Windows Phone 7 la aniversarea a 2 ani, marea Întoarcere a Microsoft nu s-a realizat

1.316 ori
<b>Windows Phone 7 la aniversarea a 2 ani, marea Întoarcere a Microsoft nu s-a realizat</b>Microsoft a lansat Windows Phone 7 în octombrie 2010. La doi ani distanță se pregătesc a face un pas și mai important - Windows Phone 8 care la nivel de kernel nu are prea mare legătură cu Windows Phone 7 fiind bazat pe Windows NT și nu pe Windows...

Microsoft a lansat Windows Phone 7 în octombrie 2010. La doi ani distanță se pregătesc a face un pas și mai important - Windows Phone 8 care la nivel de kernel nu are prea mare legătură cu Windows Phone 7 fiind bazat pe Windows NT și nu pe Windows CE precum predecesorul său. Se poate spune că o vor lua de la zero, deși am înțeles că aplicațiile din Windows Phone 7 Marketplace vor putea fi adaptate relativ ușor la noul sistem de operare.

Nu eram atât de pasionat de tehnologia mobilă la momentul respectiv, dar tot îmi amintesc ce efervescență se crease pe rețelele sociale și pe blogurile de specialitate. Toată lumea aștepta acest sistem de operare ce promite mult, o nouă interfață, condiții stricte și același UI pe toate telefoanele, hardware decent pentru vremea respectivă, parteneriate cu companiile de top în genul HTC - care la nivelul lui 2010 era pe val, Samsung, LG, Dell.

Au debutat în forță cu o duzină de telefoane cu WP7. Printre acestea se numărau: LG Optimus 7, Samsung Omnia 7, HTC HD7 + câteva modele.

Se poate spune că Microsoft a făcut totul ca la carte, o mare lansare, mult buzz, au investit în publicitate. Un element important a fost parteneriatul cu Nokia din februarie 2011 și telefoanele din seria Lumia lansate până la final de an - Lumia 800 și 710, a urmat Lumia 900 și smartphone-ul low-cost Nokia Lumia 610.

Totuși, succesul comercial s-a lăsat așteptat. Ce a greșit Microsoft?

1. Operatori de telefonie nu s-au grăbit să pună telefoanele cu WP7 în ofertă, nu le-au promovat precum cele cu Android, iOS. Se spune că a acționat ca o frână și decizia Microsoft de a achiziționa Skype care pe termen lung ar fi văzut ca o amenințare de către companiile de telefonie mobilă.

2. Preț mare pentru telefoanele cu WP7 + concurența acerbă din partea telefoanelor Android. Telefoanele cu WP7 nu erau decât din segmentul de top, iar smartphone-urile cu Android au evoluat pe trei segmente: low-cost, mid-range și high-end. Criza economică a avut și ea un cuvânt de spus. Greu să vinzi Nokia Lumia 900 cu display de 4.3 inch, procesor single core la 1.4 GHz, 512 MB RAM, 16 GB spațiu de stocare față de alte telefoane Android, în genul Galaxy S III: procesor quad-core, 1 GB RAM, 16, 32 sau 64 GB și microSD de până la 64 GB, display HD cu 1280x720 pixeli. Ar fi putut să le lase la un cost mai mic.

3. Hardware strict, concurența a evoluat ca hardware și ca software, WP7 a bătut pasul pe loc. Microsoft a tras tare ca să formeze o comunitate de dezvoltatori în spatele sistemului său de operare mobil, concurența cu Android Market (denumit Google Play din luna martie 2012) și App Store s-a dovedit a fi greu de depășit sau măcar să ajungă la același nivel. Telefoanele cu Windows Phone 7 au rămas blocate la niște specificații hardware ce s-au demodat rapid: procesor single core + 512 MB RAM + 8 sau 16 GB spațiu de stocare, fără slot pentru microSD, display cu rezoluție 480x800 pixeli.

Nu s-a oferit acces rapid la toate elementele SDK-ului, spre exemplu la camera foto au decis să fie mai deschiși mult mai târziu și nu înțeleg de ce au ales o asemenea strategie.

4. Aplicații care nu au atras publicul. Cum spuneam legat de WP7 Marketplace, a crescut mai repede decât App Store și Google Play în faza inițială, dar nu îmi amintesc lansări importate de aplicații doar pe WP7. Un dezvoltator de aplicații alege piața care-i aduce profit, App Store în primul rând și dacă dorește alte metode de monetizare mizează pe Google Play pentru volum. Am testat multe dintre telefoanele cu WP7, să te descurci prin magazinul de aplicații nu era la fel de facil ca la concurență. App Store atrage prin numărul mare de aplicații, calitatea acestora și optimizarea pentru iPhone și iPad. Google Plaz mizează tot la fel pe număr de aplicații și mai ales pe caracterul gratuit al multora, așa și-a câștigat renumele și atrage o categorie mare de persoane interesate de achiziția unui telefon care să le ofere multe aplicații fără cost.

Windows Phone 7 Marketplace aducea și aplicații mult mai scumpe decât pe App Store sau Google Play. Aș da exemplu Angry Birds: 0.99 dolari pe iOS, gratuit pe Android și 3.99 dolari pe WP7.

5. Parteneriatul cu Nokia. Veți spune că a avut un impact pozitiv, seria Lumia reprezentând cele mai bine comercializate telefoane cu acest o.s., dar transformând Nokia în partener principal sau cu statut special s-au trezit că Samsung, LG, HTC nu s-au mai grăbit să lanseze telefoane noi. Telefoanele Nokia nu ieșeau cu nimic în față la nivel de interfață, aplicații, experiență față de smartphone-urile din prima generație și aveau un preț prohibtiv. Plus că în unele state precum România au debutat la aproape jumătate de an distanță față de lansarea internatională. Până și iPhone de la Apple debutează mai rapid.

Cota de piață a telefoanelor cu Windows Phone la jumătate lui 2012 în unele studii de specialitate nu depășește 3 - 4 % la nivel mondial. Vă dați seama de ambițiile Microsoft care sunt irealizabile, speranțele lor se leagă de Windows Phone 8 care ar trebui să lupte cu iOS și Android, de la egal la egal. Să nu fie prea târziu în a lupta cu două sisteme de operare aflate pe un făgaș propriu, cu elemente ce le definesc precis. Mi-aș dori ca Microsoft să aibă succes, pe ideea că dacă vom avea concurență cei care câștigă suntem noi, consumatori sau clienti după cum doriți să spuneți.

La nivel de sisteme de operare pentru telefonul mobil, situația este cam în felul următor:

  • iOS pe creștere și Android la fel;
  • BlackBerry 10 de la RIM va fi lansat la început de 2013, pare a fi sortit eșecului. Greu de crezut că RIM va ajunge la forma de acum 3 - 4 ani de zile;
  • TIZEN OS are suportul Samsung și vor valorifica experiența Bada, lansare prin 2013 și probabil că primele telefoane le vom vedea la IFA Berlin 2013 sau CES Las Vegas 2013;
  • Symbian pus pe linie moartă de Nokia, MeeGo la fel și Jolla promite să revină în lunile următoare;
  • Boot to Gecko a ajuns a se transforma în Firefox OS, Mozilla are parteneri puternici;
  • WebOS al HP a fost pus în developer mode, adică pe linie moartă.

Am sumarizat pe cele mai în vogă, mai cunoscute.

Voi care credeți că au fost cauzele pentru care Windows Phone 7 a fost un alt eșec al Microsoft?

-3% din preț pe QuickMobile.ro, cupon: QUICK202
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×