Prinşi între eterna curăţenie de primăvară şi curăţenie de iarnă, ne vom chinui uneori să redecorăm casa şi ne vom trezi cu o mogâldeaţă neagră şi amenințătoare în sufragerie. E vorba despre televizor. Samsung a schimbat paradigma asta încă din 2018, când lua naştere seria The Frame, care ne-a adus minimalismul la îndemână, picturi celebre afişate când TV-ul era oprit şi un corp foarte subţire şi uşor de amplasat pe perete, în vreme ce componentele erau externalizate într-un dispozitiv şi cablurile bine camuflate. Am ajuns la generaţia 2022 a acestui TV, am testat-o pe parcursul unei saptamani şi ce a ieşit aflaţi mai jos.
Ce e special la The Frame 2022?
Avem de-a face cu un TV QLED 4K care afişează o serie de opere de artă, tablouri celebre mulţumită lui Art Store. Realismul acestui afişaj, ajutat şi de faptul că e mat, a fost probat când mi-au venit rude mai în vârstă în vizită şi m-au întrebat ce fac cu tabloul acela mare pe perete. Cea mai mare jignire pe care i-o poţi aduce televizorului e că are doar un screensaver glorificat. Fals! Avem artă la rezoluţie ridicată, sticlă no-glare şi un senzor de luminozitate care ajută televizorul să se adapteze la iluminarea din jur.
Faţă de predecesori, anti glare-ul blochează mai multă lumină şi acum ecranul are şi protecţie contra amprentelor şi petelor. Acest "cameleon" se potriveşte în orice sufragerie, dormitor, încăpere, mulţumită naturii sale adaptabile. Trebuie doar să schimbi rama şi poţi încorpora TV-ul în noul tău mobilier, proaspăt livrat de la IKEA să zicem.
Pentru mulţi casa nu e doar casa şi atât, este şi loc de muncă, loc dejoacă cu cel mic, locul unde se adună musafiri şi prieteni. Multe persoane îşi personalizează spaţiul încât să le reflecte personalitatea. Cu toţii rearanjăm sufrageria în jurul bradului de Crăciun, decoram de Halloween uneori sau schimbăm estetica şi culorile când vin anotimpurile calde. Samsung the Frame 2022 are rame potrivite pentru aceste modificări de peisaj, de stare de spirit sau de anotimp, prin ramele sale magnetice ataşabile.
Art Mode şi Art Store
Poţi căuta opere de artă în zone ca Feature, Global Top 20 sau Etsy. Nu subestimaţi Etsy, am un prieten care e pictor şi face bani frumoşi de acolo. Poţi selecta şcoli de pictură, artişti ai şi colecţii organizate pe stiluri. Parcă aş vrea să văd mai multe picturi româneşti totuși. Sunt 2 moduri în care poţi cumpăra aceste opere: fie tablou cu tablou, sau sub formă de abonament, care îţi aduce 1600 de picturi pentru câţiva euro pe lună. Sunt şi afişaje artistice gratuite, dacă vrei să probezi întâi.
Ne-am bucurat de liniştea pe care ţi-o dă un Monet, angoasa unui Van Gogh sau picturile lui Klimt, în care te poţi pierde cu orele. “Sărutul” lui Klimt e ceva cu adevărat special... hipnotic şi magnetic la infinit. Sunt şi fotografii artistice, animaţii abstracte şi ceva numit Pointilism mi-a atras atenţia. Prietenul meu pictor abordează acest gen neo impresionist şi îşi creează operele creând puncte.
De aproape nu înţelegi mare lucru, dar de la distanță totul are sens. Ochiul este păcălit şi punctele devin un întreg de la o anumită distanţă. De la acest tip de pictură s-au inspirat inginerii care au inventat pixelii! Cert e că te poţi pierde în artă, aproape îi simţi textura şi simţi cele 30 de straturi suprapuse de vopsea de la Mona Lisa sau irişii de pe "Câmpul cu irişi lângă Arles" de Van Gogh.
Azi îi vedem albaştri, dar pictorul îi pictase mov, folosind vopseluri abia apărute şi care aveau defectul ca iniţial erau foarte vii, dar se estompau rapid odată cu trecerea timpului. Avem şi şi posibilitatea de a pune propriile imagini pe TV, poate chiar propriile picturi dacă eşti artist.
Panoul QLED pus la treabă
Culorile afişate sunt unele bogate, vii, dar şi corect calibrate. Filmmaker Mode le pune cel mai eficient la treabă şi poţi savura superproducţii genial colorizate ca Sin City, Spider-Man: No Way Home sau Dune în nuanţe savuroase. Am avut parte şi de HDR, dar şi de gaming cu Variable Refresh Rate şi m-am antrenat puţin în God of War pe PS5, pregătindu-mă de God of War Ragnarok (care vine pe 9 noiembrie), cu un HDR savuros aplicat.
E un mare plus aici finisajul ecranului, cu acel strat mat anti reflectiv. Se reduc astfel reflexiile şi nu aveţi probleme în a viziona conţinut sau va juca şi într-o sufragerie cucerită de soare. Samsung the Frame e perfect pentru vizionat filme şi în încăperi întunecate. Negrul e adânc, te scufunda în experienţa unui "Stranger Things" pe Netflix şi avem un contrast ratio ridicat.
Aduce şi upscaling pentru conţinuturile de pe DVD sau Blu-ray, astfel încât şi filmele mai vechi vor arăta fresh în 2022. Scapă şi de efectul neplăcut de judder 24p. Are şi low input lag în modul Game, experienţa de gaming fiind responsiva, ceea ce e important pentru shooterele competitive ca Fornite sau warzone.
Foarte important e că oferă gaming în 4K la 120 Hz pe PS5 şi Xbox Series X, aducând şi suport HDR şi VRR, pentru a evita tearing-ul şi a scoate în evidenţă texturile pădurii din God of War spre exemplu.
Rame magnetice, personalizare, accesorii în pachet
Am primit şi rame magnetice, care ne permit să schimbăm modul în care arată acest televizor. Astfel îl poţi deghiza mai bine în perete, în piese de mobilier şi îl poţi asorta mai bine cu o cameră. Ramele sunt din lemn şi chiar îmi amintesc de cele de tablouri. Să iei televizorul în varianta standard e parcă un păcat când ai aşa opţiuni. Poţi alege rame magnetice ataşabile pe alb, bej-lemn în două nuanţe şi maron. Acestea sunt rame de tip modern.
Dacă ai TV-ul lângă un şifonier maron vei merge pe o rama maron, dacă e lipit de un perete alb şi flancat de un corp de biblioteca alb, vei merge pe alb. Iar sub TV poate veni un PS5 alb şi lângă o vază frumoasă, tot albă, pentru a completa estetică. Sunt şi rame de tip profil adâncit, pe alb sau roşu, iar ele oferă o margine interioară înclinată la 45 de grade a ramei. Au ceva de old school parcă, iar versiunea rosie merge bine de tot într-o sufragerie cu perdele roşii, cu un parchet de un maro mai închis la culoare, cu o comodă neagră în faţă pe care ţii PlayStation 5-ul.
Ataşarea lor e foarte facilă: să clipseaza imediat şi se scot uşor. Nu cresc grosimea TV-ului sau spaţiul ocupat, nu îl fac butucănos, rămâne finuţ. Pentru imersiune avem o “cutie” separată de componente, un dispozitiv cu mărime de soundbar grăsuţ care face ca panoul TV să fie incredibil de subţire. Fanii minimalismului vor aprecia asta. Şi cablurile sunt foarte bine ascunse. Are 4 porturi HDMI, al treilea cu E Arc şi al patrulea pentru gaming, 2 porturi USB 2.0, unul ideal pentru conectarea de HDD, plus conector alimentare, conector TV, slot CI, EX-LINK, LAN.
În cutia TV-ului se află Samsung Wall Mount, un suport dedicat pentru montarea TV-ului pe perete, contribuind la look-ul de tablou. Am avut în pachet o ramă magnetică care se ataşează pe margini pentru a ajuta la camuflaj. Tot în cutie sunt două picioare/stand, care se introduc "plug and play" fără șuruburi, uşurând instalarea. E şi o telecomandă cu încărcare solară, cu autonomie de un an.
Concluzii
Uneori nu vrei să ai o conversaţie în sufragerie cu cineva şi să fii bruiat de TV-ul deschis, inoportunat de el pe mut sau să troneze o namilă neagră şi cu reflexii în faţa voastră când e închis. Aici intervine arta, concepută pentru a ne face îmbogăţi sufletul, a înfrumuseţa locuinţa şi a completa peretele golaş. Chiar şi cel mai antrenat ochi va privi cu admiraţie spre sticla ce imită pânza cu picturi şi la textura redată aici, strat peste strat de vopsea, puse cu sudoare, suferință şi migală de pictori de acum 500 de ani, care nici nu visau la aşa expunere.
Iubitorii de frumos vor aprecia acest produs, gamerii vor fi încântaţi, iar pentru filme, seriale, YouTube zic că îşi face treaba excelent QLED-ul. Versatilitatea e un alt factor cheie aici şi faptul că poţi schimba rama pentru a se asorta cu mobilă din camera ta şi poţi decora şi redecora mai uşor locuinţa schimbând şi look-ul TV-ului odată cu estetică. E foarte important şi pentru cei care lucrează de acasă să mai aducă un suflu nou în sufragerie sau dormitor prin aceste schimbări de rama sau de pictură afișată.
The Frame nu este destinat doar unei anumite categorii de oameni, e un produs care se poate adapta şi integra în toate casele, mulţumită caracteristicii de personalizare. Gamerii îl vor aprecia pentru lag-ul redus şi fluiditatea animaţiilor, cinefilii pentru contrastul nativ, iubitorii de artă pentru arta afişată, iar esteţii pentru uşurinţa de transformare a designului.