Festivalul Summer Well a ajuns la ediţia cu numărul 11 în 2022 şi cred că am fost la mai bine de jumătate dintre ediţiile de până acum. Cu o pauză în 2020 din cauza pandemiei şi cu amintirea unei super ediţii din 2014, cu Placebo, John Newman şi Bastille în lineup. Festivalul este inexorabil conectat cu tehnologia şi vezi asta fie şi numai prin numărul uriaş de telefoane fluturate în aer la concerte, plata contactless cu brăţara, activări cu VR şi AR. Cum a fost la festival în acest an aflaţi mai jos.
Cortul Orange şi activităţi distractive
Cortul Orange România era uşor de găsit, era mare şi avea o piscină în faţă. Se afla aproape de acea intrare psihedelică cu fețe umane în stil Insula Paştelui şi lângă un ecran uriaş pe care apăreai chiar tu filmat în infraroşu cu un senzor de Kinect.
Orange România a asigurat acoperire Wi-Fi pe tot teritoriul pe care s-a desfăşurat festivalul, domeniul Știrbey din Buftea. Wi-Fi-ul era gratuit.
În plus 5G-ul a fost la înălţime şi am făcut teste pe durata festivalului, sărind lejer de 900 Mbps download înconjurat de mii de oameni ce participau la concert. Avem şi o poză cu asta, dar şi un video, în care am ajuns pe la 887 Mbps la download şi 137 Mbps la upload.
Dar hai să nu fim aşa serioşi. A fost un festival al vacanţei, al distracţiei. Iată câteva dintre activităţile pe care le puteai face la cortul Orange:
- tatuaj pe mână, spate sau alte zone realizat în câteva minute, cu modele în forma undelor muzicale (rezistă câteva zile). Tu îţi alegeai modelul şi culoarea, puteai avea şi o inimioară, lună şi alte simboluri
- să îţi pui mâna într-o cuvă cu vopseluri psihedelice şi apoi să o usuci pentru a păstra acel imprimeu inedit până la următoarea spălare. Aveau şi vopseluri fosforescente
- puteai juca un joc cu un braţ robotic controlat de un telefon, cu care aduceai o biluţă în centrul unui labirint şi câştigai automat o boxă wireless portabilă. Am câştigat şi eu una.
- puteai juca fotbal cu doi roboţei pe roţi controlaţi cu joystick-uri şi smartphone-uri
- exista şi o cască VR cu care puteai vâna un astronaut pe platforma de relaxare Orange
- la intrarea în cort era o zonă unde se puteau încărca telefoanele, gratuit
- de asemenea, erau şi 4-5 tablouri expuse, pe care dacă le scanai cu o tabletă Tab S8 Ultra deveneau animate în faţă. Arta AR!
Poate cea mai tare chestie văzută de mine la festival a fost Sleep Well Baby by Orange. Practic, la concertul celor de la Future Islands de vineri seara, adulţii auzeau muzica formaţiei la scena principală, iar cei mici primeau căşti speciale cu o versiune de cântec de leagăn a aceleiaşi piese.
Am pus urechea acolo şi am zâmbit, chiar era ceva relaxant cu voce feminină, derivată din ce auzeam la main stage. Am văzut că e un trend, am găsit în Spotify recent versiunea lullaby a unui album de formaţie rock, parcă Foo Fighters. Cei mici primeau la festival şi căşti care le protejau urechile fragile de muzica tare.
Orange a mai amenajat şi o zonă pop-up cinema, unde puteai sta pe săculeţi sau pufuri cum le zicea lumea şi să te uiţi la filme. Erau sezlong-uri şi activări HBO Max şi Samsung cu OZN-uri şi capul dragonului din Game of Thrones, care, apropo, de pe 22 august ne oferă şi un spinoff pe HBO Max, House of the Dragon.
Alte standuri, activităţi
La capitolul "şi altele" aveam standul Converse, unde ne puteam personaliza converşii gratuit, standul Pepsi, unde puteai câştiga premii, şi cel Pringles, care includea o roată a norocului cu premii, dacă făceai o achiziţie. Standul Nivea avea o probă de fitness, cu o bicicletă, obstacole, cățărare, iar Bacardi a adus pahare luminoase la standul său, pentru Cubra Libre.
La standul YOXO erau tuburi colorate, numite Kissing Booth, unde îndrăgostiţii puteau face instantanee ale săruturilor lor. Am văzut că tuburile au fost totuşi monopolizate de cei mici, care se tot jucau pe acolo.
TikTok a avut un cort dedicat lângă lac, unde puteai exersa coregrafii, să te relaxezi şi să întâlneşti artişti. Ford a adus un Mach-E şi un Puma, dar şi un firmanent fals cu o iluminare posh.
Medlife avea "perfuzii" pentru telefoane, pe care le puteai încărca folosind cabluri luminoase.
Karcher a venit cu suflătoarele sale, folosite în cortul său galben, pentru a face părul să fluture la selfie-uri.
Mi-a plăcut şi că am auzit Maneskin la standul Martini, am văzut că era şi o zonă unde învăţai să te dai cu caiacul sau placa pe lac şi dacă duceai destule pahare la reciclat urcai şi în celebrul turn de pe Domeniul Știrbey.
Mâncare, băutură
Erau peste 20 de food truck-uri la Summer Well şi nu vă mint... mâncarea era scumpă. Era 43 lei pizza la Camionetta, 43 de lei şi o kafta, adică o shaormă cu berbecuţ şi vită la Riders, food truck libanez. Am mâncat de la ei la Street Food Festival şi mi-a plăcut mult, iar la SAGA am mâncat de 2 ori în iunie. Atunci era 38 lei o kafta. Humusul s-a scumpit enorm la ei, de la 20 la 37 lei.
Puiul cu curry şi orez era 35 de lei la Switch Eat Asiatic, ginul era de 28 de lei, la fel şi Cubra Libre la Bacardi. O porţie de cartofi prăjiţi cu cheddar şi telemea era 30 şi ceva de lei la Satisfry, în vreme ce inelele de calamar săreau de 40 de lei la Drunken Squid. Îngheţata de la Puro e Bio și era 11 lei o cupă sau 20 lei două cupe. Gustul era cam ca la Emilia. Mi-a plăcut de pizzeria Fomizza, ce avea o roată a norocului, care îţi aducea o pizza bonus sau reduceri de 20%, plus alte oferte.
Plata se făcea cu brăţara pe care o ţineai la mână şi se putea încărca cu bani la punctele de top up sau din aplicaţia Summer Well. Din păcate, în prima seară aplicaţia nu prea a mers, cel puţin ca top up. Mi-a plăcut că puteai vedea direct în app câţi bani mai aveai pe brăţară.
Regret că nu am apucat să încerc mâncare nepaleză şi filipineză şi pasteis de nata, desert portughez. Am înţeles că au cofetărie în centrul Bucureştiului.
Muzică
Eu mereu am susţinut că "Summer Well e mai mult pentru relaxare, decât pentru muzică". Lineup-urile nu sunt aşa fabuloase ca la un Sziget, Nova Rock, Rock am Ring sau Metalhead Meeting la noi. Depinde şi ce asculţi. Arctic Monkeys e singurul nume mare de anul ăsta, deşi, pentru puştani, Killa Fonic şi Amuly sunt nume uriaşe în trap. Eu m-am dus special pentru Nothing But Thieves, pe care i-am descoperit în 2017 la Summer Well şi fix pentru 2 piese: "Sorry" şi "Amsterdam", pe care le-am ascultat acum pe ploaie, cu piele de găină.
Am descoperit şi două trupe româneşti: D.E.N.I.S, un punk rock care aduce cu un Idles mai cuminte şi Lvx Machina, care e un fel de Puscifer ironic, cu un nene wrestler care cântă rap ca Nicu de la N&D şi are stripteuze cu el. Killa a cântat prea puţin, 35 de minute, iar Șuie Paparude a aniversat 30 de ani de carieră vineri seara, aducând pe scenă ambii solişti, Junkyard şi Bean, dar şi pe DJ Vasile.
Arctic Monkeys a cântat impecabil 20 de piese, aşa bine că au sunat aproape de playback, iar Digitalism a adus nişte disco la afterparty. Amuly a ţopăit foarte mult pe scenă şi m-a şocat câtă lume îi ştia versurile.
Concluzii
Summer Well a fost un eveniment pentru familii, cu mare grijă pentru cei mici şi pentru toate vârstele. Fiecare găsea câte ceva de făcut, un hamac, un puf, filme de văzut, roboţei, ceva de mâncat sau distracţie în VR sau AR. Am văzut mai mult public tânăr ca niciodată, puştani sub 23 de ani şi asta judecând după mulţimea de la intrare, în special în ziua de vineri. Posibil ca şi trapperii din lineup să aibă de-a face cu asta.
Nu m-am confruntat cu cozi mari, s-au împărţit pelerine pentru ploaie la cortul Orange, am găsit loc să încarc şi telefonul şi plățile contactless s-au făcut uşor. Semnalul 5G a fost excelent şi dacă ar fi să reproşez ceva, ar fi cozile prea mari la intrarea dedicată femeilor, unde erau prea puţine angajate BGS pentru control corporal, sau preţurile prea mari la mâncare, la food truck-uri.
Personal sunt bucuros că m-am mai dezmorţit cu plimbări prin pădurea de la Domeniul Știrbey (25.000 paşi pe zi), am ascultat Nothing But Thieves şi am petrecut timp cu prieteni şi foşti colegi de facultate.