OnePlus a doborât orice record ca număr de telefoane lansate în 2020, scoţând nu mai puţin de jumătate de duzină de handset-uri. Avem OnePlus 8 şi 8 Pro, OnePlus Nord şi OnePlus 8T, dar şi Nord N10 şi N100. Poate cea mai surprinzătoare a fost intrarea companiei în zona de buget, cu modelele N10 şi N100. Puriştii au strâmbat din nas, afirmând că "OnePlus îşi pierde identitatea" şi "se vede că a plecat Carl Pei". În fine, trecem peste, noi avem la test OnePlus Nord N10 5G, care costă 349 euro pe site-ul OnePlus. Asta înseamnă cam 1700 de lei, ceea ce te face să regândeşti ideea de "telefon de buget". Îl scoatem din cutie mai jos şi avem şi primele impresii.
Disponibil doar în varianta de culoare Midnight Ice, telefonul a fost anunţat la final de octobrie, alături de modelul 4G N100. Puteţi privi Nord N10 5G ca un OnePlus Nord Lite. În cutie se află încărcătorul de 30W, cablul USB-C, cheiţa pentru SIM şi manualul. Corpul e fabricat din plastic şi spatele prinde lumina cam ca Honor 8X şi Honor 9. E un look sexy, dar la prima atingere a spatelui şi a butoanelor simţi că ai trecut la un nivel de construcţie inferior faţă de ce oferă OnePlus de obicei.
E totuşi un telefon foarte comod de mânuit, aderent, spatele nu atrage prea multe amprente şi e uşor de folosit cu o mână. Butoanele sunt cam plasticoase şi zgomotoase, cum se întâmplă uneori în seria Galaxy A. OnePlus Nord N10 5G măsoară 9 mm în talie şi 190 de grame, dar aceste grame chiar nu se simt. Pare cu vreo 20 de grame mai uşor. Ecranul este un IPS LCD de 6.49 inch, cu rezoluţie de 2400 x 1080 pixeli şi refresh rate de 90 Hz. Are procesor Snapdragon 690 5G de 8 nm, CPU octa core încă nou pe piaţă.
E însoţit de 6 GB RAM şi 128 GB stocare, dar are şi slot microSD, ceva ce nu vezi în fiecare zi pe un OnePlus. Bateria de 4300 mAh se încarcă la 30W, iar telefonul dispune şi de jack audio şi vestea bună e că nu sacrifică nici difuzoarele stereo. Cititorul de amprente se află în spate, ceea ce în mod comic în ziua de azi e "semn de ruşine" şi de "telefon low end", pentru un cumpărător mai cinic. Camera selfie are 16 MP şi este decupată în ecran în colţul din stânga sus. Decupajul e măricel, cum am văzut pe Huawei P40 Lite să zicem.
În spate se află următorul setup foto:
- 64 MP, F/1.8, PDAF
- 8 MP, ultrawide
- 2 MP, Bokeh
- 2 MP, Macro
Avem şi bliţ LED şi filmare 4K. Dacă numeri rapid opţiunile din interfaţa camerei senzaţia e că primeşti mai multe decât pe OnePlus Nord, parcă şi OnePlus 8T, sau sunt mai împrăştiate în UI... Telefonul are şi suport 4G şi 5G, WiFi dual band, port USB-C, Bluetooth 5.1, GPS dual band şi NFC. O curiozitate e faptul că telefonul a sosit cu Android 10 şi OxygenOS 10.5 şi va primi doar Android 11 şi atât, fără Android 12 pe viitor. Cel puţin asta e situaţia acum, dar la cât de setată pe feedback e OnePlus, s-ar putea schimba.
Vă spun sincer că văzând toate comentariile de pe YouTube la unboxing-ul lui OnePlus Nord N10 5G, încep să mă simt vinovat că l-am numit ieftin. Moto G 5G Plus e cu vreo 200 de lei mai ieftin şi oferă un pachet similar de dotări, ba chiar un CPU mai puternic. Huawei P40 Lite 5G e cu vreo 100 de euro mai ieftin şi are CPU mult mai puternic.
Galerie foto Unboxing OnePlus Nord N10 5G (conținutul cutiei)
Va trebui să găsim măsură exactă a compromisurilor făcute de OnePlus înainte să judecăm ce mai înseamnă "ieftin" în ziua de azi. Personal consider că Xiaomi Mi 10 Lite e telefonul de bătut în acest segment. Revenim cu review şi concluzii. Consider că un preţ corect pentru acest telefon ar fi fost un 299 euro totuşi.
OnePlus Nord N10 5G, prețuri actualizate: