Finalul lunii iunie 2022 a fost unul cu adevărat torid, în care am stat mai mult în casă la adăpost de soare și la confortul interior livrat de aerul condiționat, urmărind cele mai noi producții de pe Netflix și Disney+ dintr-o adevărată peșteră, cu toate jaluzelele trase pentru a ne feri de soare. În cazul meu, de-a lungul acestor multe zile caniculare mi-au fost alături două dispozitive Samsung nou nouțe și anume televizorul Samsung The Serif 2022 și soundbar-ul Samsung HW-S800B.
Le-am primit cu brațele deschise în casă, uimit de cutiile gigantice și le-am pus la treabă în mai puțin de 30 minute, după cum v-am povestit și în materialul de aici. Ideal ar fi să mai ai o mână de ajutor dacă alegi acest televizor, pentru că la instalare clar vei avea nevoie de cineva alături. Poți și singur dacă nu te grăbești și așa am făcut și eu, dornic să văd ce are de oferit acest pachet de home entertainment.
Pe listă este un televizor care schimbă norma în materie de design, acolo unde mulți merg pe soluții cât mai slim și cu margini înguste, The Serif vine cu o ramă parcă împrumutată de la un tablou și cu margini plate sus și jos, pe care poți pune și mileul la o adică, deși mai frumos i-ar sta cu o colecție de figurine sau de ce nu, chiar soundbar-ul care l-a însoțit.
Folosesc cele două dispozitive de câteva săptămâni bune, timp în care am consumat mult YouTube, Netflix, Disney+, cu streaming video și audio, o perioadă suficient de mare pentru a veni astăzi cu impresiile formate. Dacă într-adevăr noul televizor Samsung The Serif este șeriful de pe piața TV lifestyle din acest an sau nu, vei afla din rândurile de mai jos + detalii la cald despre un soundbar incredibil de subțire.
Samsung The Serif 2022
Primul la rând despre care vă voi vorbi este telefonul Samsung The Serif 2022, asta pentru că a existat și o primă generație, cea din 2020. Noul model poate fi identificat după numele de serie QE55LS01BBU asociat variantei de 138 cm, cea pe care am primit-o eu în teste. Este modelul pe albastru, dar vei găsi televizorul și pe alte nuanțe pe viitor. Design-ul este clar punctul principal de atracție și este un televizor cum nu ai mai văzut, asta prin prisma ramei plate, ca de tablou.
Fiind plată asta înseamnă că poți pune televizorul oriunde pe o suprafață plană, sau dacă vrei să mergi pe un efect deosebit atunci vei înjuruba cele 4 picioare metalice pentru un stand care permite plasarea televizorului în picioare, ca un șevalet. În cutie o să găsești și manualele de utilizare, cablul de alimentare și telecomanda cu alimentare solară sau pe care o poți încărca folosind un cablu USB-C.
Cutia este una uriașă și din câte știu, ai nevoie de ea pentru atunci când vrei să apelezi la garanție sau la mutarea, astfel că trebuie să găsești un prieten dornic să ți-o găzduiască la casă, dacă tu stai la apartament. Ca design, The Serif 2022 calcă pe urmele modelului din 2020 care a fost premiat de IF Design Awards. Este un televizor care se îmbină de minune cu elementele de decor din living-ul tău și pentru că are suprafață plată și sus, asta înseamnă că poți expune figurine de exemplu aici.
Pentru cei care apreciază minimalismul clar vor fi utile piciorușele-stand care îi dau un aer aparte acestui televizor. Îmi place că Samsung s-a gândit și la ascunderea cablurilor, cu un spate detașabil al televizorului și posibilitatea de a trage de alimentare prin spatele unui dintre cele 4 picioare metalice. Chiar am fost încântat de modul în care arată acest televizor, de departe punctul forte și elementul care îl transformă în piesa de rezistență din apartamentul tău.
La fel de special este și ecranul, care de această dată vine acoperit de o peliculă mată, astfel că spui adio reflexii și te bucuri de o imagine de top chiar și dacă razele soarelui își găsesc drumul prin jaluzele. Aici este vorba despre un panou cu tehnologie QLED, diagonală de 55 inch (138 cm), rezoluție 4K Ultra HD și rată de refresh de 100Hz, astfel că e bun și pentru gaming. Ai suport HDR10+ (Adaptive/Gaming), HDR, One Billion Color, Mega Contrast și procesor Quantum 4K, practic tot ce-i mai nou și mai bun pentru a te bucura de o experiență de vizionare ideală.
Televizorul meu de zi cu zi este tot un Samsung, un LED de 108 cm, iar trecerea la 138 cm și QLED s-a simțit serios, nu doar de impactul diagonalei, ci și de tehnologia QLED care se prezintă mult mai bine decât la primele modele apărute pe piață. Nu am observat bleeding precum mai criticau în trecut unii cumpărători de televizoare QLED, panoul este tare luminos, cu o gramadă de setări pentru contrast, culori, atfel încât să îți reglezi afișajul pe placul tău.
Am fost plăcut impresionat de calitatea imaginii, fiind clar vizibil upgrade-ul de la LED-ul meu. Serif stă bine și pe partea de sunet unde ai un difuzor 4Ch de 40W, cu Adaptive Sound+, Dolby Digital Plus, Bluetooth Audio și Multiroom Link. Este mai mult decât suficient pentru un utilizator obișnuit, care nu vrea să își deranjeze vecinii cu duduitul unui subwoofer de la soundbar precum livrează HW-S800B despre care vă vorbesc mai jos.
Televizorul Samsung The Serif vine cu o nouă versiune de Tizen OS, complet diferită față de cea prezentă pe televizorul meu. Livrează o prezentare mai plăcută din punct de vedere vizual, mai curată și nu atât de aglomerată, cu aplicațiile din prim plan afișate sus iar jos în homescreen-ul Media recomandări. Sus e o opțiune de căutare după care urmează zona Ambient de unde poți seta picturi celebre și imagini (chiar și unele animate) pe post de tablou atunci când nu te uiți la televizor.
Sunt setări și opțiuni cu sutele, suport Multi View și o integrare serioasă cu SmartThings unde poți vedea toate dispozitivele tale conectate precum telefoane, un soundbar sau alte produse smart home. Am fost uimit să descopăr că televizorul a detectat pe neașteptate aparatul de aer condiționat, un model fără WiFi apropo, pe care acum îl controlez din SmartThings pe TV folosind telecomanda TV-ului. Nice touch!
Ca dotări extra pe care trebuie musai să le menționez se numără și NFC on TV. Dacă ai un smartphone Android și îl atingi de zona dedicată de deasupra televizorului (cu logo NFC) poți reda muzica de pe telefon pe televizor imediat. Pentru gameri există ALLM, Game Motion Plus, Surround Sound, Super Ultra Wide Game View, HGiG și Mini Map Zoom. Ai 4x porturi HDMI, 2x USB, eARC, slot CI, Bluetooth 5.2. Apropo de gaming, atunci când este detectată o consolă, se setează automat modul de sunet Joc și se schimbă și UI-ul cu unul de gaming, cu vibe de neon.
Acum că am trecut în revistă imaginea, sunetul și funcțiile speciale, trebuie să vorbesc și despre telecomandă. Este un model TM2281E dacă ești curios cu privire la versiunea exactă, pe alb în cazul de față. Este o telecomandă slim și ușoară, alungită, doar cu butoanele cheie, fără zona numerică, cum se întâmpla pe vremuri. Ai buton de comenzi vocale, back, home, pauză, ajustare volum, navigare printre programe sus/jos și comenzi rapide pentru browser, Amazon Prime Video, Netflix și Display+.
Dar nu asta e ceea ce o face special, ci ceea ce include în spate - un mic panou solar, pentru că da, telecomanda se încarcă de la soare sau de la lumina din interior. Doar o pui cu spatele în sus pe o masă și telecomanda se va încărca. Eventual, ai și opțiunea de încărcare via USB Type-C, dar în orice caz, ai scăpat de grija bateriilor și nici nu mai abuzezi telecomanda scuturând-o ca pe vremuri.
Samsung The Serif 2022 este un super televizor, un adevărat "șerif" de pe piața televizoarelor lifestyle acolo unde Samsung face legea, cu modele precum acesta care se remarcă prin rama deosebită sau variantele Sero care se rotesc pentru consum de conținut vertical. Televizorul se potrivește atât de bine în living-ul meu încât devine piesa principală de atracție pentru orice vizitator. Mi-a plăcut totul, de la calitatea imaginii și finisajul mat anti-reflexii, la sunet, funcții și Tizen OS-ul evoluat, iar ineditul a fost când Smart Things mi-a detectat AC-ul (fără WiFi) pe care acum îl controlez cu o singură telecomandă, cea a televizorului.
Singurul dezavantaj pe care mulți îl vor găsi este lipsa suportului VESA, dar cei care apreciază design-ul nu vor fi opriți de acest impediment, fiind livrate din cutie două moduri de a expune televizorul, fie direct pe o masă TV grație suportului mat, fie atașându-i picioarele metalice și expunându-l ca pe un tablou. E un televizor pentru cei care vor ceva diferit, un televizor cu personalitate.
Samsung HW-S800B
Nu am uitat de soundbar-ul pe care l-am primit în teste, produs audio care primește o secțiune dedicată în acest material. Se numește Samsung HW-S800B și este un companion ideal pentru televizorul The Serif 2022 care mi-a ajuns în teste, asta nu că televizorul de unul singur nu s-ar descurca de minune la capitolul acustică având sistem 4ch de 60W. Cu soundbar-ul treci la următorul nivel, adică 330W și la un sistem cu 3.1.2 canale și te bucuri de conexiune wireless la TV și de Dolby Atmos.
Așa cum vă povesteam și în articolul anterior, am fost impresionat de cât de subțire este soundbar-ul, asta în raport cu pachetul/cutia uriașă în care a venit. Samsung chiar indică pe cutie faptul că acesta are un design ultra-slim și chiar așa este. Este o bară de sunet incredibil de slim, cu design minimalist și cu un sunet care îți depășește așteptările, dacă la prima vedere nu crezi că din așa un dispozitiv poate ieși un sunet care să te dea pe spate.
O face și o face foarte bine, încât vei fi cu adevărat impresionat. Apropo de setare, tot ce trebuie să faci este să conectezi cablurile de la soundbar către subwoofer și apoi să conectezi cele două intrări la priză. Setarea soundbar-ului se face wireless și mi-a fost foarte ușor să fac asta din aplicația SmartThings de pe iOS, ce-i drept puțin bulversat inițial de conectarea subwoofer-ului, dar pe care am reușit să îl conectez prin folosirea telecomenzii dedicate pentru a fi văzut de televizor.
Da, are și telecomandă dedicată, dar am folosit-o mai mult pentru pornire/oprire decât pentru celelalte funcții, asta pentru că pentru control m-am folosit de telecomanda televizorului. Soundbar-ul de față are profil de 39.9 mm și vine cu un subwoofer compact care va fi găzduit pe podea. Conectarea este wireless și e vorba chiar despre prima conexiune Dolby Atmos wireless încorporată. Se acceptă aici Dolby Atmos și DTS Virtual:X pentru efecte 3D, iar legat de transmisiunea wireless Dolby Atmos prin WiFi, aceasta funcționează cu televizoarele Samsung 2022 selectate.
Samsung oferă pe HW-S800B trei canale, un canal subwoofer și chiar și două canale cu declanșare verticală - iar asta înseamnă că o să te bucuri de un mediu audio complet. Pe partea de sunet ai și Q-Symphony pentru sincronizarea cu televizorul tău Samsung, folosindu-se astfel și difuzoarele televizorului pe lângă cele ale soundbar-ului (necesită conectare via HDMI, conexiune optică). Ai la dispoziție și suport Alexa, Google Asisstant, Apple AirPlay, ba chiar și Chromecast integrat. La fel ca pe televizor, există și o funcție Tap Sound care îți permite să atingi telefonul de soundbar pentru a reda piesele favorite.
Sunt opțiuni și pentru gameri precum modul Game Pro, ai compatibilitate HDMI ARC și apropo, la pachet ai și un Wall Mount Kit inclus dacă vrei să pui soundbar-ul pe perete. Samsung HW-S800B pune la bătaie 10 difuzoare, are decodare Hi-Res Audio (AAC, MP3, WAV, FLAC, OGG, ALAC, AIFF), 1x ieșire HDMI, Bluetooth, Wi-Fi și legat de unitatea soundbar, aceasta are doar 1.4 kg, iar subwoofer-ul ajunge la 6.4 kg.
Poți controla ușor soundbar-ul și din aplicația SmartThings de pe telefon unde ai modurile audio (Standard, Surround, Joc, Sunet Adaptabil, DTS Virtual:X), egalizatorul, setare nivel bass subwoofer, sunet SpaceFit, Aplificator voce și setări avansate unde găsești Îmbunătățire Voce și Mod Noapte. În cea mai mare parte din perioada de testare, am avut setat modul audio Surround, iar HW-S800B a reușit să îmi facă să îmi doresc un astfel de soundbar. Sunetul este dus la următorul nivel, fie că asculți muzică sau te bucuri de filme/seriale cu Dolby Atmos. Am savurat asemenea materiale pe Netflix și Disney+, iar efectul livrat este la nivel de sală de cinema.
Volumul este incredibil de puternic, iar la nivelul 30 din 100 deja simțeam că sunt pe cale să îmi atrag ceva critici de la vecini pentru muzica puternică și bass-ul ce vibra din podea de la subwoofer. La 100 duduie toată camera și cu un așa setup de TV + soundbar nu puteam să nu invit câțiva prieteni pentru a savura un film și am ales să revăd Doctor Strange în Multiversul Nebuniei, un film IMAX Enhanced și sunet Dolby Atmos pe care l-am urmărit cu sufletul la gură și cu sunet care striga acțiune în întreaga cameră.
Concluzii
Vine pe final și partea de concluzii, iar aici v-ați cam dat seama, cred, cu privire la ce am de spus. Combo-ul pe care l-am primit în teste (televizor + soundbar) a fost de nota 10 și m-am bucurat de imagini clare și vii și de un sunet de excepție livrat de unitatea soundbar. Televizorul este o adevărată operă de artă, un tablou inteligent pe care chiar poți afișa imaginile favorite descărcate din zona Ambient. Design-ul tip ramă de tablou este ceva care îl face unic, elementul care îl diferențiază de miile de alte televizoare de pe piață și elementul pe care poate mulți îl caută pentru a completa linia de design din living.
Diagonala mare de 138 cm este ideală pentru un living de apartament, Tizen OS este actualizat și cu o gramadă de funcții la pachet, inclusiv un SmartThings care te lasă să controlezi dispozitivele din casă, precum aparatul de aer condiționat, chiar dacă acesta nu are WiFI. Ai zeci de setări de imagine pentru a stabili experiența după bunul plac, imaginile sunt vii, colorate și clar peste un LED obișnuit, iar telecomanda este din viitor, cu încărcare solară, astfel că uiți de grija bateriilor.
Ecranul mat este un alt punct forte, dar atenție la amprente și urme/zgârieturi, pentru că este un magnet la acest capitol. Ideal ar fi să eviți pe cât posibil atingerea panoului la scoaterea din cutie și instalare, pentru a evita urmele pe ecran. Lipsa suportului VESA nu reprezintă o problemă pentru publicul țintă al acestui televizor. Legat de soundbar, Samsung HW-S800B mi-a încântat prietenii și cred că și vecinii, pe toată perioada cât a fost în funcțiune, cu un sunet de top, bass puternic și unitate soundbar incredibil de subțire, fiind aproape greu de crezut că poate livra un asemenea sunet. Mai tot timpul l-am folosit la nivelul de volum 30 din 100, asta nu din cauza distorsiunilor la volum mare, nici vorbă, ci pentru că soundbar-ul se aude atât de tare, neașteptat de bine și o completare ideală pentru experiența vizuală livrată de televizor.
Samsung The Serif 2022 este cu adevărat un șerif al televizoarelor lifestyle, iar dacă tot am făcut comparația cu vestul sălbatic, atunci soundbar-ul este asul din mânecă, revolverul care dă pe spate privitorii de pe canapea!
Preț și disponibilitate
Cele două produse sunt disponibile deja în stoc pe plan local și au următoarele prețuri: