anul trecut. Am atins astfel 86 miliarde de dolari în venituri obținute din vânzări.”

3. Ce așteptări are Huawei în ceea ce privește dezvoltarea de rețele 5G în Europa pentru anul 2020?

Catherine Chan​: 

„Știm faptul că multe țări consideră foarte importantă dezvoltarea rețelelor 5G, asta pentru că văd noul standard de conectivitate drept un "engine" pentru economia digitală și știm că multe țări europene au activat deja rețele 5G în spectrul disponibil. Știți probabil că Huawei a participat la lansarea comercială 5G în acest an în țări precum Germania, Marea Britanie și Elveția. Huawei a obținut 60 licențe comerciale 5G, iar multe dintre acestea vin din Europa. La nivel global sunt active 40 rețele comerciale 5G, multe dintre ele fiind construite de Huawei. Cred că până în 2020 mai multe țări europene vor emite licențe pentru spectrul necesar dezvoltării de rețele 5G, inclusiv România. De asemenea, sunt de părere că anii 2020-2022 vor fi foarte importanți pentru aceste țări și dezvoltarea rețelelor lor 5G.”

4. Alex Șerban (GadgetReport.ro): Are Huawei în plan lansarea unui vehicul electric autonom acum că există platforma Harmony OS?

Catherine Chan​: 

„Sistemul de operare Harmony OS poate fi aplicat nu doar pe automobile electrice ci și pe numeroase dispozitive, inclusiv soluții IoT atât industriale cât și soluții destinate consumatorilor. În China Huawei a integrat deja Harmony OS pe dispozitive Smart Screen.”

5. România și alte țări (Polonia, Estionia) au semnat un memorandum 5G cu SUA. Oficialii americani au declarat deja faptul că scopul acestui Memorandum ar fi ca "România să fie liberă de Huawei". Cum sunt percepute aceste acorduri de către Huawei? Va afecta în vreun fel operațiunile Huawei această implementarea a memorandumului în România? Ce mesaje aveți pentru România și Statele ce vor semna acorduri similare?

Catherine Chan​:

 „Am citit Memorandumul 5G și în cadrul acestuia nu este menționată nici o companie în mod specific și nici Huawei. Imediat după semnarea acestui memorandum, Casa Albă a transmis un comunicat de presă prin intermediul căruia menționează că această acțiune vizează China. Nu am auzit alte declarații suplimentare din partea Guvernului României care să spună dacă această acțiune țintește pe cineva sau nu. ”

 

 „Am observat că multe state europene - printre care Franța, Germania sau Marea Britanie - au adoptat o abordare bazată pe riscuri în ceea ce privește securitatea cibernetică. Se stabilesc astfel standarde și teste pentru evaluarea nivelului de risc al acestor amenințări asupra securității cibernetice. Și UE a emis un document privind securitatea rețelelor 5G, în care propune stabilirea unor standarde înalte de securitate cibernetică și teste de verificare. Huawei sprijină în totalitate aceste măsuri ce vor aduce un control sporit în lupta împotriva acestor amenințări .”

 

 „Nu cred că a alege sau nu Huawei este un aspect care să conteze. Ce contează cu adevărat pentru România este să dezvolte rapid această nouă tehnologie și să nu rămână în urma altor țări. În România Huawei operează de peste 17 ani și am avut o colaborare foarte bună cu mulți parteneri, inclusiv cu operatorii Orange, Digi și Vodafone. Am adus beneficii semnificative către consumatorii români și beneficiul pe care România îl poate aduce asupra consumatorilor sunt planurile tarifare foarte eficiente din punct de vedere al prețurilor și vitezele mari de internet broadband. În cazul în care Guvernul vrea să renunțe la încrederea în deciziile luate în trecut și să facă o nouă alegere, este în întregime la latitudinea sa, dar ce vreau sa afirm este că ar trebui să țină cont dacă o astfel de decizie va aduce mai multe beneficii consumatorilor. ”

6. Zoltán-Lorand Szőgyenyi (Mobilissimo.ro): Ca urmare a interdicțiilor Google Play îndreptate către noile smartphone-uri Huawei și considerând că acestea vor continua în viitorul apropiat, care sunt planurile legate de Harmony OS? Aveți în plan dezvoltarea unei alternative de magazin de aplicații și cum veți convinge dezvoltatorii să își aducă creațiile în acest ecosistem?

„VP Huawei: Vreau să fiu sinceră cu voi și trebuie să spun că acesta nu este momentul oportun să dezvălui planurile pe care le avem cu Harmony OS, asta pentru că încă așteptăm decizia finală din partea Guvernului SUA. Dacă decizia va fi de a interzice soluțiile Google pe produsele Huawei, atunci vom dezvălui și planurile ce privesc platforma noastră Harmony OS. Aceasta nu este creată cu scopul de a înlocui Android-ul Google ci reprezintă o platformă next-gen menită să ruleze pe tot soiul de produse.”

 

„În al doilea rând, legat de atragerea consumatorilor și a dezvoltatorilor în ecosistemul nostru. Suntem de părere că Huawei are o fundație solidă, dispune de numeroase tehnologii AI, iar telefoanele noastre dispun de funcții avansate de comunicare dar și de funcții foto de ultimă oră. În acest moment mulți posesori de telefoane Huawei au și un cont Huawei prin intermediul căruia descarcă aplicații din magazinul nostru. La nivel global sunt 570 milioane de utilizatori ce dețin un cont Huawei și consider că acest fapt contribuie la fundația solidă a companiei.” 

7. Dumitru Ciorici (Agora.md) Să fim sinceri. Toți cei prezenți aici știu faptul că nu este vorba despre o problemă legată de securitate în cazul de față, ci mai degrabă despre "cine controlează piața", despre cine are acces la fluxurile financiare. Dacă nu mă înșel, îi situația în care Huawei nu s-ar afla în situația actuală, ar putea atinge lejer 60-70% din cererea de echipamente 5G. Consider că Europa și SUA nu agrează un astfel de scenariu. Ați fi dispuși să încheiați un acord pentru stabilirea unei cote de piață maxime de 50% să zicem, pe care să nu o depășiți în acest segment? Înțeleg că aceasta este problema principală!

Catherine Chan​: 

„Dacă propunerea ar fi aceea de a limita cota de piață Huawei din acest segment la un nivel de sub 50%, am fi încântați să facem asta, pentru că este imposibil pentru Huawei să ajungă la o asemenea cotă de piață. Mi-a plăcut această întrebare și datorită comentariilor date înainte, asta pentru că într-adevăr nu este o problemă legată de securitate tot ce se întâmplă acum. Nu există backdoor-uri descoperite de către guverne sau hackeri în echipamentele Huawei! Nu există asemenea atacuri cibernetice realizate prin intermediul produselor Huawei și nu s-a pus problema unui atac major de care să fie vinovate produsele noastre.”

 

„Sunt multe speculații în presă legate de măsurile pe care Guvernul SUA le ia împotriva Huawei. Unii spun că se întâmplă din cauza competiției pe piață, alții că echipamentele Huawei instalate în rețelele din alte țări ar împiedica SUA să spioneze celelalte state. Aceste speculații nu sunt suficiente și doar SUA știe adevăratul motiv.”

8. Să presupunem că autoritățile din România interzic implicarea Huawei în dezvoltarea rețelelor 5G din țară. În această situație ați considera exit-ul din România și mutarea în altă țară?

Catherine Chan​: 

„Compania noastră colaborează cu partenerii din România de mai bine de 17 ani, iar în situația în care Guvernul ar opta pentru o asemenea decizie, m-aș întreba care ar fi motivul alegerii. Am contribuit cu multe local, inclusiv locuri de muncă, ba chiar am deschis un Centru de Service European în România. Plătim aproximativ 250 milioane de dolari în taxe Statului Român și instruim viitoarele talente ce vor lucra în China sau în alte instituții. Nu văd astfel motive pentru care România să ia o asemenea decizie.”

9. Adrian Vasilache (Hotnews): România este un stat fost comunist, iar China rămâne o țară comunistă și stim că există o privare a libertății. Cred că toată această problemă ține de teamă. Lumea se teme. Un studiu recent din UE a arătat că atacurile cibernetice sosite din partea altor guverne reprezintă principala teamă. Am văzut zilele acestea mai mulți paznici de la intrarea în locurile Huawei pe care le-am vizitat, salutând militărește. Și asta mi-a trezit o oarecare teamă și m-a făcut să îmi pun câteva întrebări. De ce au salutat în stil militar, aici într-o companie privată?

Catherine Chan​: 

„Nu am observat asta și nici nu observam dacă nu ați fi menționat. Nu vă pot răspune la această întrebare pentru că în primul rând nu am fost atentă la asemenea aspecte. Recunosc totuși că în termeni de mod de viață și dezvoltare socială, România și China sunt diferite. Cum ați pus o asemenea întrebare, voi fi mai atentă la astfel de lucruri de acum înainte și voi încerca să înțeleg de ce. Vreau să vă spun că acei oameni de la punctele de securitate la intrarea în campus nu sunt angajați Huawei, ci sunt angajați ai altor firme.”

Discuția a fost una relaxată și sinceră, iar unele întrebări au primit răspuns concret, dar am observat și foarte multă diplomație. Concluzia este că cheia rezolvării situației se află în continuare în SUA, iar soluția depinde foarte mult de negocierile între cele două State. România e picată undeva la mijloc în acestă „bătălie” și așteaptă deznodământul ei.

Întreaga discuție cu doamna Catherine Chan o puteți urmări aici sau pe Spotify în format audio:

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×