HONOR Magic7 Lite ne-a sosit pe final de 2024 la teste şi este bucata de puzzle care lipsea din ecuaţia numită „Seria HONOR Magic7”. Am testat în China HONOR Magic7 şi HONOR Magic7 Pro, iar acum tripleta e întregită de Lite. Cu un preţ în jurul a 2000 de lei, terminalul se remarcă prin faptul că... sparge nuci, se poate scăpa de la 2 metri înălţime, ţine la minus 30 de grade Celsius. Are camera de 108 MP cu zoom lossless şi o baterie imensă, de 6600 mAh. E gândit să fie ultra rezistent, de cursă lungă ca autonomie la binging şi are şi un ecran luminos şi mare, care îţi protejează ochii de efectele nocive ale luminii albastre.
Îl scoatem din cutie mai jos şi aflaţi primele impresii.
Ce e în cutie?
Nu mare lucru: un manual, cheiţa SIM, cablu de la USB-C la USB-A. Cei de la HONOR mi-au zis că UE îi obligă să nu mai pună încărcătoare în cutii.
Design
Ce am remarcat din prima este inelul zimţat din jurul camerei principale, din spate. Aduce cu designul unui ceas de lux, poate un Rolex, abordare găsită şi la seria Magic 6, dar şi la rivali ca realme 12 Pro+. Telefonul e destul de lung şi lat, greu de manevrat cu o mână mai mică. Cântăreşte un rezonabil 189 de grame şi măsoară 7.98 mm în talie. Vine pe nuanţele Titanium Purple, Titanium Black şi Jade Cyan.
Noi avem prima nuanţă, care e un mov sexy, de pijama de damă luată din mall. Are certificare IP65M, adică protecţie la 360 de grade contra apei. Rezistă şi la praf, ba chiar şi la scăpări de la până la 2 metri înălţime. Ce materiale are în compoziţie? Rama metalică, sticlă securizată şi curbată pe laturi, pe faţă şi spate. E comod de manevrat, are priză bună şi butoanele sunt puse la îndemână.
Cât de rezistent e? Deocamdată l-am tot scăpat de la 1 metru înălţime şi am spart nuci cu el, iar ecranul rezistă fără pic de zgârieturi. L-am şi zgâriat cu monede şi chei şi e ca nou.
Display, hardware:
La bord găsim un ecran OLED de 6.78 inch, cu rezoluţie 1.5K şi refresh rate de 120 Hz. Atinge până la 4000 de nits de luminozitate şi oferă PWM Dimming de 3840 Hz. E de fapt doar una dintre funcţiile care îţi protejează ochii, ba de lumină albastră, ba de flicker obositor. Are şi Dynamic Dimming. HONOR şi-a asumat rolul de protector al ochilor de ceva vreme.
La interior se află un procesor Qualcomm Snapdragon 6 Gen 1, acelaşi de pe predecesorul Magic 6 Lite. E un CPU octa-core de 4 nanometri. Zic că ar fi mers totuşi un Seria 7, la 2000 lei. Are şi 8 sau 12 GB RAM, cu încă 8 GB adăugaţi din setări (virtuali). HONOR Magic7 Lite foloseşte 256 sau 512 GB stocare şi nu are slot microSD. Ca selling point avem bateria, de 6600 mAh, una Siliciu-Carbon, care se încarcă la 100W. Nu avem încărcător în cutie.
Suportă unul Huawei de la seria Nova fără probleme, ca să ştiţi. Saltul e măricel de la HONOR Magic 6 Lite, el având baterie de 5800 mAh. Bateria de aici are şi două mecanisme de protecţie: Armor Coating, o protecţie de jur împrejurul său şi monitorizare a temperaturii. Pe hârtie primim autonomie de până la 25.8 ore în mod playback video şi telefonul poate opera cu autonomie ideală, chiar şi la minus 30 de grade Celsius sau plus 55 de grade.
Mai are difuzoare stereo, cititor de amprente optic în ecran, iar la conectivitate bifăm 5G, Wi-Fi dual band, Bluetooth 5.1, port USB-C 2.0, două sloturi nano SIM şi infraroşu. Nu are jack audio.
Camera:
Pachetul optic e acelaşi ca la predecesor, ba chiar cu ceva în minus: a dispărut camera de 2 MP Macro. Avem aceeaşi cameră selfie de 16 MP în faţă, cu filmare FHD, în vreme ce în spate primim un senzor principal de 108 MP, cu deschidere F/1.8 şi PDAF, dar şi o cameră ultrawide de 5 MP, cu deschidere F/2.2. Camera principală are stabilizare optică aparent, ca noutate de la predecesor.
Şi zoom lossless 3X, care îi iese binişor. Ca opţiuni foto sunt în mare aceleaşi ca la 6 Lite: Panorama, Watermark, Scanare Documente, Slow Motion, Time Lapse, High Res, Story, Pro, HDR, Mulţi Video. Filmare 4K la 30 FPS maxim şi AI pentru detecţie scene. Apare şi Highlight, care permite captură de subiecte în mişcare rapidă, precum momentul când un copil dă cu piciorul într-o minge spre exemplu.
Completăm cu Portrait, Night şi Aperture. Avem şi 3 moduri de Portrait aici, în funcţie de zoom, plus filtre arătoase.
Software:
Faţă de HONOR Magic7 Pro, care rula Android 15 cu Magic OS 9.0 aplicat peste, aici avem MagicOS 8.0, aplicat peste Android 14. Interfaţa nu s-a schimbat faţă de generaţia 2024 de telefoane. Primim o bară laterală, din care declanşăm aplicaţii ce plutesc pe ecran minimizate, ca supliment la multitasking-ul prin split screen. Avem şi Always On Display, recunoaştere facială şi încă mai întreb dacă nu cumva în acea pilulă din ecran nu avem şi un senzor Bokeh, deoarece deblocarea facială se face foarte rapid.
Apropo, în jurul pilulei avem un mecanism în stilul celei de pe iPhone, cu afişaj de waveform pentru playere media, cu afişaj de cronometru şi alte informaţii utile preluate din diferite aplicaţii. Primim şi sugestii de aplicaţii pe de bază de AI, în funcţie de momentul zilei şi locul în care ne aflăm, dar şi Magic Text, care extrage text din imagini.
Nu uităm de Magic Portal, care îţi permite să iei imagini şi text de orice fel, de pe site-uri de exemplu, şi să le duci lateral prin drag and drop la o selecţie de 100+ aplicaţii. Poţi duce un nume de restaurant spre Google Maps, o poză de pe un site spre Gmail sau Twitter sau Facebook şi aşa mai departe. Sari peste paşi, economiseşti timp.
Nu avem prea multe aplicaţii preinstalate, iar telefonul aduce şi HONOR Share, Honor Health, o aplicaţie de administrat resursele de sistem, pentru a ne feri de lag. Nu uităm de AI Erase din Gallery, cu care poţi scoate persoane şi obiecte, dar şi text din poze. Avem şi Parallel Space, dacă folosiţi telefonul şi pentru muncă şi acasă.
Impresii:
Mi se pare un telefon bun de luat în excursii, chiar şi în medii foarte friguroase sau foarte călduroase. Pe care îl poţi scăpa pe jos când faci sport, ţine în buzunarul de ghiozdan cu alte 3-4 obiecte care ar zgâria alte telefoane. Între bateria mare şi corpul rezistent, e telefon de luat la drum lung, unde nu sunt încărcătoare. Camera promite să livreze rezultate OK în zona midrange, mai ales pentru vloggeri, cu modul Mulţi Cameră, care capturează simultan şi cu camera din spate şi cea frontală.
Ar putea fi în starter kitul oricărui aventurier şi călător.