La mulţi ani! Am intrat în 2020, an bisect, an rotund, cel în care vom aseleniza iar şi cu puţin noroc şi amartiza! Tehnologia acelereaza într-un ritm extrem de rapid în ultima vreme, posibil cu ajutorul AI-ului. Am decis că acest Mobicast 292, primul podcast şi videocast din an să fie unul al recapitulărilor pentru 2019. Mai jos aflaţi ce a însemnat anul 2019 pentru Mobilissimo.ro, dar trebuie spus că pregătim şi un material separat despre asta, mult mai amplu. Nu uitaţi că în afară de YouTube, ne găsiţi podcastul şi pe Anchor.fm, Spotify şi iTunes.
Ce a însemnat 2019 pentru Mobilissimo.ro:
Am compilat întâi şi întâi o listă cu top 10 cele mai citite articole ale anului trecut. Pe primul loc se află în mod clar mega materialul de live blogging de Black Friday 2019. Acolo aţi găsit cele mai bune oferte, iar lista a fost actualizată 24 din 24 de redactori care au lucrat în ture neobosit. Pe 2 se află un articol inedit dacă mă întrebaţi pe mine: cel cu lista ce telefoane Huawei ce primesc Android 10 şi EMUI 10, semn că românilor încă le pasă mult când şi dacă vine Android 10 pe telefoanele lor Huawei.
Pe 3 găsim un material despre disponibilitatea lui Samsung Galaxy S10+ în România, foarte vânat la început de an. Topul 10 complet îl găsiţi mai jos, cu 2 surprize: două articole publicate în decembrie chiar, dar urcate rapid în top.
- Live Blogging Black Friday (30.730 unici / 56.626 views)
- Ce telefoane Huawei primesc EMUI 10 (17.115 unici / 18.376 views)
- Preț și Disponibilitate Galaxy S10+ în România (15.761 unici / 17.531 views)
- Apple și Samsung date în judecată pentru radiația emisă de telefoanele lor 14.519 unici / 15.518 views)
- Samsung pregătește un concurs special pentru posesorii de telefoane Galaxy S vechi (13.776 unici / 14.970 views)
- Preț și disponibilitate Galaxy A50 în România (13.587 unici / 14,876 views)
- Samsung Galaxy A71 primește randări noi (13.627 unici / 14.808 views)
- Preț și disponibilitate Galaxy Fold în România (12.937 unici / 13.838 views)
- Huawei nu mai folosește componente americane pe terminalele sale (12.922 unici / 13.736 view)
- Cât costă să schimbi un display de Galaxy S10? (11.810 unici / 13.006 views)
Ce a mai însemnat anul trecut pentru noi? Cifre impresionante:
- 7.598.022 unici tot anul (în luna noiembrie şi decembrie am avut un total de 1,704,282 unici)
- 9,231,957 views tot anul (în luna noiembrie şi decembrie am avut un total de 2,045,783 Page Views)
În plus, timpul mediu petrecut pe site este de 2 minute şi 12 secunde.
Nu am uitat şi de cele mai vizionate clipuri YouTube de pe canalul nostru, iar topul 5 arată astfel:
- Huawei P30 Lite Review
- Huawei Mate 20 Lite Review
- Samsung Galaxy A50 Review
- Xiaomi Redmi Note 8 Pro Review
- Samsung Galaxy A70
Dacă includem doar modelele lansate în 2019 totuşi, Huawei P30 Lite rămâne pe primul loc, urmat de Samsung Galaxy A50, bătălie dusă din greu în zona midrange în primele 6 luni din an, poate mai mult. Avem şi Xiaomi Redmi Note 8 Pro pe locul 3 şi Galaxy A70 pe 4, iarăşi ceva de aşteptat. Mi se pare interesant că telefoanele midrange au atras mai multe vizualizări decât cele flagship.
Ca date demografice, aflaţi că avem un public preponderent masculin (77.4%), iar cel feminin este de 22.8%. Majoritatea celor care ne citesc au între 25 şi 34 de ani, iar pe locul 2 se află cei de 35-44 de ani. Ei compun grosul publicului nostru.
Mobilissimo.ro a fost cel mai des accesat în 2019 de pe iPhone, dar din păcate nu avem şi segmentarea pe modele. Apoi vin cei cu device-urile "Not Set" şi Huawei P20 Lite, urmat de Galaxy S8. O lună specială a anului trecut a fost noiembrie, când am trecut de 1 milion de vizualizări de pagini.
Nu uităm şi de grupul de Facebook, care a ajuns la 4458 de membri, dintre care 1615 s-au alăturat în 2019. Membrii activi sunt în număr de 4194 şi avem cam 800 de postări de subiecte pe lună şi peste 9000 de comentarii pe lună. Grupul este unul închis, iar fiecare membru nou este verificat. Acceptăm doar membri pasionaţi de tehnologie.
În 2019 am avut şi deplasări pe tot globul, aducându-vă exclusivităţi şi noutăţi din Taiwan, Londra, Valencia, Munchen, Berlin, Barcelona, dar şi din China continentală. Toate aceste cifre, realizări şi toată această creştere nu ar fi fost posibile fără voi, publicul şi nici fără partenerii noştri, din rândul operatorilor de telefonie, producătorilor de telefoane şi retailerilor, cărora le mulţumim.
Din nou, nu uitaţi că avem un articol special pregătit în care luăm de-a fir a păr cifrele pe 2019.
FAIL şi WIN:
FAIL: Am stat ceva şi m-am gândit cam care ar fi FAIL-ul anului 2019. Unii ar fi tentaţi să zică Cybertruck sau Xbox Series X, eventual Nokia 9 Pureview. Eu zic că mai grav de atât e că trebuia să avem deja 5G lansat global de la final de 2019 şi că tehnologia bate pasul pe loc din cauza imixtiunii politicului. Trump are disputa cu China şi cu Huawei, Coreea de Sud a avut ceva de împărţit cu Japonia, ZTE a avut şi ea probleme şi publicul iubitor de inovaţie nu a putut cumpăra Mate 30 Pro din cauza lipsei de servicii Google. Iar licitaţiile 5G de la noi se tot amână... Politicul trage în spate inovaţia.
WIN: Şi aici m-am gândit bine de tot şi cred că în 2019 am văzut cel mai mare salt în calitate şi funcţionalitate a camerelor foto de pe smartphone faţă de anul anterior 2018. Mă uit la capturi din 2018 şi ele mi se par din "epoca de piatră" faţă de ce am pozat şi filmat în 2019. Deja se filmează fără cusur în 4K, stabilizarea de calitate e la ordinea zilei şi zoom-ul a ajuns la cote fantastice. Avem şi camere Macro, Bokeh, senzori de 48, 64 şi 108 MP, filmare Bokeh şi desenăm în timp real pe un video pe care îl filmăm... Optica a crescut enorm în 2019 pe telefoane.
Întrebări:
Am ajuns şi la întrebări, unde am început cu Forumul ca de obicei. Am fost întrebat ce recenzii urmează să publicăm şi dacă mi se pare doar un gimmick încărcarea wireless. Pe YouTube m-aţi pus să aleg între Galaxy S10+ şi Xiaomi Mi Note 10, iar apoi am fost întrebat ce părere am despre premiile de final de an acordate de MBKHD pentru diferite produse tech şi telefoane. Nu prea sunt de acord cu câteva din ele...
Am fost rugat şi să aleg între iPhone XR şi Galaxy S10, am recomandat şi filme pe Amazon (seriale) şi m-am gândit din greu să aleg care a fost brandul meu preferat de tehnologie în 2019. Culmea e că am ales SpaceX. Am mai ales apoi între iPhone 7 şi Galaxy S8, dar am şi recomandat cuiva să treacă de la Nokia 7 Plus la Nokia 8.1. Am abordat şi tema celor obsedaţi de cele mai noi actualizări software şi am explicat pasiunea lor.
Diverse:
1. În perioada vacanţei de iarnă s-a lăsat cu binging serios şi nu doar de mâncare, ci şi de seriale. Am văzut noul hit Netflix, "Messiah", care a apărut pe 1 ianuarie 2020. Spunea povestea unui tânăr carismatic, care ar fi a doua venire a lui Iisus. Aparent face minuni şi instigă la rebeliune popoarele din Israel, Siria, Liban şi chiar SUA, unde ajunge în mijlocul unei secte. CIA, Mossad sunt pe urmele sale din cauza pericolului pe care îl aduce aşa o figură de lider. Mai relevant că niciodată în contextul complicat actual cu Orientul.
2. Am văzut şi noul serial "Spinning Out", care include două actriţe ce îmi plac mult: Kaya Scodelario şi January Jones (din "Mad Men"). E despre patinatori care vor să meargă la Olimpiadă, au în jur de 20 de ani şi toţi au depresii, drame, dependențe, bipolaritate, răni grave şi anxietate. January Jones e o mamă bipolară care se poartă oribil cu fiicele sale, patinatoare foarte talentate dar cu traume profunde. O familie de bani gata face şi desface iţele într-un oraş de munte cu 7000 de oameni.
3. Am mai văzut pe HBO GO mini seria "A Christmas Carol", încă o variantă a celebrii poveşti de Crăciun a lui Charles Dickens. Îi are în spate pe oamenii de la "Peaky Blinders", dar şi pe Tom Hardy ca producător. Guy Pearce este Scrooge, bântuit de cele 3 fantome ale Crăciunului. Mi se pare că au grăbit ultima fantomă şi rezultatul este foarte gothic şi întunecat. Andy Serkis e iarăşi o prezenţă inedită, ca şi Stephen Graham din "Snatch" şi "Taboo".
4. Am văzut şi eu în sfârşit "Star Wars Rise of Skywalker" şi contrar tuturor vocilor negative mie chiar mi-a plăcut. Povestea a fost legată frumos cu o fundă şi are sens în sfârşit, au apărut şi personaje clasice drept fantome sau amintiri şi îl avem şi pe Palpatine revenit cu o forţă mai mare ca oricând. Kylo Ren a fost senzaţional că de obicei (sunt mare fan Adam Driver), în conflictul său intern mai aprins ca niciodată. Înţeleg ce nu au apreciat fanaticii Star Wars, dar am trecut peste micile gafe şi greşeli.
5. Am jucat şi un joc în această perioadă, "Detention". Este un horror survival 2D, disponibil pe Steam şi Play Store (24 lei aici), care spune o poveste din Taiwan-ul anilor '60, între represiunea legii marţiale şi o invazie chinezo/japoneză. Avem în centru un personaj feminin care se trezeşte cu colegi de liceu omorâţi şi deveniţi zombii şi apoi îşi retrăieşte traumele de pe parcursul vieţii într-o halucinaţie cu portaluri, creaturi ciudate şi muzica tradiţională asiatică. Extrem de bizar, dar fascinant şi cu artwork superb. Are 3 ore de gameplay, hai 4.