ASUS ZenFone 3: Camera îşi ia revanşa total faţă de predecesor, ne inundă cu opţiuni

1.024 ori
<b>ASUS ZenFone 3: Camera îşi ia revanşa total faţă de predecesor, ne inundă cu opţiuni</b>ASUS ZenFone 2 o fi avut performanţa de partea sa la debut, dar multă vreme după ce am testat terminalul m-am tot întrebat dacă nu am nimerit o unitate cu camera defecta, pentru că am avut o filmare nereuşită şi multe capturi foto arse.

ASUS ZenFone 2 o fi avut performanţa de partea sa la debut, dar multă vreme după ce am testat terminalul m-am tot întrebat dacă nu cumva am nimerit o unitate cu camera defectă, pentru că am avut o filmare nereuşită şi multe capturi foto arse. Era păcat mai ales că primeam o mulţime de opţiuni foto. ASUS ZenFone 3 vine să stingă gustul amar lăsat de ZenFone 2, ca o piersică prospăta după o nucă stricată.

În spatele său lucios e integrată o cameră de 16 megapixeli, cu deschidere F/2.0 şi tehnologie PixelMaster 3.0. Avem la dispoziţie un senzor Sony IMSX298, acelaşi de pe Xiaomi Mi 5 şi Huawei Mate 8, dar şi de pe OnePlus 3. Vine cu lentilă cu 6 elemente, protecţie din sticlă de safir, stabilizare optică şi electronică, filmare 4K, telemetru laser şi PDAF (phase-detection auto-focus).

Camera lui ASUS ZenFone 3

Practic în acest mod ZenFone 3 elimină nevoia de a mai avea un ZenFone 3 Laser pe piaţă. Pentru selfie avem o cameră de 8 MP, cu deschidere F/2.0. Aplicaţia Camera porneşte rapid, iar viteza de realizare a fotografiilor este medie, în vreme ce zoomul e fluid. Focalizarea e foarte rapidă, iar interfaţa e aglomerată cu o cantitate foarte mare de opţiuni.

Putem umbla la balans de alb, ISO, expunere, calitatea foto şi video, focalizare, metering, multe dintre opţiuni aplicându-se atât la capitolul foto, cât şi video. Modurile de captură compun şi ele o listă uriaşă: Auto, Manual, HDR Pro, Beautify, Super Resolution, Children, Low Light, Depth of Field, Effect, Selfie, GIF, Panorama, Miniature, Time Rewind, Smart Remove, All Smiles, Slow Motion, Time Lapse.

Modul Manual ne permite să umblăm şi la expunere, balans de alb, ISO, shutter şi focalizare. Trecând la calitatea capturii foto pe timp de zi, aflaţi că la interior am realizat o lungă serie de capturi HDR Auto într-un sediu Media Galaxy unde a avut loc lansarea jocului Mafia 3. Fotografiile au arătat binişor şi cam una din 10 sau 20 era blurată totuşi. Luminozitatea şi culorile au fost în regulă şi nu am avut vreun flicker de la ecrane.

Pe timp de zi avem un HDR care îmbunătăţeşte nuanţele de culoare şi iluminarea şi descoperim şi prim planuri clare şi culori arătoase. La zoom in se cam pierd detalii, iar prim planurile cu flori au strălucit în mod deosebit. Şi selfie-urile au fost foarte bune, deloc inferioare celor realizate cu camera de 13 MP a lui Xperia XZ spre exemplu.

Am remarcat şi că de-a lungul capturilor noastre nuanţele de verde au fost cam artificiale pentru acest ZenFone 3, cam cum am păţit şi la Xiaomi Mi 5. Nu avem prea multe fotografii neclare, texturile obiectelor arata excelent şi avem foarte multe detalii la captura landscape. Panorama e destul de OK la 9600 x 992 pixeli şi e foarte clară.

E evident faptul că ASUS ZenFone 3 e un mare pas în faţă în comparaţie cu ASUS ZenFone 2 şi chiar ZenFone 2 Laser, la calitatea foto a capturii pe timp de zi. Focalizarea e excelentă şi alternarea sa a mers de minune la acea biserică şi frunză in prim plan. Se poate bate de la egal cu Huawei Nova Plus şi are ca extra numărul mare de moduri de captură.

Ca neajuns e nuanţa nepământeană de verde şi unele inconsistente la dynamic range. Focalizarea este peste Samsung Galaxy A5 (2016), zicem noi. Captura low light e foarte clară şi etalează şi un blitz puternic şi care nu face cadrele albicioase sau spălăcite, din fericire. Nuanţele de roşu arată bine, iar acea fotografie cu hidrantul e un reper excelent la captura nocturnă.

Din când în când mai apar colţuri albastre sau violet şi avem şi surse de iluminare "umflate" la captura. Totuşi, monumentele şi în general clădirile fotografiate au avut o textură excelentă, iar claritatea a fost foarte bună. Zic că depăşim Galaxy A7 (2016) şi suntem pe acelaşi palier cu Xiaomi Mi 5. Luminozitate e un lucru de apreciat aici, chiar şi în condiţii low light.

Captura video a fost realizată în format MP4, la 30 sau 60 FPS, cu bitrate de 20 Mbps. Filmarea HDR de la interior, de la lansarea Mafia 3 a fost bunicică, cu un microfon ce a redat toate vocile celor prezenţi OK, imagine clară şi culori realiste. La zoom in am pierdut detalii, iar trecând la filmarea de la exterior, aici imaginea a avut o claritate excelentă şi nici zoomul nu a ştirbit prea mult din detalii sau calitate.

Culorile au fost puţin suprasaturate, iar captura 4K a arătat perfect, cu al său bitrate de 42 Mbps. În ciuda laudelor aduse acestei filmări, la nivel de calitate şi culori, cerul a fost puţin cam ars în ea. Filmarea de 60 FPS a fost cinematică şi am înfruntat vântul cu brio, printr-un microfon bun. Din când în când la distanţă mai apare un flicker al imaginii, mai ales dacă e vreun pic soare în "colţul ochiului".

Stabilizarea e în regulă, dar am văzut mai bine de atât. Măcar filmarea din mişcare la testul de stabilizare nu a adus vreo pierdere dramatică de focalizare. Captura slow motion arată bine şi schimbările de expunere au fost în general în regulă. Microfonul e de calitate şi saltul faţă de precedentele ZenFone-uri e clar, mai ales că nici unul dintre modelele de anul trecut nu filma ca un campion să zicem.

Am depăşit şi LG G4 dacă mă întrebaţi pe mine şi 80% dintre toate telefoanele Huawei. Suntem totuşi sub iPhone 7 sau Xperia XZ, dar doar cu vreo 10%, maxim 15%. Captura video nocturnă a adus şi nişte flicker în plus, a fost cam întunecată, dar halourile luminilor stradale au avut dimensiuni OK. Claritatea a fost bună, culorile bine calibrate, dar per total am cam fi sub flagship-urile ce filmează bine noaptea. Uitându-ne la cum filma predecesorul evoluţia e totuşi de vreo 2 clase..

Disponibilitate

Prețuri actualizate

 

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×