Vicepreşedintele Samsung Electronics, Lee Jae-yong, a fost graţiat de preşedintele Coreei de Sud

1.452 ori
<b>Vicepreşedintele Samsung Electronics, Lee Jae-yong,  a fost graţiat de preşedintele Coreei de Sud</b>Există un concept întâlnit în lumea occidentală, lumea corporaţiilor şi anume de "too big to fail". După ce trece de un anumit prag, un gigant tech sau o companie de orice fel poate părea intangibilă. De aceea avem autorităţi antitrust şi UE tot..

Există un concept întâlnit în lumea occidentală, lumea corporaţiilor şi anume de "too big to fail". După ce trece de un anumit prag, un gigant tech sau o companie de orice fel poate părea intangibilă. De aceea avem autorităţi antitrust şi UE tot bombardează cu amenzi giganţii din SUA. Ei bine în Coreea de Sud un oficial Samsung e considerat vital pentru economia ţării, atât de important că a fost iertat de închisoare pentru corupţie.

Samsung se luptă de câţiva ani cu un scandal şi o problemă de imagine, vicepreşedintele Samsung Electronics, Lee Jae-yong fiind condamnat la doi ani şi jumătate de închisoare pentru corupţie. Ei bine pe final de săptămână a venit vestea că oficialul Samsung a fost graţiat de preşedintele Coreei de Sud, Yoon Suk-yeol. Ministrul Justiţiei motivează decizia prin faptul că graţierea e importantă pentru a opri o "criză economică naţională"

Preşedinţii din Coreea de Sud

Coreea de Sud are un istoric dificil cu corupţia preşedinţilor: în 2018 fostul şef de stat, Lee Myung-bak a fost acuzat tot de corupţie şi luare de mită. Alți doi foşti preşedinţi au fost acuzaţi de trădare şi corupţie în anii 1990. În 2009 fostul preşedinte Roh Moo-hyun s-a sinucis în vreme ce era investigat pentru corupţie.

“Prințul” Samsung, Lee Jae-yong a executat deja 18 luni din pedeapsă primită pentru că a mituit-o pe fosta preşedintă a Coreei de Sud, Park Geun-hye, care a primit 24 de ani de închisoare pentru multiple acuzaţii de mită. Ea a fost forţată să renunţe la funcţie în 2017 şi amendată cu 17 milioane de dolari. În cele din urmă a fost graţiată în 2021. 

În cazul lui Lee Jae-yong, numele său apare în dosarul de corupţie deoarece i-a dat un cal cadou fiicei intermediarului între fosta președintă şi cei care doreau acces la ea.

Ce urmează pentru Samsung

Revenind la povestea cu moştenitorul Samsung, acesta fiind acum graţiat, el poate reveni în calitate oficială la şefia Samsung, ceea ce ar înseamnă o creştere a valorii acţiunilor şi a încrederii investitorilor. Autorităţile din Coreea de Sud motivează deciziile prin faptul că statul se afla într-o criză economică şi e nevoie de locuri de muncă, pe care le va asigura Samsung. 

Ca să fie totul mai relevant trebuie spus că în acest moment cifra de afaceri globală a companiei Samsung reprezintă o cincime din PIB-ul Coreei de Sud. Samsung este un chaebol, termen care defineşte o companie uriaşă sau un conglomerat de companii controlate, deţinute şi condus de o dinastie, în general de fondatori. Aici se califica şi Samsung, Hyundai şi LG. 

După anunţul graţierii, acţiunile Samsung Electronics au crescut cu 1.3% în valoare. Compania vine după o perioadă cu probleme din cauza crizei cipurilor, a războiului din Ucraina, Covid, cererea slabă pentru telefoane mobile şi probleme cu furnizorii. Lee nu a avut voie să ia decizii în cadrul companiei în cele 18 luni de închisoare. 

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×