Apple iPhone 11 Pro Max şi iPhone 11 Pro au aceeaşi cameră şi împart şi camera principală şi cea ultra wide cu iPhone 11. Pe modelul de fată avem o combinaţie de 3 senzori de 12 MP. Camera principală are deschidere F/1.8, stabilizare optică şi tehnologie Dual Pixel Autofocus. Apoi vine camera telephoto de 12 MP, cu zoom optic 2X şi PDAF (cum mai luminoasă, cu deschidere F/2.0), iar apoi avem camera de 12 MP Ultra wide cu unghi de 120 de grade şi deschidere F/2.4.
Video-review Apple iPhone 11 Pro Max, secțiunea Camera
Camera principală are şi pixeli mari, de 1.4 microni, care ajută la captura low light. Camera selfie a fost adusă la zi după ani întregi de senzori de 7 MP la 12 MP de această dată, lucrând cu senzorul 3D ToF pentru Face ID şi captura Portrait, dar şi Animoji. Avem şi un bliţ dual tone Quad LED, filmare 4K la 60 FPS cu camera din spate, dar şi cea din faţă, ceea ce nu e puţin lucru. Putem face trecerea între cele 3 camere cu 3 scurtături din interfaţa camerei şi trecerea se face rapid şi fluid.
Apreciem şi faptul că putem vedea "în afara cadrului", pentru a înţelege cum să încadrăm mai bine fotografiile. Aici intervin funcţiile Photo Capture Outside the Frame şi Video CApture Outside the Frame, care se reglează din setări. Puteţi captura şi ce e e în afara cadrului, preluând informaţii cu ajutorul celor 3 camere. Dacă nu veţi folosi şi acele porţiuni de imagine, ele se şterg după 30 de zile. Avem şi mod Night, care se activează automat când e detectat întunericul. Veţi vedea şi expunerea în secunde aici şi puteţi să o reglaţi voi. Mai avem şi Smart HDR şi din fericire acum putem schimba rezoluţia video direct din interfaţa camerei, după ultimele update-uri.
Trecem şi la galeria foto realizată ziua.
Din start vă zic că îmi plac culorile prinse de acest telefon. Claritatea e perfectă şi focalizarea la fel. Fotografiile sunt realizate în octombrie, într-o zi cu destul soare cât să te îmbraci cu mâneca scurtă. Selfie-urile arată mult mai bine decât erau realizate cu iPhone-urile cu camera de 7 MP şi cumva mai bine decât la multe camere de 32 sau 24 MP testate de mine. Remarc şi o tendinţă de a face culorile un pic mai calde, ceva ce Apple face de ani buni.
Fotografiile pe care le avem aici emana viaţa, exuberanta, freamăt. Unii preferă asta, alţii vor o realitate mai rece, mai medicală, mai chirurgicală. Dacă nu ne-am minţi singuri nu am mai cumpăra nimic niciodată. Aşa cum am scris şi în recenzia lui iPhone 11, mi se pare că Apple nu mai decupează aşa bine Bokeh-urile cu camera selfie. Îmi taie din păr şi din firul de la căşti, iar uneori dynamic range-ul nu e perfect. Samsung şi Huawei fac Bokeh selfie mai bine.
Aş zice că avem un zoom OK, dar OnePlus 7 Pro stă mai bine şi Huawei P30 Pro mult mai bine, aşa cum aţi putut prevedea. E uimitor când dai crop la 200% şi vezi detalii aşa bune scoase de o cameră de 12 megapixeli, deci pot recunoaşte evident avantajele unei camere de 108 MP sau 64 MP dacă vrei crop-uri de 400%. Îmi place textura obiectelor, e foarte palpabilă. Separarea planurilor la Bokeh cu camera principală e perfectă, aş zice.
La captura ultra wide nu observ deformări de culoare, dar e ceva curbura pe margine, care mai nou pe alte telefoane e rezolvată din software. Măcar nu pierdem detalii pe lateral. Culorile mi s-au părut mereu perfecte, mai ales albastru şi roşul. Cu galben şi verde mai poţi avea ceva de împărţit, ele sunt mai calde. Am avut şi o captură ultra wide cu un cer ratat, supraexpus, deci trebuie să fim atenţi la ce facem.
Avem şi prim planuri reuşite cu flori şi fotografii cuceritoare cu păuni spre final de galerie. Pot să zic că sunt foarte mulţumit de rezultate, dar obiectiv vorbind în afară de ultra wide nu câştigi mare lucru faţă de iPhone XS Max. Fotografiile sunt calde, pline de viaţă, detaliate, dar am 2 plângeri: curbura ultra wide şi Bokeh-ul selfie.
Trecem şi la captura nocturnă, în care ne mutăm la Timişoara. Modul Night scoate la lumina uimitoare nişte cadre tare întunecate. Doar că uneori le face de culoarea bună, alteori cam gălbui. Sursele de lumină arată excelent şi avem şi un prim plan cu o floare care arată că ziua. La captura ultra wide mai apar artefacte şi sursele de lumină nu sunt chiar 100% redate clar. Observ şi o întunecime mai exacerbată şi unele zone mai neclare la ultra wide.
Iată câteva fotografii low light făcute și în București
Practic doar camera principală se poate recomanda noaptea dacă vrei rezultate bune. Zoom-ul e OK la 2X, dar dincolo apare zgomotul. Modul Night e printre cele mai bune de pe piaţă, dar tot zic că Huawei P30 Pro e peşte. Acolo nu am simţit nevoia să mă plâng că am făcut poze gălbui.
Am făcut şi nişte food photo la un restaurant mexican care a dat faliment şi vă zic sincer că deşi arăta OK capturile, Galaxy S10+ şi Note 10+ sunt mult mai convingătoare dacă vrei să te faci blogger culinar.
Pe mine mă şochează claritatea cadrelor scoase la lumina de modul Night, ca şi cum ar veni un bliţ uriaş care iluminează tot, fără a arde sau crea ciudăţenii.
Şi acum să vorbim despre captura video!
La prima vedere constat ceea ce am văzut şi la fotografii şi anume ca atunci când avem lumină puternică, galbenul frunzelor din copaci şi verdele sunt cam intense, aproape supraexpuse. Focalizarea e perfectă, claritatea la fel. Zoom-ul îşi face treaba până la 2-3X, apoi vezi zgomot. Stabilizarea mi se pare excelenţă şi nu văd urmă de flicker sau pierdere de focalizare. Se poate bate cu cele mai bune telefoane Samsung ale momentului (Huawei încă e puţin în urmă la acest capitol).
De filmarea 4K la 60 FPS nu mai are rost să vorbim, dacă o vizionezi pe un televizor 4K o să îţi dai seama că nu îţi mai trebuie altceva. Luciul apei e cristalin, fetele oamenilor sunt redate perfect şi textura obiectelor e perfectă. Panoramarea se face fluid, cerul e de un albastru real şi mişcările celor care aleargă în parc sunt bine redate. Microfonul a prins excelent ambiantă, dar şi ce ascult la căşti, ce zice lumea în parc, păsări s maşini. Parcă nu sunt foarte impresionat de filmarea selfie, deşi chipul meu a arătat destul de clar şi fiecare expresie facială se vede perfect.
Captură Slow Motion la 240 FPS arată impresionant şi am prins chiar şi o vrabie care nu era "în plan" să zic aşa. Nu e chiar cea Huawei la 7000 FPS sau cea la 960 FPS de pe multe telefoane, dar măcar e mai clară (FHD versus HD). Am încercat şi un Slofie, adică un selfie slow motion şi în continuare mi se pare un moft, bun doar să îţi faci prietenii să râdă la un party. Poate voi îi găsiţi o utilizare mai bună.
Cel mai bun lucru la filmarea Apple e constanța: fie că e prea mult întuneric sau umbră, fie că ai un mediu prea luminos, calitatea capturii e mereu la 100% din cât poate fi. Focalizarea e foarte rapidă şi albastrul păunilor arata perfect, chiar şi în bătaia soarelui. Cu toate acestea, în afară de stabilizare, poate şi filmarea selfie nu văd mari upgrade-uri când tragem fata de XS Max dacă stai strict pe filmarea 4K la 60 FPS.
Note 10+ e peste prin numărul mai mare de funcţii totuşi. Iar Huawei câştiga prin zoom cu P30 Pro. Ne putem totuşi bate cu OnePlus 7 Pro şi să îl şi dovedim.
La filmarea low light am avut şi ceva vânt şi zic că microfonul s-a descurcat bine. Aici tremura un pic imaginea mai ales în dreptul surselor de lumină, avem şi reflexii şi artefacte. Claritatea e OK, dar vezi zgomot tangibil în zonele mai întunecate. Toate culorile arată bine, luciul apei e credibil şi camera se descurcă şi cu firmele luminoase din faţa sa. Personal cred că Sony Xperia 5 a filmat un pic mai bine noaptea şi Note 10+ la fel.
Nu e tolerabil la acest nivel să ai acele puncte luminoase (artefacte/reflexii) în centrul filmării şi să ai aşa mult zgomot pe margini. Semnalez şi o uşoară degradare a capturii când treci pe camera ultra wide, de aşteptat totuşi.
Concluzia mea despre camera lui iPhone 11 Pro Max? E cea mai bună de pe un iPhone, dar ea de una singură nu merita achiziţia dacă ai iPhone XS Max. Câştigi la selfie, captura ultra wide, captura nocturnă, poate şi stabilizare. Mie îmi sună a funcţii de care ai nevoie dacă faci bani din postările tale în social media sau blogging. Apple tot nu ştie să facă un Bokeh ca lumea din păcate, la selfie.
Disponibilitate
Prețuri actualizate
- 🛒 Orangeaflă prețul
- 🛒 QuickMobile (cupon -3%: QUICK202)află prețul
- 🛒 PC Garageaflă prețul
- 🛒 eMAGaflă prețul
- 🛒 evoMAGaflă prețul
- 🛒 Euro GSMaflă prețul
- 🛒 Telekomaflă prețul
- ⚖️ COMPARIaflă prețul